Systém iOS 18 je už v plnom prúde prípravy. Je teda na mieste začať sa o ňom rozprávať.

Len nedávno sme sa dozvedeli o tom, že verzia systému iOS 18 má byť verziou, ktorá sa sústredí najmä na opravu chýb. Apple sa tak chce vyhnúť problémom, aké vznikli pri verzii iOS 17 po predstavení série iPhone 15. Najlepšie vybavené modely zo série sa totiž prehrievali, čo spoločnosť dokázala opraviť jednoduchou aktualizáciou.

Teraz sa však na internete objavil aj prvý zoznam telefónov, ktoré by neskôr aktualizáciu na iOS 18 nemali získať. Verzia iOS 17 by tak pre ne bola posledná a nové možnosti, ktoré prinesie ďalšia veľká aktualizácia, už by nemali vedieť využiť. O ktoré modely ide, si teraz prezradíme v našom článku.

iOS 18 nepríde do niektorých starších modelov

Apple je v oblasti softvérovej podpory skutočne jedným z výrobcov, na ktorých sa používatelia nemôžu sťažovať. Softvérová podpora u neho zvyčajne trvá až 5 či 6 rokov pre najnovší operačný systém, preto mnohí využívajú aj staršie, no stále výkonné zariadenia, prípadne siahajú po lacnejších repasovaných telefónoch. Niekde sa však táto podpora skončiť musí a aj budúci rok pri verzii iOS 18 sa tak stane pre niekoľko modelov.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Podľa všetkého teda v septembri budúceho roka, keď začne nový iOS 18 oficiálne prichádzať do smartfónov v stabilnej verzii, nepríde aktualizácia do modelov iPhone XR, iPhone XS a iPhone XS Max. Tieto telefóny by tak mali zostať s verziou systému iOS 17, keďže pre ne bude poslednou veľkou aktualizáciou. Aj napriek absencii väčšej aktualizácie systému by však mali byť stále chránené pred najnovšími hrozbami.

Plány sa však môžu zmeniť

Nedodanie novšej verzie operačného systému do smartfónov zvyčajne vychádza z hardvérových dôvodov, resp. nedostačujúcej výbavy telefónu. Všetky tri modely na zozname však disponujú pomerne výkonnou výbavou aj na dnešné pomery. Je tu teda stále možnosť, že ich majitelia nakoniec aktualizáciu na iOS 18 ešte získajú.

Rovnaká situácia nastala aj pri aktualizácii telefónov z verzie iOS 14 na verziu iOS 15. Všetky telefóny boli aktualizované a žiadny nebol vynechaný. Ak však Apple uzatvorí brány k systému iOS 18 pre niektoré modely, budú to práve tieto.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.