Telefón Samsung Galaxy S21 ULTRA sme otestovali naozaj detailne a zistili sme, že ide o jeden z najlepších fotomobilov na súčasnom trhu. Rozhodli sme ho porovnať ho s profesionálnou fotovýbavou, ktorú práve v redakcii testujeme. Pozrite sa, ako to dopadlo.

Profesionálna výbava

Aktuálne testujeme fullframe objektív Nikkor Z 70-200 mm/2.8 S s cenou 2499 eur.  Je to vyslovene profesionálne „dlhé sklo“. objektív určený na šport, akciu, ideálny je na reportáže a aj na video. Jeho hmotnosť je 1,4 kg a vzhľadom na jeho rozsah ho považujeme za kompaktný. Nasadili sme ho na fotoaparát Nikon Z7, čo nie je novinka, ale stále vynikajúci fotoaparát. S touto výbavou sme fotili v manuálnom režime, čo je v tomto prípade nami preferovaný spôsob. ISO sme nastavili počas celého testu na hodnotu 1000.

Na druhej strane stojí smartfón Galaxy S21 ULTRA a fotili sme v automatickom režime, ale s využitím vhodných režimov, ktoré tento telefón ponúka. Aby sme porovnali situáciu obvyklú pre bežného používateľa nepoužili sme v tomto prípade profesionálny režim fotoaparátu a ani sme nefotili do RAW formátu s jeho následným spracovaním na počítači. 2Tejto téme sa budeme venovať v inom článku.

Vyhodnotenie získaných fotografií sme realizovali na veľkom monitore s tým, že fotky sme preniesli do počítača a nijako sme ich ďalej neupravovali. Posúdenie prebiehalo subjektívnym posúdením obrazu.

Galérie umiestnené nižšie sú vždy usporiadané tak, že naľavo je fotografia z fotoaparátu Nikon Z7 a napravo zo smartfónu Galaxy S21 ULTRA.

Denné fotografie

V redakcii najčastejšie fotíme produkty a to ste si museli všimnúť pri viacerých našich článkoch na stránke www.touchit.sk. Preferujeme naše vlastné fotografie bez dodatočných vylepšení, chceme totiž priniesť skutočný pohľad na produkt. Ako prvý test sme tak fotili testovaný hybridný automobil Toyota Yaris 2020 vo vonkajšom prostredí.

Vľavo fotka s Nikon Z7, vpravo Galaxy S21 ULTRA

Ako vidíte, Galaxy S21 ULRA si dobre poradil so scénou a fotografia je plnohodnotne použiteľná aj do printového vydania. Automatická voľba zaistila rovnomerné podanie farby v celej fotografii.

V prípade fotky realizovanej pomocou Nikon Z7 viac vynikne samotný objekt a na pozadí je vidieť vo fotke viac detailov. Celkovo má fotka z Nikon Z7 viac priestorovosti, ako hovoria profesionáli, viac dýcha. Určite by tu výrazne pomohlo spracovanie tejto fotografie napr. v Zoner Photo Studio alebo Adobe Lightroom na vyrovnanie farieb a ďalšie posilnenie červenej farby auta.

Vľavo fotka s Nikon Z7, vpravo Galaxy S21 ULTRA

Na ďalšej dvojici fotiek je vidieť rozdiel medzi snímkami ešte viac. V prípade fotografie z Nikon Z7 sme zámerne zvolili o niečo tmavšie podanie, aby vynikol odlesk svetla na karosérii vozidla. Určite by sme túto fotografiu ešte mierne na pozadí zosvetlili. Galaxy S21 ULTRA priniesla krásne efektné podanie auta v lese. Svetelne je fotka veľmi dobre vyvážená a zachytáva žiarivé farebné podanie tohto auta.

Túto časť fotozápasu ale považujeme za vyrovnaný, budete spokojní z výsledkami z oboch prístrojov.

Teleobjektív smartfón vs. profesionál

Nuž, Galaxy S21 ULTRA je špecialista v oblasti teleobjektívov a má nielen poriadne priblíženie, ale na rozdiel od Galaxy S290 aj poriadnu stabilizáciu. Tá výrazne pomáha tomu, že ním realizované fotografie sú vo výsledku skutočne použiteľné. Samozrejme, objektív Nikkor Z 70-200 mm je viac ako dôstojný partner k tomuto smartfónu a tak sme sa ho rozhodli vyskúšať.

S telefónom Galaxy S21 ULTRA sme realizovali fotografie s teleobjektívom a postupne sa volili priblíženie 30 × a 100 ×. Fotili sme vždy z ruky, bez použitia statívu. V prípade Nikon Z7 je situácia trochu iná. Urobili sme fotografiu s najväčším priblížením na ohniskovej vzdialenosti 200 mm a následné „priblíženia“ sme realizovali vhodným orezom. Iná možnosť nebola, fotoaparát nemá žiadne ďalšie možnosti hybridného priblíženia. A ani to nepotrebuje.

Vľavo fotka s Nikon Z7, vpravo Galaxy S21 ULTRA

Aký je teda výsledok?

Galaxy S21 ULTRA preukázal, že stabilizácia funguje tento rok skvele. Dokáže vytvoriť naozaj použiteľné fotografie s priblížením a vzhľadom na to, aký kompaktný prístroj máte doslova vo vrecku, je to až neuveriteľné. Pri detailnej prehliadke na veľkom monitore sme zistili, že priblíženie 30× v prípade Galaxy S21 ULTRA generuje ostré fotografie a veľmi dobré výsledky.

Priblíženie 100 × je stále fajn, ale pri fotení z ruky musíte urobiť viac fotiek, aby ste vybrali tú naozaj ostrú. Nikon Z7 s týmto objektívom je ťažko prekonateľný prístroj na priblíženia. Aj fotka, ktorú sme vytvorili orezom z pôvodnej fotografie ako alternatíva so 100 × priblížením má dostatočné rozlíšenie a je oveľa viac zaostrená ako je to v prípade Galaxy S21 ULTRA. Na fotografii je stále dostatočne veľa detailov na dobrú prezentáciu fotenej scény. Nikon Z7 a objektív Nikkor Z 70 – 200 mm v tomto súboji s prehľadom vyhráva.

Fotografia pri nízkej úrovni svetla

No na toto sme sa obzvlášť tešili. Teda, samotné fotenie prebiehalo v mraze, meniť prístroje a hľadať správnu scénu zase nie je to, čo by ste chceli robiť celé hodiny. Ale zistiť, kam až zašla umelá inteligencia je niečo fantastické.

V prípade fotenia s Nikon Z7 sme pritom stále ponechali hodnotu ISO na 1000, čo by sme pravdepodobne po zhliadnutí fotiek na veľkom počítači asi zvýšili. V prípade Galaxy S21 ULTRA sme použili Nočný režim, čo nám smartfón aj automaticky ponúkol po rozpoznaní scény umelou inteligenciou. Doba expozície bola 2 až 3 sekundy, smartfón sme pri fotení držali v ruke.

Pozrime sa na výsledky.

Vľavo fotka s Nikon Z7, vpravo Galaxy S21 ULTRA

Takže ako? Vyzerá to tak, že Galaxy S21 ULTRA si s nocou poradí lepšie ako Nikon Z7. Samozrejme, chcelo by to u Nikon Z7 viac nastavovania, vyššie ISO asi aj statív a dosiahli by ste z kombinácie Nikon Z7 + Nikkor Z 70-200 mm minimálne to isté, ako z Galaxy S21 ULTRA.

Ale na to v praxi nie je čas. Trasiete sa zimou a chcete urobiť fotku za 5 sekúnd a mať ju fajn aj bez dlhšieho nastavovania. To Galaxy S21 ULTRA aj zaistí. Naozaj pekné výsledky a túto časť zápasu tak vyhráva Galaxy S21 ULTRA.

Verdikt

Naše testovanie potvrdilo, že súčasné smartfóny dokážu pohodlne konkurovať profesionálnym fotoaparátom. Sú situácie, kedy bezzrkadlovka s dobrým objektívom prinesie viac, máte viac možností na zaostrovanie, prirodzené rozmazanie pozadia alebo vyjadrenie kreatívneho zámeru. Máte tak viac možností ale aj ďaleko väčšiu šancu fotku pokaziť. Je to aj jeden z dôvodov, prečo z trhu doslova zmizli kompaktné fotoaparáty. Smartfóny ich totiž fotografickými možnosťami dobehli a aj predbehli.

Ak fotíte fotky počas dobrého svetla, obyčajne si vystačíte s fotkami z dobrého smartfónu ako je Galaxy S21 ULTRA. Tento vás v súčasnosti nezradí ani fotení v noci a výsledok bude super.

Naopak, na šport, veľké priblíženie a špeciality je lepšie riešenie teleobjektív spojený s FullFrame fotoaparátom.

Čo to bude stáť?

Na záver sa ešte pozrime na ceny. Galaxy S21 ULTRA 5G stojí od 1249 eur vyššie. V prípade bezzrkadlovky Nikon treba počítať viac. Nikon Z7 je dnes už starší model a nahradený je modelom Z7 II. Našli sme ale cenu okolo 2900 eur (aj s kopu darčekov vrátane vhodnej pamäťovej karty) a objektív Z 70 – 200 mm je za 2499 eur, keďže je to novinka a súčasná technologická špička. Výsledná suma je tak takmer 5400 eur, čo je 4× viac ako je hodnota porovnávaného smartfónu.

Samozrejme, zostava Nikon je myslená na profi podujatie, keď fotíte šport, dynamiku, ste v náročnom prostredí a potrebujete fotiť celý deň a mať istotu, že fotky sú u vás a nikde inde.

Pozrite si aj porovnanie Galaxy S21 a iPhone 12

Samsung Galaxy S21 vs iPhone 12: Ktorý je lepší? (VIDEO TOUCHIT)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.