Nedáte dopustiť na konfigurovateľnosť a upgradovateľnosť stolného počítača? Kupujete si hotový stroj, alebo si skladáte zostavu podľa vlastných požiadaviek? Dnes už nie je nutné držať sa  vežového formátu. Moderné desktopy zmestíte aj do dlane.

Pokiaľ doma potrebujete počítač, ku ktorému máte pripojený veľký monitor, myš a klávesnicu, zrejme vyberáte z ponuky desktopov. Kúpa notebooku na tento účel je obvykle nevhodným riešením a nie je nič smutnejšie, než notebook šupnutý pod stolom, ktorý sa dva roky nepohol z miesta. Hlavnou výhodou stolných počítačov je dobrá konfigurovateľnosť a ľahká upgradovateľnosť, čo je niečo, čo budete u notebookov alebo all-in-one počítačov hľadať márne.

Mnohých ešte aj dnes prekvapí, že už dávno nie je nutné držať sa zabehnutého veľkého vežového formátu. Stolný počítač môže mať aj veľkosť malej knižky či reproduktora bez toho, aby ste prišli o všetky jeho výhody. Tieto formáty minidesktopov nie sú žiadnou novinkou. Dlhú dobu však platilo, že počítače tohto formátu boli výhradne kancelárske stroje alebo multimediálne centrá do obývačky. Doba sa však mení a v súčasnosti sa dajú v takýchto rozmeroch poskladať aj veľmi výkonné počítače, pričom vďaka novej generácii kompaktných grafických kariet ide aj o nekompromisné herné stroje.

Hotové stroje na váš stôl

Pre malé stolné počítače sa používajú rôzne označenia, pričom ide napríklad o minidesktop, nettop alebo mikro PC. Všetky sú pomerne voľné a nijako striktne nešpecifikujú rozmery, podobu ani zameranie a viac-menej sú kompletne zameniteľné. Vo výsledku nás skrátka takéto označenia informujú o tom, že ide o konštrukciu stolného počítača, ktorá je menšia ako tá zvyčajná. Rozmery sú rôznorodé a na jednu stranu môže ísť o počítače, ktoré majú oproti klasickej midi veži polovičný, štvrtinový, desatinový či dokonca stotinový rozmer.

Ľudia, ktorí si nestavajú vlastné zostavy sa zaujímajú predovšetkým o hotové produkty, ktoré sú často dizajnovo veľmi podarené. Takéto počítače ponúka mnoho známych výrobcov, pričom ide obvykle o zariadenia, ktoré sa naozaj zmestia do dlane. Pri týchto hotových minidesktopoch však musíte brať zreteľ na to, že možnosti dodatočnej modifikácie budú neveľké. Ak vás desktopy zaujímajú práve z tohto hľadiska, ľahko môžete zostať sklamaní. Aké produkty stoja v súčasnosti za pozornosť?

Pri miniatúrnych počítačoch s Windows sa patrí začať tým vôbec najmenším, ktorým je Intel Compute Stick. Tento počítač v tvare tučnejšieho USB kľúča stačí zapojiť do obrazového HDMI konektora monitoru alebo TV a je hotovo. Následne pripojíte bezdrôtovo klávesnicu a myš (cez Bluetooth) a môžete pracovať tak ako s klasickým desktopom. Intel Compute Stick s Windows 10 sa predáva za 140 eur. Za verziu s Linuxom (Ubuntu) alebo starším Windows 8.1 zaplatíte o pár desiatok eur menej. Druhá menovaná možnosť môže byť výhodná, pretože vám nič nebráni na Windows 10 upgradovať zdarma.

Aktuálna verzia obsahuje na svojej malej doske napevno osadený procesor Intel Atom Z3735F s maximálnou frekvenciou 1,8 GHz, 2 GB operačnej pamäte (1333 MHz čip mobilnej LPDDR3) a 32 GB NAND Flash úložisko. Kapacita sa dá rozšíriť microSD kartou a aj externým diskom pripojeným cez jedno dostupné USB. Do USB konektora môžete pravdaže zasunúť aj USB kľúč, tlačiareň či akúkoľvek inú PC perifériu. Pripojenie k internetu zabezpečuje Wi-Fi. Napájanie počítača je riešené cez jednoduchú „smartfónovú“ nabíjačku s micro USB konektorom. Pri vhodnom zapojení sa však môžete bez nej zaobísť.

Ak totiž počítač zapájate do HDMI vstupu TV, môžete nabíjačku odpojiť a USB kábel zapojiť do USB portu televízora, ktorý bude slúžiť na napájanie. Počítač tohto typu stačí na jednoduché prehliadanie internetu, vrátane prehrávanie HD videa na YouTube, písanie dokumentov v balíku Office a podobne. Windows nie je nijako obmedzený a ide o plnohodnotnú desktopovú verziu. Treba však dodať, že za pomerne malý príplatok si môžete užiť zariadenia s omnoho väčším výkonom a možnosťami. Tento formát minipočítačov ponúkajú na rovnakej platforme aj iní výrobcovia. Napríklad Lenovo IdeaCentre Stick 300 má totožný hardvér ako referenčný variant od Intelu, pričom je nezriedkavo cenovo výhodnejší.

Minidesktop Acer Revo One RL85 s rozmerom 10 × 15 cm umožňuje osadenie až troch diskov

Minidesktop Acer Revo One RL85 s rozmerom 10 × 15 cm umožňuje osadenie až troch diskov

Veľmi zaujímavou voľbou je tohtoročná novinka od Aceru, ktorou je minidesktop Aspire Revo One RL85. Ide o malú oku lahodiacu vežičku veľkú 10 × 10 cm a vysokú 15 cm. Dostupná je v bielom a čiernom vyhotovení, pričom sa podľa vnútorných komponentov pohybuje v cenách 170 až 700 eur. Ide o zariadenie navrhnuté najmä na úlohy HTPC, avšak nie je to nutnosť. Počítač má dostatok možností pripojenia zariadení a zadný panel obsahuje štyri konektory USB, sieťový konektor, HDMI a mini DisplayPort a 3,5 mm jack pre slúchadlá alebo reproduktory.

Na vrchu zariadenia je vkusne skrytý otvor pre SD kartu. Integrovaný Bluetooth a Wi-Fi je samozrejmosťou. Pozitívnym prvkom je veľmi ľahký prístup do zariadenia. Stačí stlačiť malé tlačidlo pod zadným panelom (vedľa tlačidla na zapnutie) a následne je možné škrupinku vežičky otvoriť ako matriošku. Vnútorná konštrukcia je veľmi zaujímavá tým, že po bokoch obsahuje dve odklopné vertikálne pozície pre 2,5″ SATA disky. Medzi nimi sú ostatné komponenty a takisto tretia a horšie dostupná pozícia systémového SSD. Podľa typu konfigurácie a ceny má počítač osadený 500 GB alebo aj dva 1 TB pevné disky, doplnené o SSD s kapacitou 60 alebo 128 GB.

Používateľ si ľahko môže počítač upraviť napríklad tak, že na systém použije 256 GB SSD a doplní ho dvoma 2 TB HDD, čo je momentálne maximálna kapacita pri 2,5″ rozmere. Použitý procesor je v závislosti na cene Intel Celeron, Core i3 alebo i5. Vo všetkých prípadoch ide ale o ultrabookové „U“ verzie s malou spotrebou a nižším výkonom, nie o klasické desktopové modely, čo sa však pri rozmere tohto počítača dá očakávať. Osadená je 2,4 alebo 8 GB operačná pamäť. Nič vám nebráni svojpomocne vložiť 8 GB aj do lacného modelu, ale len priamou výmenou (počítač má len jeden malý slot SO-DIMM).

HP Pavilion Mini Desktop 300 svojimi 14 cm rozhodne neurazí

HP Pavilion Mini Desktop 300 svojimi 14 cm rozhodne neurazí

Svojich zástupcov v tomto segmente majú aj ďalší výrobcovia, pričom ich spoločným znakom je pekný dizajn a minimálna možnosť používateľskej úpravy. Za pozornosť stojí napríklad HP Pavilion Mini Desktop 300. Počítač má veľkosť zhruba misky na cereálie (14 cm) a ponúka 4 USB porty, konektor LAN, obrazový výstup HDMI, DisplayPort a slúchadlový/reproduktorový konektor. Klávesnicu a myš je možné pripojiť aj integrovaným Bluetoothom. Počítač sa predáva v dvoch základných konfiguráciách 130nc a 150nc za 450 respektíve 550 eur.

Odlišnosti tvorí notebookový procesor Core i3 5005U a Core i5 5200U a takisto 4 GB a 8 GB operačná pamäť. V oboch prípadoch je možné vykonať pamäťový upgrade, pretože je použitý len jeden modul a počítač má dva. Oba modely majú osadený 1 TB pevný disk. Ak ho nechcete priamo vymeniť, kapacita sa dá rozšíriť pripojením externého riešenia. Do tohto segmentu v tento rok vstúpil aj Dell so svojím zaujímavým minidesktopom Inspiron Micro. Vstup je to však trochu rozpačitý. Oba modely jeho zariadení obsahujú len 2 GB operačnej pamäte a jeden slot, takže pre upgrade je nutné stávajúci modul vybrať.

Počítač má M.2 slot pre SSD a jednu pozíciu pre 2,5″ disk, pričom to čo obsahuje závisí od zvolenej konfigurácie. Žiaľ, aj keď ide o model s SSD, používateľ nemôže doplniť vlastný interný HDD ako úložisko, pretože čipová súprava podporuje pripojenie len jedného. Slovákov to však zrejme príliš trápiť nemusí, pretože Dell Inspiron Micro na našom trhu stále ešte dostupný nie je. Zástupcu v minidesktopoch má niekoľko rokov aj Apple so svojím Mac Mini, ktorý sa predáva v rozličných hardvérových konfiguráciách s Intel Core i5 (napr. Haswell 4278U) v rozmedzí 500 až 1100 eur. Aktuálna verzia má už DRAM čipy napájkované na dosku a na akýkoľvek upgrade zabudnite (rovnako ako na možnosť výmeny poškodeného modulu).

Počítač od Applu je značne väčší než je obvyklé u minidesktopov ostatných výrobcov a má rozmer 20 × 20 cm. Jeho výška je však len necelé 4 cm. Podobný dizajn zvolil aj Asus pre svoje minipočítače VivoPC. Jeho hliníková konštrukcia meria 19 × 19 cm a je vysoká necelých 6 cm. Vďaka väčším rozmerom sa do neho zmestí aj 3,5″ disk, čo umožňuje v súčasnosti rozšírenie až na 8 TB kapacitu. Cenové rozpätie počítača je 250 až 550 eur v závislosti od konfigurácie. Kým tie lacnejšie majú „ultra low power“ procesory Intel Celeron 2957U či Intel Core i3-4030U, tie drahšie už obsahujú výkonnejšie M verzie v podobe Intel Core i3-3110M.

Je možné v malom balení kúpiť aj herný počítač? Odpoveď je áno a v tomto smere vás môže zaujať napríklad Asus ROG GR8 v skutočne príťažlivom dizajne. Ide viac-menej o herný notebook v skrinke (23 × 24 cm a hrúbke 4 cm). Obsahuje teda mobilné komponenty v podobe Intel Core i7 4510U, Nvidia GeForce GTX750Ti a 8 GB DDR3 (SO-DIMM). Pri cene 1000 eur rozhodne zamrzí len 1 TB HDD. Je možné však do systému doplniť SSD bez toho, aby ste museli HDD vyberať, pretože počítač má jednu diskovú pozíciou voľnú. Počítače tohto typu ponúka aj Dell, a to v prípade svojej značky Alienware. Konkrétne ide o Alienware Alpha. V závislosti od konfigurácie sa ceny začínajú na 500 eurách a nie je problém prekročiť ani hranicu 1000 eur. S dostupnosťou na Slovensku je to horšie. Pri pohľade do cenníka komponentov sa však naskytne zásadná otázka. Nie je lepšie si minidesktop postaviť sám?

Herný minidesktop s grafickou kartou Nvidia GeForce GTX750Ti

Herný minidesktop s grafickou kartou Nvidia GeForce GTX750Ti

Dostavať alebo radšej postaviť od nuly?

Pokiaľ vás ponuka hotových minidesktopov neuspokojuje a obmedzenia vám prídu príliš zväzujúce, nemusíte hneď všetko riešiť od nuly. V niektorých prípadoch vás môžu zaujať aj tzv. Barebone systémy, teda „nedokončené“ počítače, do ktorých si kupujete a osadzujete niektoré komponenty podľa svojich predstáv. Tu za zmienku stojí rozhodne Brix od spoločnosti GIGABYTE. Tento známy výrobca základných dosiek pojal segment minidesktopov vo veľkom a vypustil na trh značné množstvo modelov, ktoré sa líšia nielen osadenými komponentmi, ale aj rozmermi. Všetky sú osadené základnou doskou s integrovaným procesorom.

Súčasťou je aj Wi-Fi a Bluetooth modul a externý napájací zdroj. Napríklad Brix N3000 stojí 110 eur a obsahuje procesor Intel Celeron N3000. Skrinka má plošný rozmer 11 × 11 cm a výšku 6 cm. Po zakúpení ju musíte otvoriť a do jediného slotu pamäte osadiť dokúpený DDR3 modul (malý variant v podobe DDR3L SO-DIMM) a takisto jeden 2,5″ HDD alebo SSD. Kúpiť a nainštalovať musíte aj operačný systém. Naproti tomu napríklad Brix BXi7H-5500 stojí už 500 eur a obsahuje procesor Intel Core i7 5500U (Broadwell, 14nm), pričom do škatuľky s rozmermi 11 × 11 × 5 cm je možné doplniť dva moduly LPDDR3, jeden SATA disk (SSD alebo HDD) a takisto jedno SSD pre slot mSATA. GIGABYTE v roku 2014 vydal aj dva herné minidesktopy v podobe GB-BXi5G-760 a GB-BXA8G-8890 (11 × 13 × 6 cm).

Prvý menovaný obsahoval procesor Intel Core i5 4200H a grafickú kartu GeForce GTX760, zatiaľ čo druhý procesor AMD A8-5557M a grafickú kartu Radeon R9 M275X. V oboch prípadoch išlo o upravené varianty so špecializovaným chladičom a nebolo ich možné používateľsky vymeniť. To je na herných strojoch dosť nepríjemná vlastnosť. Počítač zbytočne rýchlo zastará a modernizovať sa dá len kompletnou výmenou. Na novú verziu herných BRIX počítačov stále ešte čakáme.

Ponuku minidesktopov určených na dostavanie má aj Intel. Ide o Intel NUC 5 v rôznych cenách a modeloch, pričom sa líšia tým, aký procesor je integrovaný na základnú dosku. Najlacnejšie varianty s procesormi Intel Celeron N3050 (NUC 5CPYH) alebo Pentium N3700 (NUC 5PPYH) stoja okolo 130 eur. Majú jednu pozíciu pre operačnú pamäť a HDD alebo SSD, ktorú musíte zaplniť svojpomocne.

Malá čierno-strieborná škatuľka s rozmermi 11 × 11 × 5 cm rozhodne neurazí a môžete mať počítač s integrovaným Wi-Fi, Bluetooth, čítačkou pamäťových kariet a štyrmi USB konektormi. Drahšie verzie s procesormi Core i3 5010U (Intel NUC 5I3RYH) za 300 eur majú už dva sloty pre operačnú pamäť a okrem jedného SATA konektora aj M.2 konektor pre „doskové“ SSD. Niektoré modely pritom SATA pozíciu obetujú a ponechajú len M.2 slot, takže vo výsledku môžu byť o niečo menšie. Takýmto je napríklad model Intel NUC 5I3RYK, ktorý je o dva centimetre nižší (11 × 11 × 3 cm). V prípade, že 2,5″ disk chcete určite osádzať sa teda majte na pozore.

