Zmení pohľad na skladateľné zariadenia?

Skladateľné smartfóny sú na trhu viac ako 5 rokov.  V roku 2018 sa ako prvý skladateľný smartfón na svete objavil Royole FlexPai od čínskeho výrobcu Royole. FlexPai má 7,8-palcový ohybný AMOLED displej, ktorý sa môže premeniť na tablet v rozloženom stave alebo na dvojicu obrazoviek v zloženom stave. Pri pohľade na toto zariadenie musíme konštatovať, že nielen na dnešné pomery pôsobí veľmi ťažkopádne. 

Najusilovnejším výrobcom v segmente skladateľných smartfónov je spoločnosť Samsung, ktorá sa pripravuje na uvedenie modelov Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6. K čoraz silnejšej čínskej konkurencii spoločnosti Samsung je však možné zaradiť aj spoločnosť TCL, ktorej sa tentokrát podaril husársky kúsok. TCL aj naďalej pokračuje vo svojej sérií inovácií, čo spoločnosť potvrdila na výstave SID 2024 (Society for Information Display). Počas jej konania spoločnosť TCL predstavila prvý tri-fold smartfón na svete.

Koncept Tri-fold smartfónu od TCL
Koncept Tri-fold smartfónu od TCL z roku 2020

Toto zariadenie oproti riešeniu v štýle „Galaxy Z Fold“ pridáva druhý pánt, čiže displej nie je delený iba na dve časti, ale rovno na tri. Hoci by sa mohlo zdať, že s čoraz pokročilejšími technológiami bude vývoj tohto zariadenia jednoduchý, tak opak je pravdou. TCL sa tomuto dizajnovému riešeniu venuje už od roku 2019, kedy spoločnosť predstavila svoj prvý prototyp. To znamená, že spoločnosti TCL trvalo 5 rokov, pokým ukázala konečný výsledok svojej práce. 

TCL predstavilo prvý tri-fold smartfón na sveteZdroj: TCL
TCL predstavilo prvý tri-fold smartfón na svete

Nový dizajn, nové možnosti

Je však potrebné uznať, že výsledok stojí za to. Tri-fold smartfón sa môže po rozložení pochváliť veľkým 7,85 palcovým displejom, čím sa ešte viac približuje ku klasickým tabletom. Zaujme aj inovatívna technológia displeja „Free-type“, ktorá umožňuje displej skladať do rôznych tvarov od rozloženia, cez písmeno Z až po G. Zariadenie je navzdory zložitému riešeniu pomerne tenké, čo sa spoločnosti TCL podarilo dosiahnuť použitím panela s hrúbkou iba 427 mikrónov.

Z bezpečnostných prvkov za zmienku stojí aj vylepšená technológia 3D skenovania tváre, ktorá využíva senzory umiestnené pod LTPO displejom s rovnomernou hustotou pixelov na úrovni 420 ppi a obnovovacou frekvenciou 1 – 120 Hz.

Spustenie výroby a dostupnosť

Aj napriek nespornému prínosu tohto revolučného zariadenie nie je jasné, kedy sa prvý TCL tri-fold smartfón dostane do výroby. Rovnako nie je známy ani dátum jeho vydania. Zároveň nie je vylúčené, že k TCL sa čoskoro pripoja aj spoločnosti ako Huawei a Samsung, aby taktiež predstavili svoje vlastné tri-fold smartfóny, ktoré zmenia pohľad na používania skladateľných zariadení.

Zdroj: ShiftDelete

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.