Klebetí sa, že Apple pracuje okrem AR aplikácií pre iPhone aj na AR okuliaroch. Patent odhaľuje, ako by mohli fungovať.

Apple je firma známa re-definovaním neúspešných technických pokusov. iPod bol lepšou a pohodlnejšie ovládateľnou verziou mizerných starých MP3 prehrávačov. iPad zase lepšie premyslel koncept ťažkých hrubých a nemotorných „tablet“ notebookov s Windowsom. Tam kde Google pohorel s okuliarmi Glass, Apple môže uspieť.

Spoločnosť Metaio vám asi nebude známa, ale už v roku 2015 ju kúpilo práve Apple. Nedávno si firma zaregistrovala patent na AR systémy pre iZariadenia.

Jedna časť patentu sa vzťahuje na bežné iPhony a iPady, pričom zariadenie pomocou kamery a rôznych algoritmov rozpoznáva zaujímavé miesta v skutočnom svete a dopĺňa ich rôznymi ďalšími informáciami. Môže to byť hoci len sprievodný text, audio súbor, či video.

Čo sa týka AR okuliarov,  technológia by mala fungovať podobne. Vďaka zabudovanej kamere, a pravdepodobne v kombinácií s iPhonom a množstvom senzorov, dokážu okuliare rozpoznávať body záujmu. Potom na priehľadný displej zobrazia rôzne prvky kombinujúce sa so skutočným svetom. Samozrejme, dotýkať sa povrchu okuliarí nie je zrovna dobrý nápad. Vďaka zabudovanej kamere však okuliare majú rozpoznávať na čo mierite prstom a spustiť patričné interaktívne elementy. V podstate je to podobné ako práca s MS Hololens.

K úspechu môže stačiť dobrá funkcionalita a atraktívny dizajn (Hololens by ste si na verejnosť nezobrali). Ak budú Apple AR okuliare ponúkať solídnu výdrž na jedno nabitie a systém rozpoznávania objektov (nepochybne poháňaný cez Cloud a machine learning), pričom budú vyzerať plus-mínus ako bežné okuliare, Apple má šancu znovu raz preraziť na trhu s niečím, čo vymyslel niekto iný, len to bolo treba doladiť do použiteľného celku.

Zdroj: ZDNet, Patently Apple

Dohady: Apple pripravuje inteligentné okuliare. Ponúknu rozšírenú realitu