Základné dosky od Intelu s integrovaným CPU, ktoré sú osádzané do NUC 5, GIGABYTE Brix a iných minidesktopov, je možné kúpiť aj samostatne. Tie následne môžete osadiť do vlastnej skrinky, ako je napríklad Akasa Newton za 60 eur. Problémom je, že cena takýchto dosiek je veľmi blízka tomu, čo zaplatíte za Intel NUC 5 ako taký, takže to rozhodne nie je príliš lákavá možnosť.

Vo všeobecnosti je pomerne univerzálnou slabinou doteraz spomenutých minidesktopov to, že používajú len mobilné procesory, ktoré sa objavujú v notebookoch a ultrabookoch. To je pravdaže škoda, pretože u stolných počítačov, ktoré neriešia problém výdrže na batériu, sa výkon očakáva. Pri čítaní parametrov majte vždy na pamäti, že mobilné Intel procesory s prívlastkom U, Y a M majú menšiu spotrebu aj výkon ako desktopové CPU.

Musí vám byť jasné, že mobilné Core i7 s TDP 15 W je značne výkonovo odlišné od desktopového Intel Core i7 s TDP 65 W alebo 140 W a jeho ekvivalent je skôr desktopové Pentium či nízky variant Core i3. Okrem toho, pri takýchto mobilných CPU nie je možná ani výmena. Čo teda robiť ak chceme do minidesktopu použiť regulárny desktopový procesor a grafickú kartu? Všetko závisí od základnej dosky.

GIGABYTE Brix je barebone minidesktop určený na vlastné dostavanie. Začína na cene 110 eur

GIGABYTE Brix je barebone minidesktop určený na vlastné dostavanie. Začína na cene 110 eur

Základné dosky pre vlastné minidesktopy

Pokiaľ si plánujete zložiť svoj minidesktop kompletne sami, môžete všetky nedostatky hotových počítačov hodiť za hlavu. Nejaké kompromisy pravdaže vždy zostanú. Je jasné, že minidosky skrátka nemôžu hostiť taký zástup hardvéru, ako je tomu v prípade štandardného ATX alebo mierne menšieho microATX formátu, ktorý sa používa vo veľkých desktopových vežiach. Vo väčšine prípadov však stále zostane pomerne veľký výber a budete sa môcť realizovať aj z hľadiska priaznivých cien a surového výkonu. Základom je mini-ITX formát základných dosiek, ktorý má štandardizovaný rozmer 17 × 17 cm.

Dnes je na trhu veľký zástup kvalitných a špičkovo vybavených modelov pre Intel aj AMD procesory. Ide o najmenší formát základnej dosky, ktorý ešte zachováva štandardné rozloženie komponentov svojich veľkých bračekov. Obsahuje kompletný zadný panel s konektormi štandardného rozmeru a doska ako taká sa končí kúsok pod ním. Nie však tesne, pretože zostáva ešte miesto na jednu pozíciu PCIe pre karty. Mini-ITX dosky obsahujú obvykle klasické pätice procesorov a takisto štandardné sloty operačných pamätí. To, že je formát mini-ITX posledný v tomto rozložení je jasné pri prvom pohľade, pretože doska je prakticky taká dlhá ako modul operačnej pamäte.

Pri ďalšom zmenšení sa už dostávame k neštandardnému rozloženiu a alternácii komponentov. Bežné DIMM sloty DDR modulov sú nahradené za notebookové SO-DIMM so zhruba polovičnou dĺžkou. Malých formátov základných dosiek existuje obrovský zástup. Žiadny z nich však nemôže s mini-ITX súperiť v popularite a výber a dostupnosť je značne menšia. Spoločnosť VIA, ktorá mini-ITX formát navrhla pred viac ako dekádou, postupom času prišla aj s menšími formátmi nano-ITX (5 × 5 cm) a piko-ITX (4 × 3 cm). Tie sa však nikdy príliš nepresadili.

Mnoho hotových minidesktopov do dlane od jednotlivých výrobcov používa formát dosky NUC, ktorý navrhol Intel. Rozmery týchto dosiek sú 10 × 10 cm a CPU je už napevno osadený pomocou BGA spojenia. Ako sme už spomenuli, cena dosiek vo voľnom predaji je prakticky taká, ako cena celých NUC barebone počítačov. Asi ťažko teda budete hľadať niekoho, kto bude vykonávať upgrade alebo výmenu pri poškodení. Formát dosky použitý v „kľúčovom počítači“ Compute Stick má rovnaký názov ako tento minipočítač samotný a má rozmer 3 × 9 cm. Samotné zakupovanie tiež neprichádza do úvahy.

Skrinka Lian-Li PC-Q33 ponúka veľké možnosti vlastnoručne skladaného minidesktopu

Skrinka Lian-Li PC-Q33 ponúka veľké možnosti vlastnoručne skladaného minidesktopu

Tento rok Intel ukázal, že to s platformou minidesktopov myslí vážne a na augustovom IDF predstavil dva nové formáty, ktoré zapadajú do súčasných medzier. Medzi 17 cm formát mini-ITX a 10 cm NUC umiestnil formát Sub-1L s rozmerom 14 × 14 cm, ktorý dodatočne pomenoval trošku hlúpo 5×5 (podľa rozmeru v palcoch, avšak reálne ide o 5,5 × 5,8 palcov). Tento čerstvý formát sa stal tým najmenším rozmerom základnej dosky, ktorý hostí štandardné pätice CPU, čo je v prípade súčasného Intelu hlavne LGA 1150 a 1151. Maximálne TDP je 65 W, čo znamená, že sa dajú použiť výkonné procesory.

V tomto formáte už na rozdiel od mini-ITX ale nezostáva žiadne miesto pre slot na kartu, takže si používateľ bude musieť vystačiť len s integrovaným GPU v procesore. Prvé modely priamo od Intelu majú dva SO-DIMM sloty pamätí pre DDR4 moduly a SATA a M.2 konektor pre úložiská. Pozícia pätice bude pravdepodobne fixná, čo umožní budovanie univerzálnych pasívnych skriniek, avšak problémom bude neštandardizovanie zadných konektorov. Pokiaľ totiž výrobcovia nepristúpia na rovnaké riešenie ako je pri veľkých skrinkách, ktoré používa zadný plát s vyrezanými konektormi pre konkrétnu dosku, skrinky budú vždy len pre nejaký konkrétny model.

Do medzery z opačnej strany, teda medzi 10 cm dosku NUC a tretinový Compute Stick, umiestnil Intel ešte polovičný Mini Lake (10 × 6 cm). Pri tejto doske sa už počíta s napevno osadzovanými procesormi z výroby (BGA spojenie) a pasívnym chladením. Intel uvažuje s maximálnym TDP 4,3 W, čo by znamenalo, že sa okrem Atomov budú osadzovať aj Core M. Daňou za zmenšenie je napevno osadená operačná pamäť a takisto úložisko v podobe integrovaného NAND flash čipu. Rozšírenie teda nebude možné.

V prípade úložiska pravdaže môžete kapacitu doplniť o externé úložisko v podobe diskov pripojených cez USB zbernicu alebo sieť. Podobne ako v prípade Compute Stick, teda „počítačového HDMI kľúča“, ani na Mini Lake doske nemožno očakávať žiadnu používateľskú konfigurovateľnosť hardvéru. Minidesktopy postavené na tejto platforme teda budú hotovým riešením. Mini Lake má však oproti Compute Stick výhodu vyššieho výkonu, pretože TDP procesorov je 4,3 W, zatiaľ čo pri Compute Stick len 2,2 W, a to v ponuke Intelu spĺňajú len procesory Atom.

Stavba výkonného minidesktopu podľa vlastného gusta

Ak chcete postavať minidesktop so zachovaním všetkých výhod, pričom ide hlavne o použitie výkonných komponentov a ľahké upgradovanie všetkých častí, odrazovým mostíkom sú dnes 17 cm dosky mini-ITX. Osadíte na ne rovnaké CPU, GPU a RAM ako na veľké ekvivalenty. Nový 14 cm formát Sub-1L, respektíve 5×5, síce otvára z pohľadu výkonných CPU aj menšie dvere, avšak na výkonné GPU pri týchto doskách musíte už zabudnúť. Výber medzi mini-ITX doskami je dnes oproti minulosti veľmi dobrý a je potešiteľné, že jednotliví výrobcovia sa už s vervou do tohto segmentu pustili.

Lacné mini-ITX dosky zakúpite v cenových hladinách 30 až 50 eur. Pri týchto cenách sú použité najnižšie triedy čipových súprav a výbava ako taká je minimálna. S približovaním sa k hranici 100 eur sa výbava postupne zlepšuje a dosky dostávajú Wi-Fi modul, lepšie napájacie sústavy, kvalitnejšie zvukové čipy a takisto vyššiu verziu čipovej súpravy. Pri cene 150 eur, kde sa nachádza napríklad MSI Z170 GAMING PRO AC, už dostanete dosku, ktorá je vhodná aj do poriadne výkonného a luxusného stroja. Ide o dosku pre procesory Intel s mikroarchitektúrou Skylake (pätica LGA1151).

Je vybavená najvyššou verziou čipovej súpravy v podobe Z170, podporuje dva moduly DDR4 do frekvencie 3600 MHz a má osadený modul podporujúci Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.2. Ponúka takisto dva SATA konektory (6Gb/s) a jeden SATA Express konektor (10 Gb/s), ktorý v prípade neobsadenia môžete použiť ako dva regulárne SATA konektory. Na zadnej strane dosky je aj konektor M.2 pre malé kartové SSD napojený na PCIe (32 Gb/s). Jediný plnohodnotný šestnásťlinkový PCie konektor zvládne zasunutie aj výkonnej grafickej karty.

Podobne ako na veľkých doskách, aj v prípade mini-ITX je možné ísť s cenou vyššie a výrobcovia predstavili aj TOP modely s cenovkami okolo 250 až 300 eur. Dobrým príkladom je napríklad nová a v súčasnosti zrejme najvybavenejšia mini-ITX doska Maximus VIII od Asusu. U nej je už osadzovaná aj výkonná napájacia sústava umožňujúca veľké pretaktovanie CPU. Keďže na daný plošný rozmer sa nezmestí, výrobcovia ju osadzujú priečne, podobne ako malú kartu v slote.

Dnes je možné minidesktop zložiť aj z high-end komponentov. Hosťovať ich môže napríklad podarená skrinka NCASE M1 s rozmermi 33 × 16 × 24 cm

Dnes je možné minidesktop zložiť aj z high-end komponentov. Hosťovať ich môže napríklad podarená skrinka NCASE M1 s rozmermi 33 × 16 × 24 cm

A kam s nimi? Výberu skrinky pre mini-ITX dosku je nutné venovať veľkú pozornosť, pretože výrazne ovplyvní to, aký chladič CPU budete môcť použiť, koľko HDD a SSD osadíte dnes a potenciálne v budúcnosti a takisto akú maximálne veľkú grafickú kartu budete môcť kúpiť. Úplne nové generácie GPU našťastie hrajú minidesktopom do kariet. Do hry totiž vstúpila nová technológia vrstvenia pamätí v podobe HBM, ktorej sme sa podrobne venovali v článku Kam káča vývoj RAM (touch IT 07-08/2015). Veľký počet pamäťových čipov GDDR5 je totiž jeden z hlavných dôvodov, prečo boli vždy high-end grafické karty veľmi rozmerné.

Pri vrstvení čipov v podobe HBM, ktoré sa nazhromaždia priamo vedľa GPU, je možné vyrábať karty s veľmi malou dĺžkou, ako je to v prípade novej generácie Radeonov Fury X a hlavne Fury X Nano. Ďalším faktorom ktorý vás ovplyvní je zdroj. Niektorí ľudia kvôli výkonu a bezproblémovej zásobe konektorov uprednostňujú zdroj klasickej veľkosti, iní dávajú prednosť malému alebo externému riešeniu, vďaka čomu sa dostanú do veľmi malých skriniek. Ak chcete špičkový stroj s maximálnymi možnosťami a výkonné GPU, budete voliť prvú možnosť. Keďže veľký ATX zdroj zaberie poriadny kus priestoru, veľkosť skrinky sa bude od neho odvíjať.

Vertikálne rozloženie umožní zachovanie „počítača do dlane“. Za zmienku stoja podarené modely od špičkového výrobcu skriniek Lian-Li, pričom typickým príkladom je vežička PC-Q33, kde môžete komponenty vidieť usporiadané do jednotlivých poschodí, vrátene dvoch 3,5 diskov a jedného 2,5″. Všetko pri sympatických rozmeroch 23 × 24 cm a výške 33. Do skrinky je pritom veľmi dobrý prístup kompletným odklopením, čo môžete vidieť na obrázku. Daňou je nutné použitie krátkej grafickej karty. Ako sme už ale spomenuli, doba sa mení a dnes už je v takomto rozmere možné zohnať aj high-end modely.

Alternatívny prístup k vlastnému minidesktopu v podobe tenkej presklenej skrinky Lian-Li PC-O5

Alternatívny prístup k vlastnému minidesktopu v podobe tenkej presklenej skrinky Lian-Li PC-O5

Alternatívne horizontálne rozloženie komponentov počítač natiahne do dĺžky, čím už minidesktop nie je tak úplne „do dlane“, ale do dvoch dlaní. Za spomenutie stojí veľmi dobre riešená skrinka NCASE M1, ktorá sa po úspešnom crowdfundingu na stránke Indiegogo dostala nedávno k svojim podporovateľom (pre ostatných bude dostupná od januára budúceho roku). Usporiadanie komponentov skutočne lahodí oku a je možné použitie aj výkonných CPU chladičov. Rozmery 33 × 16 × 24 cm sú pri možnosti použiť veľmi výkonné komponenty špičkové. Podobnými rozmermi sa môže pochváliť napríklad aj Cougar QBX (38 × 18 × 29 cm), ktorá je typická svojím dohora odklápaným bočným panelom, na ktorom sú pozície pevných diskov. Jej trochu väčšia výška umožňuje, aby pozícia grafickej karty podbehla aj napájací zdroj, vďaka čomu môže využiť plnú dĺžku skrinky.

Typický malý kváder poležiačky alebo postojačky však nie je jediná možnosť. Alternatívnym prístupom je snaha o čo najmenšiu tenkosť, na úkor ostatných rozmerov. Zaujímavým vyhotovením je skrinka Lian-Li PC-O5, ktorá je z jednej strany kompletne presklená. Podsvietenie jednotlivých komponentov následne pripomína vitrínku s vystavenými komponentmi. Na obrázku si môžete všimnúť, že herná grafická karta nie je zasunutá kolmo do základnej dosky a namiesto toho je z dôvodu veľmi úzkeho profilu umiestnená pozdĺžne tak, ako doska samotná. Spojenie s PCIe slotom je vykonané cez tzv. GPU riser, ktorý má ohybnú kabeláž, pričom je súčasťou balenia samotnej skrinky. Možností je skutočne veľa a často závisí len od vášho vkusu. Ak aj vy túžite na stôl osadiť nový minidesktop, hor sa do toho.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.