Balóny privedú internet aj do odľahlých oblastí.

Vlastne to je primárny plán projektu laboratórií X spoločnosti Alphabet. Portoriko tak bude mať pokrytie internetom cez teplovzdušné balóny. Portoriko, ktoré je zničené hurikánom Maria (kategória 4), je takmer celé bez elektrickej energie. Na ostrove žije 3,5 milióna ľudí a okrem toho sú tu problémy s pitnou vodou. Tie Google vyriešiť nevie ale ponúka internetové Wi-Fi pripojenie práve cez tieto balóny.

K pomoci sa pripája aj Facebook, ktorá do Portorika posiela „spojovací tím“ a 1,5 milióna USD. Budú opravovať komunikačnú infraštruktúru, ktorá je po hurikáne zničená na úrovni 90%. Pozemné vysielače sú poškodené a bez energie nemôžu poskytovať signál ľuďom, ktorí v tejto krajine žijú.

Project Loon je stavaný práve na takéto krízové scenáre a poskytovanie pripojenia do internetu v krízových oblastiach. Pilotné projekty bežia na Novom Zélande a Brazílii a tiež Indonézii.

Zatiaľ sa projekt Loon nikdy neúčastnil tak veľkej krízovej oblasti ako teraz v Portoriku. Výsledky, ako to v reáli dopadne, budeme vidieť až neskôr.

Prečítajte si aj:

Google Loon je pripravený, telekomunikačné úrady nie

Zdroj: The Verge

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.