Otestovali sme ďalší tabletofón. S týmito produktami sa akoby roztrhlo vrece. Hlavnou hviezdou je však jednoznačne Surface Pro 4 od Microsoftu. Testovanie tohto zariadenia sme si naozaj užili.

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft sa už 3 roky snaží nahradiť notebooky svojimi tabletmi Surface. Či sa mu to darí, resp. či v tomto koncepte vidíme potenciál, tak zneli otázky, ktoré nám počas používania tabletu chodili po rozume.

Surface s klávesnicou budete používať rovnako ako bežný notebook

Surface s klávesnicou budete používať rovnako ako bežný notebook

Testovanie tohto produktu bolo náročnejšie v porovnaní s 99 % ostatných zariadení. V prvom rade, získať Surface na Slovensku je náročná úloha. Dvojnásobne, ak chcete produkt iba zapožičať na test. Surface u nás oficiálne nekúpite, a to aj napriek tomu, že ho niektoré online obchody plánujú čoskoro predávať.

Microsoft obchod však u nás neexistuje, a preto nie je zariadenie oficiálne podporované. Surface sme s trochou šťastia získali do redakcie a ako hlavný pracovný nástroj sme ho mohli používať tri pracovné dni. Nie sú to optimálne testovacie podmienky, ale sme vďační aj za to.

Koncept konvertibilných tabletov je nám sympatický a predpokladáme, že tieto zariadenia eventuálne nahradia notebooky. Netvrdíme, že tie úplne vymiznú z obchodov. Avšak so zariadeniami typu 2 v 1 sa budeme stretávať častejšie. Problémom je dnes najmä cena. 999 eur za najslabšiu konfiguráciu Surface Pro 4 je pomerne vysoká čiastka a za podobne vybavený ultrabook zaplatíte o dve stovky menej.

Ten má ale nižšie rozlíšenie ako Surface, nemá stylus a používateľský zážitok je trochu iný. Avšak ultrabook má dvojnásobnú operačnú pamäť, o 0,8 palcov väčší displej a je hlavne lacnejší. S tým budú výrobcovia bojovať ešte pár rokov a bude záležať iba na používateľovi, či si bude chcieť priplatiť za iný formát.

Najväčšie čaro v prípade Surface Pro 4 spočíva v tom, že obal s klávesnicou odložíte a do ruky si zoberiete 12,5-palcový displej a budete pracovať iba s ním. Aj nám sa táto predstava páči, ale reálne sme Surface využívali v režime tabletu iba minimálne.

Večerné noviny sme si naďalej čítali na iPade. Konvertibilitu Surface by sme určite využili vo vlaku, aby sme si pozreli film, avšak bolo by zaujímavé spraviť štatistiku po polroku používania. Tabletovú časť určite využijete aj počas prezentácie a v iných situáciách. Väčšinu času však bude hlavnou pridanou hodnotou veľmi tenká klávesnica, ktorá funguje aj ako ochranný obal displeja.

Surface Pro 4 má elegantnú konštrukciu z magnézia. Šasi vyzerá výborne. Má hrúbku iba 8,45 mm a hmotnosť 766 gramov. Zadnej strane dominuje logo Microsoftu, pričom spodnú časť môžete vyklopiť a využiť vo funkcii stojana. Jeho vyklápanie je pohodlné, pod krytom nájdete slot na microSD kartu. Stojan zabezpečuje stabilitu tabletu v ktoromkoľvek režime používania a je jednou z mála nevýhod v priamom porovnaní s notebookom.

Totiž, kvôli stojanu potrebuje Surface o pár centimetrov väčší priestor na stole. Stretli sme sa aj s názorom, že kvôli stojanu sa nedá Surface používať na kolenách. My sme tento problém nemali. Asi máme dlhé kolená alebo menšie brucho J. Ale uznávame, že v lietadle alebo na stiesnenom stolíku môže byť používanie Surface v režime notebooku trochu problematické.

 O stabilitu zariadenia sa stará zabudovaný stojan. Ten vyžaduje o pár centimetrov viac miesta na stole v porovnaní s podobne veľkým notebookom

O stabilitu zariadenia sa stará zabudovaný stojan. Ten vyžaduje o pár centimetrov viac miesta na stole v porovnaní s podobne veľkým notebookom

Surface sme testovali v základnej konfigurácii, ktorá obsahuje procesor Intel Core m3 s grafikou Intel HD Graphics 515, 4 GB operačnej pamäte a 128 GB úložisko. K dispozícii sú aj konfigurácie s procesormi Intel Core i5 a i7, 8 GB alebo 16 GB RAM a 256 GB SSD úložiskom. Šasi a konštrukcia je vo všetkých prípadoch totožná, vrátane 12,3-palcového displeja s rozlíšením 2736 × 1824. Jeho pomer strán je 3:2.

Pokiaľ ste sa s procesormi Intel Core m ešte nestretli, vedzte, že ich prvá generácia sa objavila pred rokom. Sú špecifické tým, že nepotrebujú aktívne chladenie, takže tablet neobsahuje žiaden ventilátor a prevádzka zariadenia je prakticky nehlučná. Core m je prezentovaný ako určitý medzistupeň medzi Intelom Atom a Core i5. Výkonom dokáže tromfnúť aj menej výkonné modely procesorov Core i3.

Hoci sú výsledky testov PCMark podobné (nárast je cca 10 až 15 %), z hľadiska používania máme pocit, že Core m3 zvláda lepšie prácu s prehliadačom Chrome ako minulá generácia. Tá sa pri používaní redakčného systému nášho webu a viacerých otvorených kartách pomerne zapotila, resp. prehliadač nebol vhodne optimalizovaný, pretože reagoval spomalene. Pri používaní Surface sme sa už s týmto problémom nestretli.

Výborná prevádzka bola aj v prípade systému Windows 10. Počas testovania sme pohodlne používali aj naše každodenné aplikácie, od balíka Microsoft Office, cez editor fotiek Zoner Photo Studio až po Vegas 13 Pro. V prípade editácie videa sme zaznamenali mierne trhané prehrávanie videa v zabudovanom prehrávači (preview finálneho videa v druhom okne však bolo plynulé), ale našu prácu to príliš neskomplikovalo.

Video sme postrihali k žiadanému výsledku. Renderovanie 20-sekundového videa v rozlíšení Full HD pri 30 fps trvalo cca 1 minútu. V prípade 80-sekundového videa pracoval tablet 4 minúty aj pár sekúnd.

S bežným prehrávaním multimédií takisto nebol problém a nárast grafického výkonu prekvapil najmilšie. V prípade vybraných testov v 3DMarku bol až o 70 % vyšší. Prejavilo sa to aj v praxi. FPS titul Borderlands: The Pre-Sequel sme si plynulo zahrali v rozlíšení Full HD (hra v prípade prvej generácie Core m trochu sekala v rozlíšení 1366 × 768) a dokonca sme spustili aj Fallout 4. Síce v nízkom rozlíšení a v najnižšom nastavení grafiky, ale bežalo to.

Počet snímok za sekundu nebol optimálny, hra sa však pohybovala relatívne plynulo. O optimálnom hernom zážitku nemôžeme hovoriť, ale predpokladali sme, že Fallout 4 na takejto zostave vôbec nespustíme a ak áno, tak bude pripomínať „trhací kalendár“. Surface samozrejme nepovažujeme za herné zariadenie, ale aj v najslabšej konfigurácii si zahráte množstvo hier. Zároveň sa tešíme na príchod nových „HDMI počítačov“ (malé zariadenia do vrecka v tvare väčšieho USB kľúča) na trh. Tie budú takisto vybavené procesorom Intel Core m3.

Surface môžete používať rôznorodo. Z hľadiska výkonu si podarí aj s editorom fotiek a videa

Surface môžete používať rôznorodo. Z hľadiska výkonu si podarí aj s editorom fotiek a videa

Surface sa z hľadiska výkonu vyrovná bežným notebookom aj ultrabookom. Nie je na tom nič prekvapujúce, obsahuje totožný hardvér. Technológie však pokročili natoľko, že procesory bez ventilátorov majú veľmi dobrý výkon a dajú sa umiestniť do tenkého šasi. A o rok bude situácia ešte lepšia. Samozrejme, procesory Intel Core i5 a i7 ponúkajú viac výkonu a hlučnejšiu prevádzku. Zaujímavé by bolo porovnanie teploty zariadenia v rôznych konfiguráciách.

