Niečo na úpravu fotiek sa vždy zíde. My to dobre vieme, a preto vám prinášame program, ktorý vám ich nielen upraví, ale aj zatriedi. Je na to priamo určený a funkcií má požehnane. Stane sa domovom vašich obrázkov a videí. Pokročilé triedenie je zároveň jednoduché, a tak nepotrebujete fotky premenovávať ani nijak označovať. Program si z nich vytiahne všetko potrebné.

Na fotky organizovane

Vlastne už pri prvom spustení programu a načítaní adresára s vašimi fotkami zistíte, že ich už zatriedil. Netreba ich presúvať z vami vytvorených adresárov na disku, tie si pokojne nechajte tak, ako sú. Program zobrazí fotografie podľa GPS súradníc. Mnoho fotoaparátov má túto možnosť, o smartfónoch nehovoriac.

Všetky akcie s obrázkami sa dajú robiť hromadne. Hromadná optimalizácia, premenovanie, doplnenie značiek alebo iné úpravy. Toto netreba robiť po jednej fotke. To platí aj pri konverzii z jedného formátu do iného. Pridávaním značiek a hviezdičiek fotky neskôr ľahko nájdete. Základom je správca súborov, ktorý zobrazuje stromovú štruktúru adresárov. Každý adresár má políčko na zaškrtnutie. Potom sa fotky z takto vybraných adresárov zobrazia v hlavnej časti. Takže fotky z rôznych adresárov nájdete na jednom virtuálnom mieste. Photo Commander myslí aj na to, že máte veľa fotiek, ale nepamätáte si ich miesto na disku. Stačí sa prepnúť do režimu kalendára, teda ak viete aspoň to, kedy ste fotku spravili. Nájdete obrázky a môžete ich zaradiť do virtuálnych fotoalbumov. Nabudúce ich zobrazíte jedným kliknutím.

Fotografie uložené na cloude sa dajú spravovať priamo cez program. Podporované sú napojenia na Dropbox, OneDrive a Google Drive. Commander je vhodný na skenovanie fotiek ako aj na prácu s RAW formátom. Prechádzanie medzi obrázkami býva občas časovo náročné. Aplikácia Fotografie v operačnom systéme Windows 10 načíta fotky pomaly. Tu sú fotografie nielen rýchlejšie načítané, ale na jednej obrazovke ich vidíte tri naraz.

Manuálna úprava farebnosti fotografie. Zobrazený je originál a upravená fotka

Upravujeme a vytvárame

Do režimu úprav sa dostanete dvojitým kliknutím na obrázok v prieskumníku Photo Commandera. Rovnakým postupom sa prepnete z režimu Úprav späť na Organizovanie fotiek. Úprava fotiek je zväčša automatická. Výrobca kládol dôraz na to, aby ste čím skôr upravili fotografie, než aby ste v programe strávili zbytočne dlhú dobu ručnými úpravami. Odporúčame vyskúšať automatickú optimalizáciu fotiek. Kto sa chce pohrať s farbami a odtieňmi sám, má možnosť zapnúť ručné úpravy. Vtedy sa zobrazí ten istý obrázok dvakrát. Zmeny oproti originálu budete môcť hneď porovnať.

Program vytvorí webové galérie. Žiadne zápisky kódu. Vyberiete si formát obrázkov, názov albumu a šablónu, ako bude vyzerať po grafickej stránke. Fotografi, ktorí sa takto prezentujú svojimi fotografiami, ocenia možnosť pridať technické informácie o obrázku. Do fotiek alebo do ilustračnej grafiky dokážete pridať ďalšie obrazce alebo napríklad textové bubliny. Táto funkcia sa môže hodiť na doplnenie rôznych prezentácií. Napríklad, keď potrebujete niečo doplniť do prezentácií, ktoré ste dostali v PDF. Program má funkciu na extrahovanie strán do samostatných súborov. Rovnako tak môžete obrázky uložiť do jedného PDF súboru. Ak ste si nevytvorili panoramatickú fotku priamo v smartfóne, tu si jednotlivé snímky môžete pospájať.

Z ďalších zaujímavostí je tu vytvorenie automatickej prezentácie súborov s hudobným sprievodom s vami pridanou hudbou.

Verdikt

Ashampoo Photo Commander 15 zorganizuje a upraví fotografie. Vďaka nemu môžete robiť hromadné úpravy a rýchlo nájsť, čo potrebujete. Vhodný je nielen na klasické úpravy, ale aj na špeciality ako vytvorenie webovej galérie, automatickej prezentácie s hudobným sprievodom alebo na extrahovanie strán z PDF.

thumbs-up-icon

Výhody

  • rýchle načítanie obrázkov
  • tri obrázky na obrazovke – Picture Flow
  • organizovanie pomocou GPS a značiek
  • špeciálne fotoefekty na jedno kliknutie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Link: www.ashampoo.com

Program si zadarmo stiahnete tu: tiny.cc/photo15

Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté