Na Slovensku odštartoval projekt, pri ktorom pomocou nástrojov digitálnej medicíny rieši problémy so srdcom.

Projekt SRDCE POD KONTROLOU využíva jednak digitálne tlakomery OMRON ale aj napr. aj inteligentné hodinky Garmin, Fitbit, pripravuje sa aj spolupráca s inteligentnými hodinkami od firmy Samsung a prirodzene Apple Watch. Pacienti dostávajú komplexný návod na manažment svojho zdravotného stavu vrátane medicínskeho sledovania bez toho, že by sa fyzicky videli so svojim lekárom.

„Deje sa tak najmä preto, že zvýšený tlak človek väčšinou necíti. Nie je teda motivovaný po ochorení aktívne pátrať prípadne ho liečiť, ak už o ňom aj vie. Často sa stane aj to, že pri preventívnej prehliadke u lekára sa pacientovi nameria zvýšený tlak, no on sa už do ordinácie nevráti,“  vysvetľuje alarmujúce čísla kardiológ MUDr. Allan Böhm, člen predsedníctva Európskej kardiologickej spoločnosti.

Srdce pod kontrolou a prepojenie s tlakomerom OmronZdroj: TOUCHIT.sk
Srdce pod kontrolou a prepojenie s tlakomerom Omron

Projekt zastrešuje telemedicínska platforma Hilbi a tím kardiológov kliniky precíznej medicíny Premedix. Tu sa snažia o maximálnu personalizáciu medicíny, chcú ušiť liečbu na mieru pacienta. Využívajú na to telemedicínske zariadenia , čo umožňuje udržiavať pacienta v úzkom terapeutickom okne (120-130/70-80mmHg), ktoré v štúdiách preukázalo najvýznamnejšiu redukciu srdcových infarktov, cievnych mozgových príhod a kardiovaskulárnych formátov.

Priebeh a výsledok projektu SRDCE POD KONTROLOU

Výsledkom projektu bude štúdia, mapujúca reálne využitie telemedicíny, interaktívnej intervencie a manažmentu pacienta na diaľku. Takto má vzniknúť systematický nástroj na liečbu srdcovo-cievnych chorôb.

Projekt s výslednou štúdiou sa bude realizovať za pomoci vyškoleného personálu mimo ambulancií a nemocníc, a to vo veľkých firmách a na verejných priestranstvách, ale aj v domácom prostredí. Vo všetkých prípadoch budú k dispozícii na zapožičanie tlakomery OMRON, komunikujúce pomocou moderných technológií s telemedicínskou platformou Hilbi. Dáta sa budú prenášať priamo do lekárskeho softvéru Compu Group Medical.

Účastníci sa po diagnostike rozdelia do troch skupín. V personalizovanom programe zdravia si nájdu odporúčania ako cvičiť, čo jesť a kedy si merať tlak. To všetko za online asistencie špecialistov. Pacienti vo vyššom riziku a s potrebou klinického manažmentu budú sledovaní a manažovaní počas 6 mesiacov tímom kardiológov.

Vyhodnotenie meraniaZdroj: TOUCHIT.sk
Vyhodnotenie merania

Pomocou telemedicínskej platformy Hilbi dokážu s pacientom komunikovať, sledovať mu krvný tlak a upravovať liečbu bez potreby ambulantnej návštevy. Lekár má okamžitý prístup k hodnotám krvného tlaku pacienta, ktorého manažuje na diaľku. Relemedicína vedie aj k efektívnej a včasnej úprave dávok prípadne zámeny lieku, a to prostredníctvom notifikácií a elektronického receptu.

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.