Surface s Intel Core m3 dosahoval v oblasti okolo zadnej kamery teplotu 40 až 46 °C počas graficky náročnej prevádzky. Šasi bolo v tejto oblasti na dotyk nepohodlne teplé, až horúce. Hrali sme sa cca 15 – 20 minút, aké horúce by bolo šasi po 2 – 3 hodinách hrania sme nestihli otestovať. Výraznejšiu zmenu však nepredpokladáme.

honor_tabulka7_nowat

Surface Pro 4 má štandardnú tabletovú výbavu portov. Už spomenutý microSD slot dopĺňa mini DisplayPort a plnohodnotný USB 3.0 port. Nabíjanie zabezpečuje špeciálny magnetický konektor. Súčasťou výbavy sú dve kamery, pričom tá predná podporuje technológiu Windows Hello. Do svojho používateľského účtu sa prihlásite rozpoznaním tváre. Túto funkciu sme radi používali, počas testovania bola autentifikácia rýchla a presná. Bonusom je pero Surface Pen.

Stylus nepovažujeme za nevyhnutnú súčasť výbavy, ale existuje pár aplikácií, kde ho využijete. Windows 10 podporuje rozpoznanie písaných písmen, avšak iba v rámci nastavenia anglického a niektorých ďalších cudzích jazykov. V praxi to znamená, že dĺžne a mäkčene nedokáže rozpoznať. Z praktického hľadiska sme však napísali žiadané slovo na klávesnici rýchlejšie. Stylus obsahuje tlačidlo pre rýchlu aktiváciu funkcie pravého tlačidla myši (v opačnom prípade treba chvíľu podržať kurzor na mieste) a akčné tlačidlo v oblasti palca.

Tým spustíte poznámkový blok OneNote, v ktorom si takisto môžete čarbať alebo robiť poznámky rukou. Surface Pen sa magneticky prichytí k bočnej strane tabletu. Treba však dávať pozor, aby ste ho nestratili. Dodajme, že ho využijete aj v prehliadači Edge, ktorý umožňuje robiť anotácie, čo niektoré povolania určite ocenia.

Testovaný kus mal 128 GB úložisko, používateľ mal k dispozícii viac ako 100 GB priestoru. SSD disk príjemne prekvapil v teste HD Tune. Rýchlosť čítania sa v priemere pohybovala na úrovni 680 MB/s. Výsledky ďalších testov uvádzame v tabuľke. Tablet v teste výdrže batérie dosiahol výdrž 4,5 hodiny, v reálnej prevádzke môže fungovať na jedno nabitie cca 7 hodín, ak používate menej náročné aplikácie a máte pripojenú klávesnicu.

Na nej sa, mimochodom, veľmi pohodlne píše. Pripomienky však máme k touchpadu, na viacprstové gestá sme si museli chvíľu zvykať. Hlavne v prípade skrolovania. V prípade nášho redakčného notebooku totiž stačí, keď položíte dva prsty a pohybujete nimi. Surface toto gesto niekedy zle rozpoznal, ak boli prsty nakrivo pod sebou. Museli sme ich položiť vedľa seba.

Portová výbava je tabletová. Všimnite si magnetický konektor. Ten slúži na nabíjanie

Portová výbava je tabletová. Všimnite si magnetický konektor. Ten slúži na nabíjanie

Vieme si predstaviť, že by Surface Pro 4 nahradil náš pracovný notebook. Tablet od Microsoftu naozaj dospel a v aktuálnej generácii dokáže splniť svoj cieľ. Na druhej strane, každé plus má svoje mínus. Cenou za konvertibilitu je nutnosť mať pár centimetrov extra priestoru kvôli stojanu. To by však nemal byť problém. Druhá pripomienka smeruje k 12,5-palcovému displeju. Aj kvôli pomeru strán 3:2 si budete chvíľu zvykať na vzhľad niektorých webových stránok.

