Čistenie systému, to je stále aktuálna téma. To znamená, že sa jej z času na čas nikto nevyhne. No zároveň hneď na úvod dodávame, že to netreba preháňať. Prinášame vám najnovšiu verziu optimalizačného nástroja na čistenie počítača a sledovanie jeho pravidelného stavu.

WinOptimizer pracuje úplne samostatne a bude kontrolovať nielen neporiadok na vašom disku, ale aj pevné disky po hardvérovej stránke. Prehľadá disky a zobrazí všetky súbory na odstránenie. Všetko v prehľadnej forme. Viete, akému programu patria a koľko dát tam je na uvoľnenie. Dlhoročným modulom je nástroj na optimalizáciu registra systému. Zrýchli sa nábeh systému a najmä zredukuje jeho veľkosť. Po čase je totiž register podstatne väčší najmä inštalovaním a nedokonalým odstraňovaním všetkých záznamov po aplikáciách.

Odstraňovanie stôp po surfovaní internetom je takisto štandardným doplnkom. Dobre ho poznáte a výhodný je vtedy, keď používate viac prehliadačov naraz. Jedným kliknutím vyčistíte dáta, ktoré po nich zostávajú. Aj s touto funkciou opatrne. Zbytočne budete čistiť disk od týchto dát každý deň. Najmä, ak využívate mobilné pripojenie u operátora, zbytočne by ste prišli o cache. Všetky súbory na stránke by ste museli sťahovať znova.

Výsledky čistiaceho procesu pevného disku

Výkon

Tým, že je v systéme veľké množstvo aplikácií, znižuje sa postupne jeho výkon. Najmä kvôli tomu, že každá by po spustení systému najradšej tiež spustila časť zo svojich procesov. Je tu správca služieb, ktorý ukáže všetky registrované služby v operačnom systéme. Na rozdiel od bežného Správcu služieb vo Windows je tu hodnotenie. Na základe toho vidíte užitočnosť daného procesu. Hodnotiť by ste mali aj vy sami, aby ste pomohli iným používateľom. Procesy, ktoré poznáte, oznámkujete hviezdičkami. Čím viac hviezdičiek, tým lepšie.

Ak ale považujete niektorý proces za nepotrebný, zohľadníte to. Napríklad rôzne aktualizačné moduly. Tie, ako aj iné procesy, môžete vypnúť alebo ponechať odložené či manuálne spustenie. Pri niektorých sa to oplatí a minimálne si zrýchlite štart počítača. Nájdete tu aj rôzne plug-in moduly pre internetový prehliadač Internet Explorer. Môžete ich vypnúť odtiaľto. V časti zameranej na výkon sa dá optimalizovať aj internetové pripojenie. Tu odporúčame opatrnosť, no hráčom môžu nové nastavenia pomôcť.

Windows a analýza

Veľká časť programu je venovaná systému. Je tu štandardný nástroj, kde nájdete rôzne funkčné a vizuálne nastavenia na jednom mieste. Najlepšia časť je Riadenie súkromia Win10. Tu máte rôzne funkcie dotýkajúce sa vášho súkromia a možnosť ich vypnúť. Netreba žiadne úpravy v registroch ani poznať zákutia klasických nastavení v systéme.

V rámci analýzy sa dozviete o systéme všetko podstatné. Dá sa spustiť benchmark, ktorý potom porovná výsledky s ostatnými používateľmi tohto programu. Dozviete sa, ako je na tom s výkonom váš počítač v porovnaní s inými.

Registrácia

Na to, aby ste mohli využiť plnú verziu, budete potrebovať program zaregistrovať. To priamo počas inštalácie. Proces prebieha rovnako, ako pri iných programoch od Ashampoo. V okne na zadanie registračného kľúča si tlačidlom na jeho vyžiadanie zapnete webový prehliadač, kde zadáte svoje údaje ako prihlasovacie meno a heslo. To vtedy, ak ste sa už niekedy registrovali na stránke výrobcu. Ak nie, zadáte email a zobrazí sa krátky formulár na vyplnenie registrácie. Kľúč sa zobrazí priamo na stránke a dostanete ho aj do emailovej schránky, keby ste program potrebovali inštalovať aj v budúcnosti.

thumbs-up-icon

Výhody

  • maximálna výbava
  • kontrola nad vykonanými akciami
  • detailná analýze systému

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

WinOptimizer 2018 prichádza v novej edícii s lepším rozhraním a funkciami, ktoré poskytnú analýzu vášho počítača. Je tu všetko, od čistenia nad ktorým máte plnú kontrolu, až po zobrazenie systémových informácií. Program sa hodí na zmeny v systémových nastaveniach. Tu ich máte na jednom mieste.

Link: www.ashampoo.com

Link na stiahnutie: tiny.cc/winoptim2018

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.