Tento fotoaparát sme si chceli vyskúšať už dlhšie. Nakoniec sme ho mali na pár dní a prinášame náš prvý pohľad na Panasonic LUMIX DMC-GH5. Po prestávke sa k nám opäť vrátil a môžeme pripraviť ešte podrobnejšiu recenziu. Už po prvých testoch ale môžeme konštatovať, že je to unikátny kúsok, ktorý oceníte aj v prípade, že s ním chcete robiť hlavne videá. Tým sa aj líši od modelu Olympus OM-D E-M1 Mark II, ktorý používa plne kompatibilné objektívy.

1. Výbava a technické špecifikácie

LUMIX DMC-GH5 je systémový bezzrkadlový (mirrorless) fotoaparát schopný natáčať videozáznamy v UHD rozlíšení 4K rýchlosťou 60p / 50p v systéme 4: 2: 2 10-bit 4K. Je to fotoaparát z kategórie Micro 4/3 CSC. Telo fotoaparátu je kovové, utesnené proti prachu a vode údajne aj mrazuvzdorné, čo sa môže hodiť. Snímač má rozlíšenie 20 Mpix a obraz je stabilizovaný v piatich osiach. Zaostrovanie s vyhodnotením kontrastu využíva 225 bodov. Pri kontinuálnom fotení dosiahnete sériu s rýchlosťou 9 obrázkov za sekundu v sérii 60 obrázkov (v RAW).

Tento digitálny fotoaparát ponúka výkon určený aj profesionálnym fotografom, kameramanom a youtuberom, Vieme o tom, že jeden kus testuje aktuálne aj youtuber Gogo. Na prvý pohľad vás možno zarazí absencia systémového blesku, čo ale podčiarkuje fakt, že Lumix DMC-GH5 je skôr myslený na profesionálne použitie.

Ponúkne novú technológiu 6K PHOTO, kedy exportujete fotku z videozáznamu z UHD rozlíšením. Takto vzniknutá fotka bude mať 18 megapixelov, je teda tak 9-krát bohatšia ako snímka zo záznamu vo Full-HD. V časti Fotografický výstup máme aj príklady realizovaných 6K fotiek. Okrem toho dokáže vďaka už existujúcej funkcii 4K PHOTO zo 60 fps videa vytvoriť fotografie s veľkosťou 8 megapixelov.

Na nakrúcanie videa je vybavená vstupom pre mikrofón a výstupom pre slúchadlá. Potešil nás aj plnohodnotný HDMI výstup s možnosťou výstupu nekomprimovaného videa. Ako prepojovací port sa konečne používa USB-C.

Ako doplňujúci modul existuje aj blok na pripojenie dvoch mikrofónov pomocou XLR pripojenia. Je to dobrá výbava pre profi používateľov a po jeho zapojení vznikne viac možností nastavenia vo videu.

Ďalší modul, ktorý sme mali k dispozícii na test bol batériový grip, ktorý zdvojnásobí výdrž na batérie. To je výhodné, lebo výdrž na jednu batériu je nižšia ako to bolo v prípade GH4. Podľa výrobcu vydrží jedna batéria na 410 záberov (s použitým displejom na zadnej strane). Zároveň sa tento fotoaparát s gripom lepšie drží v ruke. Možno by sme si priali batériový grip ešte o pár milimetrov hrubší, aby dokonalo kompenzoval hmotnosť objektívu.

Nové spracovanie sa priaznivo prejavilo na ovládacích prvkoch, ktoré sa príjemne ovládajú. Displej vzadu s uhlopriečkou 3,2 palcov je dotykový a radi sme túto vlastnosť používali pri zoomovaní a hlavne odzoomovaní fotografií.

Rovnako je displej otočný a viete tak robiť ľahšie podhľady a nadhľady, prípadne selfie fotografie a videá. To je veľmi príjemné a vyhotovíte fotky z netradičných uhlov a ani sa pritom nemusíte tak namáhať.

V krabici sme tiež našli objektív Leica DG Vario-Elmarit 12-60/2,8-4 ASPH. Je to vhodný rozsah zoomu pre široké možnosti použitia, ale priali by sme si jeho vyššiu ostrosť. Skúšali sme použiť aj niektoré Olympus PRO objektívy, ktoré sú však aj dvojnásobne drahšie, ale sú ostrejšie.

Profesionálna tvorba videozáznamov v 4K celkom ľahko

V roku 2014 sa predstavil úspešný model LUMIX GH4. Bol to prvý fotoaparát schopný natáčať v 4K rýchlosťou 30p / 25p. LUMIX GH5 na úspech svojho predchodcu nadväzuje a zvláda záznam v 4K rýchlosťou 60p / 50p a tiež nahrávanie v systéme 4: 2: 2 10-bit vo 4K 30p. Fotky a videá sa pritom ukladajú na dve SD karty, používateľ si môže vybrať spôsob ako presne sa budú ukladať. Existuje aj možnosť súčasného zápisu na obe karty.

Medzi ďalšie prednosti patrí kompaktné telo, umožňujúce jednoduché natáčanie v rôznych podmienkach. Z hľadiska hmotnosti ale GH5 celkom pribral a na súčasnom trhu už nájdete zrkadlovky, ktoré sú ľahšie.

Ak sa vám zaostrenie nepodarí tak, ako ste si to predstavovali, môžete použiť funkciu Post Focus. Tá umožňuje zaostriť aj dodatočne a to vtedy, keď si prezeráte hotové fotografie. Fotoaparát totiž v tomto režime urobí celú sériu fotiek a vy si pomocou displeja vyberie presne tú, ktorú si želáte.

1. strana: Výbava a technické špecifikácie
2. strana: Prepojenie s mobilnou aplikáciou
3. strana: Funkcie pre video
4. strana: Fotografický výstup
5. strana: Hodnotenie

Značky:
1 2 3 4 5

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.