Niekedy sme mali pocit, že nám chýba extra centimeter až dva, ktoré ponúkajú 13,3-palcové notebooky. Ale je to otázka zvyku a pri nastavení menšej veľkosti textu bude vyzerať web vzdušnejšie. V hardvérovej výbave Surface ponúka to isté, ako notebooky a ultrabooky. Ako sme spomínali na začiatku, záleží iba od používateľa, či je ochotný za konvertibilitu a v tomto prípade aj pero priplatiť.

Hoci sa Surface Pro 4 u nás oficiálne nepredáva, na trh sa čoskoro dostanú zariadenia s totožným konceptom od iných výrobcov. So zariadeniami typu 2 v 1, ktoré majú reálnu šancu konkurovať notebookom, sa teda budeme stretávať častejšie. Mimochodom, ak by sme si mali vybrať Surface Pro 4 alebo iPad Pro, aktuálne je našim favoritom tablet od Microsoftu. Ten je totiž postavený na plnohodnotnom operačnom systéme. Mobilná nátura systému iOS a najmä obchod s aplikáciami budú minimálne spočiatku limitovať potenciál iPadu Pro.

Orientačná cena: 999 EUR

surface_tabulka_7_nowat

Honor X2

Počas posledných dvoch mesiacov sa nám na testovacom stole vystriedali už tri kusy „obrovských telefónov“. Okrem Lenova Phab Plus sme recenzovali aj Acer Iconia Talk S, ktorý vyniká najmä úzkym šasi. Vďaka tomu sa 7-palcové zariadenie drží pohodlne aj v jednej ruke. Najnovším prírastkom je Honor X2.

Kovové šasi je odolné a elegantné

Kovové šasi je odolné a elegantné

Tento tabletofón sme prvýkrát videli na MWC v Barcelone. Zariadenie bolo vtedy prezentované pod menom Huawei MediaPad X2. Na náš trh však prišiel až v decembri a s novou menovkou – Honor X2. Bez ohľadu na zmenu názvu, ktorá je špecifická pre český, slovenský a maďarský trh, vydarený dizajn a kovová konštrukcia ostala zachovaná. Zariadenie nie je prezentované ako tablet, ale ako veľký telefón.

Výrobca dodáva, že ide o spojenie telefónu, tabletu, GPS navigácie, prenosnej batérie (budete potrebovať kábel s dvoma micro USB koncovkami), mobilného hotspotu a digitálneho fotoaparátu.

Honor X2 svojou kovovou konštrukciou a dizajnom pripomína ostatné zariadenia značky Honor. Nesnaží sa pôsobiť minimalistickým alebo módnym dojmom, ako to robí konkurencia. Odolné kovové šasi a predná strana s displejom, malým rámikom a horným a spodným bielym pásom vytvárajú pozitívny dojem. Máte pocit, že v ruke držíte kvalitné zariadenie.

V tomto smere výrobcu chválime. Špecialitou u nás predávanej verzie je gravírovanie v cene. Môžete si vybrať jeden z rôznych dizajnov – romantik, športovec, gamer, rebel atď. a pridať krátke motto alebo venovanie s podpisom. Získate tak naozaj zberateľský kúsok.

7-palcový displej má IPS panel a rozlíšenie Full HD. Na teplotu farieb sme si chvíľu zvykali. X2 síce umožňuje meniť nastavenie teploty, ale nemohli sme sa zbaviť dojmu, že niektoré konkurenčné telefóny lepšie vykresľujú bielu farbu. V prípade Honoru X2 uteká biela farba trochu do krémovej. To si uvedomíte, až keď zariadenie porovnáte bok po boku s iným tabletom alebo telefónom.

Je to subjektívne vnímanie a pri vyššom nastavení jasu sa jej krémový odtieň stratí. Môžete argumentovať, že je to bežné, avšak napr. Sony Xperia Z3 Tablet Compact dokáže nádherne vykresliť bielu aj pri nízkom nastavení jasu. Pozorovacie uhly sú štandardné, výrazne sa neodlišujú od konkurencie.

