Spoločnosť ZOTAC je známa svojimi malými počítačmi a už niekoľko rokov dokazuje, že nielen veľké herné stroje patria k trojáčkovým herným titulom. Steam Machines sú určené ako konkurencia ku konzolám na PC platforme a nový ZOTAC NEN je typickým zástupcom.

Minimálne rozmery a teda možnosť zobrať si svoju Steam Machine na so sebou nerobia NEN zaujímavým len pre cestujúcich hráčov. Jednoduchý čiernobiely dizajn dáva predpoklad aj pre zladenie sa s priestorom obývačky a pri veľkom televízore bude vyzerať nenápadne a prirodzene.

zotac-NEN-steam-machine-2

NEN pritom nie je len malý počítač, ktorý ZOTAC označil ako Steam Machine. Je vyrobený od základov s cieľom priniesť do obývačiek hernú zábavu vo vysokom rozlíšení i obrazovej kvalite. Vo svojej veľkostnej kategórii tak predstavuje jedno z najvýkonnejších zariadení, aké na trhu aktuálne nájdete.

Základom preto nemôže byť nič iné ako procesor Intel Core šiestej generácie, konkrétne štvorjadrový Core i5-6400T taktovaný na 2,2 GHz (2,8 GHz Turboboost). Ten dopĺňa jeden 8 GB pamäťový modul, pričom ostáva priestor pre druhý, takže budú k dispozícii aj konfigurácie s 16 GB RAM. Pre hry je však dôležitá grafická karta a do NEN sa vmestila GeForce GTX 960 s 3 GB GFFR5 pamäte pripojenej na 192 bitovej zbernici.

zotac-NEN-steam-machine-3

Predinštalovaný SteamOS bude bežať z SSD v M.2 slote a pre samotné inštalácie hier bude pripravený 1 TB disk klasickej konštrukcie a 2,5“ formátu. Portová výbava v porovnaní s podstatne väčšími hernými strojmi nijak výrazne nezaostáva. Viacero monitorov k NEN pripojíte na štvoricu HDMI 2.0 portov, USB rozhranie je zastúpené trojicou portov v štandarde 3.1, dvoma staršími 2.0 a jedným celkom novým USB 3.0 typu C. Nechýbajú 3,5 mm konektory pre pripojenie headsetu a dokonca ani čítačka SD pamäťových kariet. Stabilné pripojenie k sieti by mal zabezpečiť duálny gigabitový ethernetový a bezdrôtový 802.11ac adaptér.

zotac-NEN-steam-machine-4

Cenu ZOTAC NEN zatiaľ nepoznáme, no lacná záležitosť to rozhodne nebude. V balení prirodzene nájdete Steam Controller pre hranie hier z pohodlia gauča.

Zdroj: ZOTAC

Značky: