Svet i Slovensko len stojí pred skutočným rozmachom sietí 5G, ale na dvere už začína klopať 6G.

Do súťaže o nadvládu nad týmto novým štandardom začínajú bojovať svetové veľmoci – USA a Čína. Vyzerá to tak, že kto sa môže vo vývoji a presadzovaní patentov presadiť ako prvý, môže byť skutočným víťazom celej nasledujúcej priemyselnej revolúcie. Avšak sieť 6G v skutočnosti nebude uvedená na trh skôr než o 10 rokov.

O novú sieť sa uchádzajú firmy ako Nokia, Ericsson a samozrejme aj čínske firmy ako Huawei alebo ZTE. Boj medzi USA a Čínou sa v posledných rokoch výrazne zintenzívnil a ukazuje, ako môže v súčasnosti geopolitika podporiť technologickú rivalitu. Práve čínske firmy majú totiž v skutočnosti technologickú výhodu na svojej strane a ak im chce ostatný svet konkurovať, bude potrebovať celú armádu výskumníkov. Súťaž o 6G bude pritom ešte intenzívnejšia ako to bolo a je v prípade 5G. Hlavne USA potrebujú vyrovnať sa s oneskorením pri technologickej výbave v bezdrôtovom prenose dát.

Čína je v 5G technologicky napred

Tvrdý prístup bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa k Číne veľmi výrazne zasiahol čínske technologické spoločnosti. Celkovo však aj táto stratégia nedokázala zabrániť tomu, aby sa Čina etablovala ako líder na svetovom trhu v oblasti 5G. A na tom sa zhodujú viacerí odborníci.

Aj pokiaľ ide o 6G, Čína už prijala dôležité kroky na zabezpečenie svojej svojej silnej pozície . Napríklad v novembri Číňania vypustili do vesmíru satelit s úlohou otestovať potenciálne prenosy 6G. A práve spoločnosť Huawei prevádzkuje svoje vlastné 6G výskumné centrum v Kanade, teda v Severnej Amerike. Takéto aktivity samozrejme vo Washingtone nezostanú bez povšimnutia.

V októbri minulého roka bola uzatvorená Next G Alliance s cieľom propagovať „nadradenosť USA v oblasti 6G“. Členmi aliancie sú prakticky všetci významní hráči z USA, ako sú Apple, AT&T, Qualcomm alebo Google.

Túto tému budeme v našej redakcii podrobne sledovať.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.