Tablet alebo telefón? Honor X2 má sloty pre 2 SIM karty

Tablet alebo telefón? Honor X2 má sloty pre 2 SIM karty

Prekvapením môže byť procesor Kirin 930 s ôsmimi jadrami. Tento čip poháňa aj Huawei P8, Huawei MediaPad M2 a jeho o trochu výkonnejšiu verziu nájdete v smartfóne Honor 7. Kirin 930 nepatrí papierovým výkonom medzi aktuálnu špičku. Vôbec to však nevadí, Huawei P8 s týmto procesorom používame dlhodobo a nepocítili sme nedostatok výkonu.

Niektoré hry reagujú plynulejšie v prípade konkurenčných procesorov, avšak rozdiely nie sú výrazné. Kirin 930 si poradí so všetkými aplikáciami, ktoré sú aktuálne na trhu a z Honoru X2 to robí všestranné zariadenie. V segmente 7-palcových prístrojov je to trochu nezvyk. Výrobcovia v poslednej dobe volia nižšie rozlíšenie displeja a cenovo dostupné procesory. Honor X2 je v tomto prípade bez kompromisov. Doplňme 2 GB operačnú pamäť a úložisko s použiteľnou kapacitou na úrovni cca 10 GB.

honor_tabulka7b_nowat

Operačný systém Android bol v prípade testovaného kusu vo verzii 5.0. Dopĺňala ho nadstavba EMUI 3.0.5. Oceníme, ak výrobca aktualizuje softvér na najnovšiu dostupnú verziu. Optimalizácia rozhrania a systému je výborná a takisto aj funkcia Správca telefónu, resp. možnosť spravovať jednotlivé aplikácie z hľadiska spotreby batérie. Honor X2 ponúka 2 sloty na SIM karty. Jeden z nich môžete využiť aj v kombinácii s microSD kartou. Tú oceníte najmä ako úložisko pre multimédiá.

Phablet má vo výbave 13 MPx zadný fotoaparát s bleskom. Dokonca ponúka aj špeciálne nočné režimy ako Huawei P8. Kvalitou fotiek sa však spomenutému smartfónu nevyrovná. Honor X2 fotí lepšie ako 90 % 7-palcových zariadení na trhu, avšak za kvalitnejšími fototelefónmi zaostáva. Viditeľné to je najmä z hľadiska ostrosti objektov na fotke, resp. farebným vyvážením.

V podobnom duchu sa nesie aj zabudovaný reproduktor. Hoci dokáže reprodukovať pomerne hlasitý zvuk, pri vyšších hlasitostiach dochádza k jeho skresleniu a „plechovatiu“. Konkurencia nie je v tomto smere o nič lepšia. Honor X2 si zaslúži pochvalu za výdrž batérie, ktorá dosiahla v teste PCMark takmer 13 hodín. To je vynikajúci výsledok.

Honor X2 sa u nás predáva so špeciálnym gravírovaním

Honor X2 sa u nás predáva so špeciálnym gravírovaním

Cena 329 eur je zodpovedajúca. Zariadenie sa predáva iba cez webový obchod Smarty.cz. Za priameho konkurenta Honoru X2 považujeme Lenovo Phab Plus, ktorý sa predáva za 299 eur. Má o 0,2 palca menší displej, menej výkonný procesor a kratšiu výdrž batérie. Ostatné parametre sú cca porovnateľné, Lenovo má väčšie interné úložisko a niekomu môže vyhovovať o trochu užšia konštrukcia.

Prípadnou alternatívou je aj 8-palcový Huawei MediaPad M2. Ten v LTE verzii stojí 279 eur. Má síce iba jeden SIM slot, avšak dokáže takisto telefonovať. Nosiť 8-palcový tablet ako telefón však nie je príliš pohodlné, v prípade 7-palcového phabletu je to na hrane. Honor X2 sme bežne nosili v nohaviciach, jeho konštrukciu sme však pri sedení cítili. Takisto treba počítať s ovládaním pomocou dvoch rúk. V jednej ruke sa dá pohodlne držať, avšak nie ovládať.

Cena: 329 EUR
Zapožičal: Honor

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit