Do navigácie Sygic GPS Navigation pribudla nová funkcia – takzvaný Electric Vehicle Mode (EV Mode). Tento režim je špeciálne určený pre elektrické autá a umožňuje naplánovať si trasu tak, aby po ceste mali kompatibilné nabíjacie body, zaplatiť bez nutnosti inštalovať akúkoľvek inú aplikáciu a zároveň poskytuje informáciu o dostupnosti jednotlivých staníc. 

Sygic sa takto stal prvým výrobcom navigácií pre mobilné telefóny na svete s integrovanými nabíjacími službami pre elektrické autá. Novinku si môžete aktivovať zadarmo priamo v navigácii. Umožňuje vybrať si model elektrického alebo hybridného auta z rozsiahlej databázy s prednastavenou kapacitou batérie, priemernou spotrebou a typom konektoru.

Jednotlivé parametre zároveň môžete upraviť podľa veku vozidla alebo osobnej skúsenosti. Veľkou výhodou je, že si nemusíte už inštalovať žiadne iné aplikácie od poskytovateľov nabíjacích služieb, stačí iba jedna – teda práve tú od Sygicu.

„Vodiči pridajú nabíjací bod ako zastávku na trase, skontrolujú cez aplikáciu či je tam voľné miesto, vyberú si spôsob platenia a môžu nabíjať. Zatiaľ sa môžu zastaviť na kávu v neďalekej kaviarni. Keď sa auto nabije na požadovanú úroveň kapacity batérie, dostanú notifikáciu a môžu za službu rovno zaplatiť,“ vysvetlil Petr Füzék, šéf oddelenia elektromobility v Sygicu.

Sygic iba nedávno ohlásil partnerstvo s najväčším poskytovateľom nabíjacích staníc pre elektrické autá, spoločnosťou Plugsurfing, ktorá prevádzkuje vyše 150 000 bodov v 38 krajinách po celej Európe. EV Mode je súčasťou dlhodobej stratégie Sygicu, stať sa lídrom v oblasti elektromobility. Plánuje to dosiahnuť tak, že ponúkne otvorenú platformu, ktorá umožní integráciu nabíjacích služieb z celého sveta.

V budúcnosti plánuje Sygic pridať do svojej navigácie ešte viac funkcií určených špeciálne pre elektrické autá a vytvoriť tak univerzálneho asistenta. Ten vďaka analýze vášho jazdného štýlu, vyhodnoteniu poveternostných podmienok, dopravy a iných dôležitých faktorov umožní poznať presný dojazd pri plánovaní dlhších trás.

Prechod z auta so spaľovacím motorom na elektromobil tak bude pre vás jednoduchší a môže aj výrazne ovplyvniť to pre aký typ auta sa rozhodnete.

EV Mode je pre každého používateľa Sygic GPS Navigation zadarmo. Koncom tohto roka navyše spoločnosť oznámi ďalšiu dôležitú funkciu pre elektrické autá, ktorá vzíde zo spolupráce s renomovanými výrobcami áut a s využitím vyspelých algoritmov na plánovanie trasy pomôže vyrovnať sa s takzvanou „úzkosťou z dojazdu“, ktorý je jedným z najväčších dôvodov pomalého prechodu na elektrické autá.

Viac informácií tu: Úsvit elektrickej energie: Ako úspešne poraziť úzkosť z dojazdu elektrických vozidiel a preraziť na masovom trhu.

Zdroj: Sygic

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.