Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aké sú skúsenosti Slovákov, Maďarov a Čechov s hľadaním práce? Najviac ľudí si našlo prácu prostredníctvom pracovných portálov a zhruba 62 % Slovákov sa zúčastní troch pohovorov, kým sa zamestná. Čím viac ľudia zarábajú, tým majú väčšiu pravdepodobnosť pre nájdenie si novej práce. Zhruba 60 % ľudí s mesačným platom nad 1 500 eur v hrubom si našla prácu bez toho, aby musela poslať viac ako päť životopisov a zúčastniť sa viac ako troch pohovorov.

Ako rýchlo si našli prácu ľudia na Slovensku, v Maďarsku a Česku?

Údaje získané od zhruba 22 500 respondentov z portálu Platy.sk, Platy.cz, Fizetesek.hu poukazujú na to, že takmer polovici Slovákov a Čechov sa pri hľadaní práce podarí nájsť nové zamestnanie do jedného mesiaca. V prieskume sme predbehli aj susedných Maďarov približne o desať percentuálnych bodov. Pri hľadaní novej práce do jedného mesiaca, bola úspešná zhruba polovica ľudí zarábajúca nad 1 500 eur mesačne v hrubom na Slovensku i v Česku.

Platy.sk_hladanie_prace_tabulka_1

Zdroj: Platy.sk, Platy.cz, Fizetesek.hu

Slováci, Maďari i Česi si najviac hľadajú prácu cez pracovné portály

Pri hľadaní nového zamestnávateľa najčastejšie využívame pracovné portály. Svedčia o tom údaje získané od respondentov zo Slovenska, Česka i Maďarska, pričom zhruba dve pätiny týchto ľudí si hľadajú prácu práve prostredníctvom ponúk z pracovných portálov.

Čo sa týka najvyššieho dosiahnutého vzdelania, zatiaľ čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním využívajú na hľadanie práce pracovné portály, ľudia so stredoškolským vzdelaním bez maturity sa vo väčšej miere spoliehajú aj na odporúčania od známeho.

Platy.sk_hladanie_prace_tabulka_2

Zdroj: Platy.sk, Platy.cz, Fizetesek.hu

Zhruba 62% Slovákov sa zúčastní troch pohovorov, kým sa zamestná

Takmer polovica respondentov zo Slovenska, Česka i Maďarska tvrdí, že pre nájdenie novej práce im stačilo poslať maximálne päť životopisov. O svojich skúsenostiach s hľadaním novej práce sa podelili aj ďalší ľudia, ktorí sa zúčastnili prieskumu na portáliPlaty.sk. Takmer dve tretiny z nich tvrdia, že kým si našli poslednú prácu, zúčastnili sa len troch pracovných pohovorov. O niečo väčšie úsilie musela vynaložiť viac ako pätina ľudí, ktorí sa pri hľadaní nového zamestnania zúčastnili do desať pohovorov.

Platy.sk_hladanie_prace_tabulka_3

Zdroj: Platy.sk, Platy.cz, Fizetesek.hu

Slováci: Čím vyšší plat, tým väčšia pravdepodobnosť pre nájdenie si novej práce

Porovnali sme skúsenosti ľudí zarábajúcich mesačne do 600 eur a skupinu ľudí s platom od  1 500 do 1 800 eur v hrubom. K rozdielom dochádza hlavne pri spôsobe hľadania práce. Kým 38 %  respondentov s platom do 600 eur si našlo prácu prostredníctvom odporúčania rodiny alebo známeho, polovica nadpriemerne zarábajúcich tvrdí, že si prácu našla prostredníctvom pracovných portálov. Nadpriemerne zarábajúcim sa darí aj pri hľadaní práce. Až 60 % z nich uvádza, že si našli prácu bez toho, aby museli poslať viac ako päť životopisov a zúčastniť sa viac ako troch pohovorov.

Platy.sk_hladanie_prace_infografika

Značky: