TCL NXTPAPER 14 prináša tretiu generáciu unikátneho displeja.

TCL NXTPAPER 14 nadväzuje na tablety TCL NXTPAPER 11 a TCL NXTPAPER 10s, ktoré som testoval v minulosti. Novinka prináša tretiu generáciu displeja NXTPAPER, ale najmä výrazný nárast jeho veľkosti. V tomto prípade ide o 14,3-palcový displej. A to je už veľkosť na úrovni obrazovky notebooku, čo so sebou prináša výhody aj nevýhody.

Výhodou je veľká zobrazovacia plocha, ktorá umožňuje nové spôsoby využitia, či už chcete tablet používať doma alebo pri štúdiu či kreslení. Tento tablet asi nebudete používať až tak často na kolenách, resp. určite ho budete používať častejšie na stole ako menšie tablety. Na tento účel je prispôsobený aj priložený ochranný obal, ktorý umožňuje používať tablet pod rôznym náklonom a ponúka režim na kreslenie či písanie.

Nevýhodou je horšia prenosnosť tabletu, čo je dané väčšími rozmermi a najmä hmotnosťou 760 gramov. Neviem, či by som osobne okrem 14-palcového notebooku so sebou nosil ešte 14-palcový tablet, avšak to si už zváži každý sám.

Matný displej bez odleskov

Faktom je, že tablet môžete použiť aj ako druhý displej pre Windows notebook. Niekomu to môže dávať zmysel. Výhodou je, že si netreba inštalovať žiaden softvér. Nevýhodou je, že maximálne podporované rozlíšenie je Full HD vo formáte 16 : 9. Nakoľko má NXTPAPER 14 pomer strán 3 : 2, budete sa musieť pohrať s nastaveniami a nájsť optimálne rozlíšenie.

Kto by chcel menší a lepšie prenosný tablet, TCL NXTPAPER 11 dnes kúpite za 180 eur a z hľadiska dlhodobého používania ho môžem odporučiť. Na čítanie článkov a kníh je to skvelý tablet, najmä vďaka jeho displeju.

Tento displej, akurát vo väčšom prevedení, je lákadlom aj v prípade modelu NXTPAPER 14. V porovnaní s tabletmi s tradičnými obrazovkami je výhodou tabletu NXTPAPER najmä to, že displej je matný. Môžete ho používať vo vnútri alebo vonku a odlesky vás nebudú iritovať.

TCL NXTPAPER 14Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 14

Menej unavuje oči

Ďalšou výhodou je tlmenie modrého svetla priamo na hardvérovej úrovni. Znamená to, že displej obsahuje vrstvu, ktorá obmedzuje modré svetlo a používanie tabletu tak menej unavuje oči, čo je praktické nielen počas večerného používania.

Displej má 14,3 palca, rozlíšenie 2400 × 1600 pixelov, pomer strán 3 : 2. Frekvencia je 60 Hz, čo mi pri takomto type displeja až tak nevadí. Škoda len, že maximálny jas dosahuje 400 nitov, čo je o 100 nitov menej ako v prípade modelu TCL NXTPAPER 11.

Displej nepodporuje HDR, ale to nie je prekvapenie. Zameranie tohto tabletu je trochu iné v porovnaní s niektorými ostatnými tabletmi, ktoré sú vyrobené iba na to, aby ste mali na čom sledovať Netflix na cestách. Netflix si samozrejme pozriete aj na TCL NXTPAPER 14 a konečne aj vo Full HD kvalite. Toto je vec, ktorú som v minulosti kritizoval, takže som rád, že sa to konečne zmenilo.

TCL NXTPAPER 14Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 14

Aktívne dotykové pero je súčasťou balenia

Chválim tiež aktívne dotykové pero, ktoré je súčasťou balenia. Tablet stojí 399 eur a v balení nájdete aj základný ochranný obal, ktorý pôsobí obyčajne, avšak svoj účel plní dobre a umožňuje bezpečne prenášať aj dotykové pero, ktoré magneticky prichytíte k jeho spodnej hrane. V balení je tiež spomínané aktívne dotykové pero, 33 W nabíjačka a USB-C kábel.

Dotykové pero chválim. Ak ste videli moju videorecenziu na NXTPAPER 10s, tak tam som kritizoval pero, lebo bolo pasívne a tablet nevedel ignorovať dlaň na obrazovke. Výrazne to zhoršovalo zážitok z jeho používania.

V prípade aktívneho pera však všetko funguje bez problémov. Dlaň môžete mať na displeji a pero funguje plnohodnotne a veľmi dobre. V rámci písania či kreslenia je cítiť drobnú odozvu medzi pohybom a jeho vykreslením na displeji, avšak v rámci bežného používania to vadiť nebude. Na písanie rukou, anotovanie či nenáročné kreslenie tento tablet poslúži dobre.

V prípade profesionálneho kreslenia by som šiel do iného tabletu. Len v jeho prípade treba počítať s cenou, ktorá je na úrovni 3-násobku toho, čo stojí NXTPAPER 14.

TCL NXTPAPER 14Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 14

Aplikácia Jnotes na poznámky

Dotykové pero má multifunkčné tlačidlo a tablet obsahuje skratku, pomocou ktorej si môžete rýchlo aktivovať nástroje na kreslenie. K dispozícii je tiež písanie rukou v rámci klávesnice Gboard ako alternatívny spôsob zadávania textu.

Súčasťou tabletu je aplikácia Jnotes na poznámky rukou. Bohužiaľ iba v bezplatnej verzii, plnú verziu si môžete v prípade záujmu zakúpiť za jednorazový poplatok 9 eur.

Aktívne dotykové pero funguje aj v kombinácii s tabletom TCL NXTPAPER 11, čo môžem potvrdiť na základe vlastnej skúsenosti. Toto pero sa dá už kúpiť aj samostatne za cenu okolo 35 eur. Nazýva sa TCL T-Pen.

TCL NXTPAPER 14Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 14

Mediatek Helio G99 a 8 GB RAM

NXTPAPER 14 má štyri reproduktory, kvalita zvuku neohúri. Tablet využíva procesor Mediatek Helio G99, má 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Procesor neláme rekordy z hľadiska papierového výkonu, avšak v porovnaní s NXTPAPER 11 je cítiť posun vpred. Na surfovanie webom či bežné používanie bohato postačuje.

Rozhranie systému Android je prispôsobené takto veľkému displeju. Ovládacie tlačidlá sú umiestnené v pravom dolnom rohu a nie v strede. Aplikácie môžete používať v režime plávajúceho okna, vždy môžete mať otvorené jedno okno. K dispozícii je režim rozdelenej obrazovky. Rozdelenú obrazovku viete skombinovať aj s plávajúcim oknom. Používanie multitaskingu uľahčí spodný dok, v ktorom môžete mať umiestnených maximálne šesť aplikácií.

Tablet podporuje Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 a má 10 000 mah batériu. K dispozícii je 33 W nabíjanie, nabíjačka je súčasťou balenia. Tablet má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP54 a využíva systém Android 14. Výrobca garantuje minimálne 3 roky bezpečnostných aktualizácií. Aktualizáciu na Android 15 momentálne neplánuje.

Zaujímavou vlastnosťou tabletu je špeciálne horné tlačidlo, pomocou ktorého sa môžete prepínať medzi rôznymi spôsobmi zobrazenia. Okrem tradičného režimu, ktorý som osobne používal najčastejšie, sú k dispozícii aj režimy farebného a čiernobieleho papiera. Farebný papier má menej výrazné farby, režim čiernobieleho papiera má monochromatické zobrazenie.

TCL NXTPAPER 14Zdroj: TOUCHIT
TCL NXTPAPER 14 má špeciálne tlačidlo na prepínanie režimov zobrazenia

Verdikt

TCL NXTPAPER 14 je doteraz najväčší tablet s matným displejom NXTPAPER. Pravdepodobne ide aj o najlacnejší 14-palcový tablet, ktorý si dnes môžete kúpiť.

Niektoré jeho parametre neohúria, avšak ak berieme do úvahy cenu, je to pochopiteľné. Ako už bolo v recenzii spomenuté, tento tablet je najmä o displeji a jeho technológii.

Aj napriek tomu chválim, že súčasťou balenia je ochranný obal aj aktívne dotykové pero, nabíjačka a vo výsledku to funguje veľmi dobre. Obal je užitočný v rámci prenášania, ale aj práce s tabletom. Pero je užitočným doplnkom, ktorý zvyšuje využiteľnosť tabletu.

Cena: 399 eur

Zapožičal: TCL

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit