Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sú vám skratky ako SaaS, IaaS či PaaS povedomé?

Ak sa trochu orientujete v softvéroch a svete IT, tak určite pre vás nie sú neznámou. Koncept „as Service“ si nachádza cestu do rôznych segmentov biznisu a prináša viacero výhod, vrátane finančných a personálnych úspor. V čom všetkom môžu byť inšpiráciou aj pre začínajúcich podnikateľov?

Plaťte vtedy, keď službu potrebujete

Koncept „as a Service“ je založený na poskytovaní služieb, pri ktorom si firmy alebo prípadne aj jednotlivci nezakúpia fyzický produkt jednorazovo, ale využívajú ho ako službu. Tento model teda dáva možnosť využívať rôzne služby a úžitky bez potreby vlastnenia konkrétneho produktu. Napokon, tento koncept je všade okolo nás. Ničím výnimočným nie je, ak namiesto kúpy auta využíva niekto len taxislužby, teda kupuje si len službu v momente, keď ju práve potrebuje. Alebo ak potrebujete krtkovanie Trnava, nebudete si predsa kupovať kompletnú výbavu na čistenie potrubí. Od jednotlivcov ale skočme rovno do sveta IT a biznisu, kde si tento koncept nachádza čoraz väčšie uplatnenie.

SaaS a ostatné „as Service“ služby

Typickým príkladom vyššie uvedeného je Software as a Service, známy pod skratkou SaaS. Nemusíte si kupovať drahý softvér, stačí vám internet, stiahnutie základného balíka a následne po úhrade predplatného využívanie všetkých funkcií. Oplatí sa najmä pri špecializovanom softvéri, napríklad na projektovanie, ktoré by využila aj spoločnosť Visio Systems pri navrhovaní brán. Veľkými výhodami SaaS a vo všeobecnosti celého konceptu je vyššia flexibilita, jednoduchý prístup cez cloudové technológie a v určitých prípadoch aj výrazná úspora nákladov. Šetríte totiž hneď na začiatku, pretože si nemusíte kupovať drahý softvér, ktorý využijete len z času na čas.

SAASZdroj: elements.envato.com
SAAS

Pre úplnosť sa ešte na chvíľku vráťme ku skratkám z úvodu. SaaS sme už vysvetlili, oplatí sa spomenúť, že pomerne rozšírený je aj koncept IaaS, pri ktorom poskytovateľ prenajíma výpočtový výkon. Používateľ sa pritom nemusí o nič starať, teda nemusí nakupovať a zabezpečovať údržbu serverov či akéhokoľvek iného hardvéru. Užšie zameraný je potom koncept PaaS zacielený najmä na vývojárov, pretože umožňuje nájom určitej platformy, ktorá následne môže slúžiť napríklad na testovanie. Využitie nachádza napríklad aj v podaní Lighthouse Media Solutions pri hľadaní riešení na manažovanie PPC reklamných platforiem.

Aj služby „as Service“ majú svoje ALE…

Výhody „as Service“ konceptu sme spomenuli už vyššie. Úspora pri obstarávaní, vyššie pohodlie pri využívaní a zodpovednosť poskytovateľa. Samozrejme, nie všetko a za každých okolností je však také ružové, ako sa môže zdať. Pri výbere tohto typu služieb si treba zvážiť rôzne aspekty, vychádzajúce z vašich individuálnych požiadaviek a konkrétnej situácie.

Každá minca má dve strany a popri výhodách netreba zabúdať ani na potenciálne riziká. Tie môžu spočívať predovšetkým v obmedzenej kontrole nad dátami a tiež potenciálna zraniteľnosť. Zvláštny dôraz by ste preto mali dbať na preverenie poskytovateľa a dôkladné preskúmanie zmluvných podmienok.

Značky: