Zo Steamu potichu zmizla celá kategória Steam Machines. Linuxová revolúcia v PC hrách sa nekoná.

Začiatkom roka 2015 sme sa tešili na chystanú revolúciu v hraní na PC. Valve na GDC predstavoval linuxový operačný systém SteamOS, špeciálny ovládač a nové počítače Steam Machines, ktoré mali vyplniť medzeru medzi konzolami a tradičnými hernými počítačmi.

Žiaľ, po počiatočnom nadšení sa narazilo na niekoľko kľúčových problémov, na ktorých celá loď stroskotala. Prvý problém bol nedostatok kvalitných titulov prerobených aby bežali na SteamOS. Viacerí vývojári sa pustili do úpravy svojich (starších) hier, ale pre tradičného PC hráča s bohatou knižnicou hier a túžbou hrať najnovšie tituly sa jednalo o krok vzad.

Druhým veľkým problémom bola cena a dostupnosť samotných Steam Machines. Na to, že výrobcovia nemuseli platiť za licenciu Windowsu, boli ponúkané počítače obscénne drahé. Pre bežného hráča, zvyknutého na Windows, nedávalo zmysel investovať 1000+ EUR do poriadnej novej mašiny, na ktorej mu pobeží len časť jeho knižnice hier a okrem toho na tom počítači už nebude vedieť nič poriadne spraviť.

Valve ale v súvislosti s celou iniciatívou popracoval na režime Big Picture, ktorý je integrovaný vo všetkých verziách Steamu. Takto optimalizovaný pre fungovanie na veľkej TV bol nakoniec každý klasický Windows počítač.

Musíme však uznať, že čo sa týka podpory Linuxu, sen o SteamOS predsa len priniesol nejaké ovocie. V prvom rade viacerí vývojári optimalizovali svoje nástroje aj pre Linux. A vďaka počiatočnému nadšeniu sa mnoho hier dočkalo Linux verzie. Momentálne je na Steame okolo 4000 hier pre Linux a pomohlo to inšpirovať aj portál GOG, kde teraz nájdete celú kategóriu hier pre Linux.

Zdroj: Gaming on Linux

Steam Machines prídu koncom tohto roka. Majú vynovený ovládač a kúpite ich už od 50 EUR