V obci Dobšiná sme boli na návšteve Múzea starých mobilov. Ze nenápadnými dverami sa nachádza skutočne unikátna zbierka, o ktorej informovali aj americké médiá, informácia o tomto skvoste zverejnila napr. aj tlačová agentúra Reuters. Písal o nej americký denník The New York Times.

Múzeum mobilovZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Múzeum mobilov

Vytvorené bolo svojpomocne

Na RTVS sme tu vytvorili dokument, ktorý čoskoro uvidíte a konštatujeme, že návšteva rozhodne stojí za to. Za zbierkou stojí nadšenec technológií Štefan Polgári, múzeum je v skutočnosti vytvorené na podkroví staršieho rodinného domu. Samozrejme bolo vytvorené svojpomocne vrátane celej inštalácie poličiek a elektrického osvetlenia. Tieto priestory sa predtým využívali ako tmavá komora na vyvolávanie klasických fotografií.

Múzeum mobilovZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hlavná vitrína v múzeu mobilov

Doba, keď dominovala Nokia

Väčšina vystavených mobilov sú tlačidlové modely, dominuje značka Nokia, čo odpovedá situácii, keď tieto telefóny predstavovali dominanciu na trhu. Videli sme aj modely určené pre sieť NMT. Dobre je tu vidieť aj príchod prvých telefónov s dotykovým displejom.

Múzeum mobilovZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
V múzeu mobilov nájdete aj komunikátory a predchodcov dnešných ultramobilných počítačov

Žilo sa inak

Zbierka vás naozaj vráti do dávnej doby, kedy sa s telefónmi predovšetkým telefonovalo, maximom bolo posielanie SMS. Viacerí z vás si spomenú na tzv. prezváňanie, ktorým sa dalo predísť vysokým poplatkom za uskutočnený hovor – prezvonenie stanovený počet krát znamenalo napr. áno, nie, či už som tu. Táto doba príchodom bezplatného volania skončila.

Múzeum mobilovZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Štefan Polgári, majiteľ Múzea mobilov

Nájdete aj unikáty

Štefan Polgári má dnes v zbierke tisíce mobilov, vystavené exempláre sú bez batérie (aj to možné), aby nedošlo k ich poškodeniu nafúknutím. Múzeum celkovo zaberá dve miestnosti a je tu aj malá dielňa, kde nájdete aj napájacie adaptéry. Niektoré modely sú po viacerých kusoch, špecialitou je slovenský mobil. Štefan Polgári tu má vystavený aj telefón Nokia 3510i, edícia Star Wars a ten si váži najviac.

Zdroje: vlastné, Múzeum mobilov

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.