Koniec oficiálnej softvérovej podpory sa blíži pre 5 známych smartfónov od Xiaomi.

Xiaomi v poslednej dobe predstavilo niekoľko atraktívnych smartfónov z radu vlajkových lodí, taktiež vydarenú strednú triedu a pár lacnejších modelov pre tých najmenej náročných používateľov. Nové smartfóny sú teda na trhu skutočne početné, no stále existuje veľká skupina používateľov, ktorí majú niekoľko rokov staré modely. So staršími smartfónmi pritom prichádza otázka ich oficiálnej softvérovej podpory. S jej absenciou totiž prichádza riziko nedostatočného zabezpečenia telefónov voči najnovším hrozbám.

Koniec softvérovej podpory pre majiteľov telefónov určite nie je príjemnou situáciou, no napriek tomu sa jej nedá vyhnúť. Xiaomi takto zvyčajne ukončením podpory pre niektoré smartfóny uvoľňuje miesto pre tie novšie, čo sa dá povedať aj v aktuálnom prípade. Až päť populárnych smartfónov, ktoré sú na trhu stále vo veľkom využívané, získa v najbližších dňoch svoju poslednú softvérovú aktualizáciu s bezpečnostnou záplatou.

Týka sa to modelov od Xiaomi, Redmi aj POCO

Ak ste svoj telefón naposledy vymenili pred tromi rokmi, je pochopiteľné, že by ste mali zvažovať kúpu novšieho modelu. Toto pritom platí prevažne pri lacnejších telefónoch či modeloch nižšej triedy, ktoré mali prísľub troch rokov bezpečnostných záplat Androidu. Xiaomi tento prísľub udržalo aj pri modeloch, ktoré v najbližších týždňoch získajú poslednú oficiálnu aktualizáciu. Táto aktualizácia bude bezpečnostnou záplatou za mesiac apríl 2024 a týkať sa bude nasledujúcich modelov.

  • POCO M3 Pro 5G
  • Redmi Note 10 5G
  • Redmi Note 10S
  • Redmi Note 10T 5G
  • Mi 11 Lite 5G

Ako môžete na zozname vidieť, ide o zmes telefónov vychádzajúcich od POCO, Redmi aj Xiaomi. Séria Redmi Note 10 pritom postupne prichádza o softvérovú podporu a je to vidno aj na tomto zozname. Model od materského Xiaomi Mi 11 Lite 5G je pritom pomerne málo rozšíreným telefónom, keďže jeho výrobu sprevádzala polovodičová kríza a súčiastok na jeho výrobu nebolo dostatok. Aj napriek tomu je však jasné, že všetky tieto modely sú na trhu stále populárne.

A čo robiť, ak náhodou vlastníte niektorý z týchto telefónov? Ak nechcete prísť o bezpečnostné záplaty a naďalej využívať svoje zariadenie s plnou bezpečnosťou, môžete sa pozrieť na podporované custom ROM. Zároveň však ide v niektorých prípadoch o modely, ktoré budete vedieť nahradiť novším zariadením a zabezpečiť si tak plnú podporu zo strany výrobcu. Pozrieť sa tak môžete napríklad na modely, ktoré sa počas Xiaomi Fan Festivalu nachádzajú v zľave a kúpiť si ich môžete ešte výhodnejšie.

Zdroj: xiaomiadictos.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.