Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dopyt po tepelných čerpadlách na Slovensku z roka na rok rastie. Vlani sa ich predaj zvýšil takmer o 90 % a ich kúpa a inštalácia je dokonca dotovaná štátom.

Stále však nedokážeme v zavádzaní tejto technológie, ktorá má napomôcť k energetickej nezávislosti, konkurovať západným krajinám. Upozorňuje na to spoločnosť Stiebel Eltron. Paradoxné pritom je, že vynájdenie tepelného čerpadla sa pripisuje práve Slovákovi, vedcovi Aurelovi Stodolovi. Ten pre túto technológiu položil pred vyše 100 rokmi teoretický základ a konzultoval výrobu vôbec prvého tepelného čerpadla na svete.

Slováci v zavádzaní tepelných čerpadiel zaostávajú

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva dostupný zdroj energie z okolitého prostredia, čím znižuje emisie oxidu uhličitého a ponúka energetickú nezávislosť od fosílnych palív. Na Slovensku síce záujem o tieto zariadenia vzrástol o takmer 90 % a predalo sa 13-tisíc nových kusov, v zavádzaní tejto technológie sme však v porovnaní so západnou Európou výrazne pozadu. Napríklad dáta z Nemecka ukazujú, že tepelné čerpadlo tam má už 50 % nových domov, vo Francúzsku vlani nainštalovali viac ako štyri milióny týchto zariadení. Lepšie ako Slovensko je na tom aj susedné Česko. „Záujem o tepelné čerpadlá vo všeobecnosti rastie aj preto, lebo využívajú obnoviteľnú energiu, ktorá je zadarmo. Či už zo zeme, zo vzduchu alebo z vody, a tú premieňa na teplo. Okrem vykurovacieho tepla dokážu tepelné čerpadlá v letných mesiacoch zabezpečiť chladenie a možno ich zároveň využiť aj na ohrev vody. Vhodným technickým riešením spájajúcim viac typov obnoviteľných zdrojov energie je  napríklad tepelné čerpadlo v kombinácii s  fotovoltikou, kde je možné pri správnom návrhu využívať tento zdroj tepla a chladu s takmer nulovou uhlíkovou stopou. Okrem ekologického aspektu je tu však aj ekonomický rozmer – s tepelným čerpadlom možno výrazne ušetriť na poplatkoch za energie,“ vysvetľujeAlžbeta Jendrichovská, technický špecialista spoločnosti Stiebel Eltron.

Princíp tepelného čerpadla vynašiel Slovák Stodola

Hoci sú Slováci v zavádzaní tohto udržateľného riešenia pozadu, vynájdenie tepelného čerpadla sa pripisuje  práve Slovákovi, vedcovi Aurelovi Stodolovi. Tepelné čerpadlo mohlo vzniknúť vďaka jeho teoretickému objavu, o ktorý sa delí s francúzskym fyzikom Louisom Gouym – a ktorý je známy ako Gouy-Stodolov zákon. Na tomto princípe bolo následne skonštruované prvé tepelné čerpadlo, ktoré bolo nainštalované v roku 1938 na radnici v Zürichu, kde Stodola žil. Slovenský profesor Aurel Stodola bol zakladateľom teórie parných a plynových turbín, zaoberal sa tiež premenou tepla na elektrinu a využil aj takzvaný obrátený postup, kde elektricky poháňaná kompresorová stanica vyrábala teplo stláčaním vzduchu nasýteného vodnými parami. Ako expert a konzultant spolupracoval so spoločnosťou, ktorá sa na výrobe vôbec prvého tepelného čerpadla na svete podieľala. Hoci vynález tepelného čerpadla je starý už takmer 100 rokov, táto technológia ani po dlhých rokoch od vynájdenia nestratila na svojej aktuálnosti a dnes patrí k efektívnym a vyhľadávaným vykurovacím a súčasne chladiacim zariadeniam súčasnosti,“ hovorí Alžbeta Jendrichovská zo Stiebel Eltron.

Zavádzanie tepelných čerpadiel podporuje aj štát

Aby sa udržateľné riešenia a obnoviteľné zdroje energie zavádzali aj na Slovensku vo vyššej miere, majiteľov nehnuteľností sa k tomu snaží motivovať aj štát. Slováci môžu na tento účel čerpať dotácie z národného projektu Zelená domácnostiam. V súvislosti s tepelným čerpadlom im môže štátny príspevok vykompenzovať až polovicu nákladov spojených s kúpou a inštaláciou tohto zariadenia. Z projektu Zelená domácnostiam môžu domácnosti dostať príspevok až do výšky 4370 eur na inštaláciu tepelného čerpadla do 10 kW. Príspevok môžu dokonca žiadať aj na už inštalované zariadenia. „Kým v minulosti museli záujemcovia o štátny príspevok požiadať o poukážku vopred a zariadenie muselo byť inštalované do troch mesiacov, po novom budú môcť o poukážku žiadať aj spätne. Teda aj v prípade, ak si tepelné čerpadlo dali nainštalovať už pred registrovaním žiadosti o poukážku, najskôr od 30. októbra 2023. Prvé poukážky budú v novom informačnom systéme vydané v prvom štvrťroku 2024,“ uzatvára Alžbeta Jendrichovská, technický špecialista spoločnosti Stiebel Eltron. 

Značky: