Štúdia prišla s prekvapivým záverom. Ľudia, ktorí počas testovania inteligentné zariadenia nepoužívali, schudli v priemere o 2,5 kilogramu viac v porovnaní s tými, ktorí fitness doplnky používali.

huawei-fitness_nowat

Používanie fitness inteligentných doplnkov monitorujúcich viacero ukazovateľov vašej výkonnosti počas fyzickej záťaže nemusí byť také terno, ako by sa niektorým mohlo zdať. Práve naopak, v konečnom dôsledku môže znamenať pre používateľov menší progres, ako keby na sebe počas behu, cyklistiky či korčuľovania nemali vôbec nič.

hodinky-zdravotny-stav-fitness-naramok-iwatch-inteligentne-hodinky_nowat

Tak znie záver vedeckej štúdie zverejnenej v utorok (20.9.2016) v žurnále Americkej lekárskej asociácie, ktorá priniesla prekvapivé zistenie, že po 24 mesiacoch trvania testu sa podarilo schudnúť viac ľuďom, ktorí pri športe nepoužívali žiadnu aktuálnu elektronickú vychytávku. Výsledok bol prekvapením aj pre samotných vedcov, ktorí boli na začiatku testu presvedčení, že „wearables“ sú vhodnými pomocníkmi pri cvičení a chceli si len upresniť, ako veľmi.

Na hodinky Wena sa tešíme. Sú analógové, avšak majú inteligentný remienok. Cenu ani dostupnosť zatiaľ nepoznáme

Na hodinky Wena sa tešíme. Sú analógové, avšak majú inteligentný remienok. Cenu ani dostupnosť zatiaľ nepoznáme

Keď sme zistili, že je to opačne, veľmi nás to prekvapilo“, uviedol spoluautor štúdie John Jakicic z Pittsburghskej univerzity. Výskum zameraný na chudnutie pomocou cvičenia a zdravej výživy trval celých 24 mesiacov a bolo do neho zapojených 471 ľudí trpiacich nadváhou i obezitou vo veku od 18 do 35 rokov.

Porovnanie ASUS ZenWatch 3 (vpravo) a Samsung Gear S2

Porovnanie ASUS ZenWatch 3 (vpravo) a Samsung Gear S2

Podľa Jakicica je strata hmotnosti dosiahnuteľná iba dodržaním celého komplexu opatrení  a samotné online monitorovanie fyzickej aktivity na ňu zďaleka nestačí. „Ukázalo sa, že verejnosť to vníma tak, že všetko čo potrebuje je fitness náramok a ostatné už pôjde samo“, pokračuje ďalej. Zároveň však nezabudol dodať, že ak sú náramok či hodinky pre niekoho tou správnou motiváciou k cvičeniu, určite je lepšie ich používať, ako nerobiť nič.

Zdroj: CNET

Autor: Ján Pápay