Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

The Weather Company, ktorá patrí spoločnosti IBM využije jednu z najväčších platforiem Internetu vecí (IoT), a bude s jej pomocou dodávať dôležité údaje o počasí miliónom obyvateľov v kritických oblastiach postihovaných živelnými katastrofami.

Kvôli stále častejším nepriaznivým vplyvom počasia prejavujú vlády jednotlivých štátov, ako aj komerčné spoločnosti, stále väčší záujem o podrobnejšie meteorologické dáta, aby sa mohli pripraviť na hroziace katastrofy včas.

Podľa informácií Svetovej banky pripravili živelné prírodné pohromy za posledných 30 rokov o život približne 2,5 milióna osôb a spôsobili škody za viac ako štyri bilióny amerických dolárov. Ešte znepokojujúcejší je fakt, že v približne 70 rozvojových krajinách sveta chýbajú komplexné systémy včasného varovania pred blížiacimi sa živelnými pohromami.

V snahe vyriešiť tieto problémy vyvinula v roku 2001 Weather Underground (WU), dcérska spoločnosť The Weather Company, sieť Personal Weather Station (PWS). Túto sieť tvorí vyše 200 tisíc meteorologických staníc v 195 krajinách sveta. Vďaka nej poskytuje spoločnosť The Weather Company miliónom obyvateľov po celom svete hyperlokálne predpovede počasia vyznačujúce sa vysokou presnosťou. Každá stanica je vybavená množstvom senzorov. Obsiahlejšie informácie o počasí potom vedú k presnejším a kvalitnejším predpovediam počasia, ktoré ľuďom v postihnutých oblastiach umožňujú lepšie a pohotovejšie reagovať na blížiace sa živelné pohromy.

„The Weather Company je úspešná vďaka viac ako 160 modelom poveternostných podmienok a odborným znalostiam našich viac ako 150 meteorológov, čo nám umožňuje vytvárať potenciálne najpresnejšie a najspoľahlivejšie predpovede počasia,“ hovorí Mary Glackinová, senior viceprezidentka spoločnosti The Weather Company. „Aj naďalej budeme zdokonaľovať presnosť našich predpovedí počasia, aby sme dosiahli náš cieľ:  poskytnúť každému človeku na Zemi kvalitnú a presnú predpoveď počasia tak, aby bol v bezpečí a mohol sa na všetky prípadné výkyvy v počasí pripraviť s dostatočným predstihom. Aj s ohľadom na prebiehajúce klimatické zmeny na našej planéte sa javí táto naša úloha, ako stále naliehavejšia,“ dodáva Mary Glackinová.

Značky: