Radi cestujete? A čo tak to prebádať krásy našej domoviny? Nasledujúce tipy na užitočné stránky vás do poznávania Slovenska rozhodne inšpirujú.

www.slovakia.travel

slovakia_travel_web2016_8_nowat

Trávite tohtoročné leto na Slovensku? Uvítali by ste niekoľko tipov, ktoré miesta sa oplatí navštíviť počas dlhých teplých dní? Prehľadné a kvalitné spracovanie stránky slovakia.travel poteší nielen domácich, ale aj zahraničných turistov. Všetky informácie sú totižto dostupné v niekoľkých jazykov – slovenský, anglický, nemecký, maďarský, poľský a ruský. Web obsahuje množstvo skvelých nápadov na aktívne i pasívne vychutnávanie dovolenkového obdobia. Každoročne aktualizované informácie s presnými adresami, GPS súradnicami, telefónnymi a emailovými kontaktmi vás ušetria od ďalšieho zdĺhavého vyhľadávania. Všetko máte pokope na jednom mieste. Túžite po adrenalínových zážitkoch? Zišiel by sa vám relax na kúpalisku alebo sa chcete radšej vyblázniť v aquaparku? Zaujíma vás teplota vody či veľkosť bazéna, prípadne aké zľavy si môžete uplatniť počas cestovania? Toto všetko a oveľa viac nájdete na prepracovanom webe slovakia.travel.

www.milujemcestovanie.sk

milujem_cestovanie_web2016_8_nowat

Už z názvu sa možno dovtípiť, že ide o stránku určenú pre všetkých milovníkov cestovania. Aj keď Slovensko je len jednou z podkategórií, z blogu je doslova cítiť lásku k spoznávaniu nových zákutí. Web píšu šiesti nadšenci – Adam, Aiwa, Erika, Mária, Ivka a Bero, no svojimi zážitkami z cudzích krajín môžete prispieť k obsahu aj vy. Ako to vyzerá v hvezdárni v Banskej Bystrici na Vartovke či na tradičnej husacine v Grobe? Chcete vedieť sedem dôvodov, prečo navštíviť Košice, prípadne ste zvedaví, ktoré slovenské kostoly patria medzi tie najkrajšie? Vravíte si, že je to na vás až príliš mainstreamové? Vydajte sa teda na nevšednejšiu cestu za takzvaných klietkami či stĺpmi hanby, nazývanými tiež praniere. Išlo o miesta verejného posmechu a mučiacich praktík, ako bičovanie alebo kameňovanie, ktorými boli v stredoveku trestaní opilci, klebetné ženy, výtržníci, rozhádaní susedia a cudzoložnice. Máme ich na Slovensku viacero a mnohokrát o nich ani nevieme. Nie je to škoda?

http://www.panorama.sk/

panorama_web2016_8_nowat

Obsah stránky Panorama si bezpochyby získa vašu pozornosť. Zaujíma vás, ako vyzerala takmer trojročná prestavba bratislavského Starého mosta? Počas niekoľkých sekúnd vám to prezradí zrýchlený zostrih záznamu, ktorý v priebehu demontáže, ako aj následnej stavby zachytili webkamery nainštalované v okolí mosta. Alebo by ste sa radšej chceli kochať pohľadom na živý prenos z rozličných turisticky atraktívnych miest? Niektoré zo záznamov môžete pozerať aj so spätne nastaveným časom, takže západ slnka nad Dunajom či prebúdzajúce sa ulice hlavného mesta ešte pred svitaním viac neuniknú vašej pozornosti. V sekcii Sprievodca sa tiež dočítate o pôvode a histórií hradov, monumentov či sôch, okolo ktorých možno neraz bez povšimnutia prechádzate. Vďaka stránke Panorama sa začnete dívať na Slovensko nielen otvorenými očami, no predovšetkým otvoreným srdcom.

www.podmevon.sk

podme_von_web2016_8_nowat

Máte chuť na výlet? Stránka Poďme von je dôkazom toho, že Slovensko má aj v tomto smere čo ponúknuť. Až 150 tipov na túry po celej krajine, 400 aktuálnych podujatí a akcií, ako sú jarmoky, kultúrne predstavenia, koncerty i wellness balíčky, až 50-tisíc zaujímavých bodov na aktívnej mape, vďaka ktorej si do detailov naplánujete trasu či je zima alebo leto. Stránka ponúka filtre na jednoduchšie a rýchlejšie vyhľadávanie vášho ideálneho výletu. Stačí, ak si zvolíte, či plánujete cestovať autom alebo bicyklom, prípadne sa chcete presúvať výlučne pešo. Ďalej označíte o aký typ výletu máte záujem, akú má mať dĺžku, časové rozpätie a obťažnosť. Následne vám stránka navrhne turistické miesta, ktoré vyhovujú vašim zadaným kritériám. Presnú trasu nakoniec už len preskúmate na mape, ktorá vám zároveň poskytne možnosti ubytovania v danej lokalite. Koncept stránky je doplnený o mobilnú aplikáciu s offline turistickou mapou Slovenska.

www.krasneslovensko.eu

krasne_slovensko_web2016_8_nowat

Stránka s podtitulom Najkrajšie miesta na Slovensku vás prevedie malebnými zakutiami našej krajiny prostredníctvom fotografií, videí a krátkych článkov. Všetky turistické miesta nájdete úhľadne zatriedené pod jednotlivé kraje a krajské mestá alebo sú zoradené podľa typu pamiatky. Je len na vás, o čo máte záujem – sdrevené kostolíky, jazerá a vodné plochy, hrady, kaštiele či zámky, ľudová architektúra, múzeá a skanzeny, parky a záhrady, vodopády… Výnimkou nie sú ani netradičné prírodné úkazy a zaujímavosti, ktoré len tak niekde nenájdete. Či už je to Korňanský ropný prameň, Herliansky gejzír, Skalný budzogáň, alebo je to najkrajšia železničná trať, za akú je označovaný úsek Červená skala – Margecany. Tak čo, ktoré najkrajšie miesto na Slovensku navštívite vy ako prvé?

Ďalšie tipy

www.hocikam.sk – Web, ktorého cieľom je poukázať na to, že aj naše Slovensko stojí za prebádanie. Je jedno kam cestujete. Môžete sa vybrať hocikam a všade nájdete niečo krásne.

www.cestujemeposvete.sk – Tu si môžete prečítať hodnotenia na viaceré miesta určené na rekreáciu. Ako obstálo v testovaní kúpalisko Zelená žaba, populárna Tatralandia alebo Hotel  Zochova chata?

www.travel.spectator.sme.sk – Cestovná ročenka Spectacular Slovakia je anglickým sprievodcom, ktorý chce čo najhodnovernejšie a zároveň pútavým spôsobom predstaviť Slovensko zahraničným turistom.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.