Niekoľko gigabajtové hry, ktoré prevetrajú ventilátory vašej grafickej karty, nie sú pre každého.

Nie že by vaša grafika nemala ventilátor, nemá ale taký výkonný čip. Medzi nami sú mnohí, čo si radi zahrajú staršie hry a pripomenú si svoje staré časy. Všetky trháky, ktoré kedysi valcovali hernú scénu na disketách alebo cédečkách, nájdete teraz na webe. A na všetky vám bude stačiť váš obyčajný počítač.

Staršie, miestami aj novšie hry. Server GOG.com je nimi pretkaný. Máme ho v obľube, nakoľko autori servera ponúkajú aj staršie tituly, ktoré fungujú na nových počítačoch. Môžete si tak zahrať stratégie spred desiatich rokov. Za hry treba zaplatiť, avšak až na výnimky v podobe najnovších peciek, zaplatíte pár eur. Server vám dáva hry v inštalačnom súbore a vždy ich budete môcť mať na disku. Využiť môžete aj GOG Galaxy klienta, ktorý je obdobou klienta Steam.

Pre skôr narodených je tu server www.bestoldgames.net. Tu nájdete skutočné herné klasiky. Teraz sa dajú stiahnuť zadarmo a legálne, treba to využiť. Pripomeňte si staré časy a tiež aj grafiku, ktorá vyzerala doslova na nepoznanie od tej dnešnej. Nezabudnite si stiahnuť emulátor DOSBox. Ten budete potrebovať na spustenie veľmi starých hier, často s veľkosťou do niekoľkých megabajtov.

Podobne zameraný je aj server www.myabandonware.com. Tu nájdete viac ako 14 000 hier, ktoré zapadli prachom času. Skutočné perly v najjednoduchšej dosovskej grafike, zato však so zvučnými menami. Chcete si pripomenúť Arkanoid, Pacmana alebo napríklad Prince of Persia? Nájdete tu emulované hry aj z 8-bitových osobných počítačov. Všetko bez jediného groša, ktorý by ste museli minúť.

Presuňme sa z 80. rokov do skoršieho obdobia cez server www.oldgames.sk. Pecky spred 20 rokov nájdete práve tu. Sekcia on-line hrania je určená pre tých, čo si chcú zahrať bez nejakých inštalácií priamo v prehliadači. Nejde o žiadne alternatívy, ale o herné klasiky prerobené na webové hranie. Server www.retrogames.cz má tiež dobrú zásobu hier a používa DOSBox priamo vo webovom prehliadači. Priamo v prehliadači si zahráte aj hry ako Pacman, JetPac Spectrum Game, biliardové hry, golf alebo futbal. Všetko na adrese www.classicgamesarcade.com.

Klasiku v novom kabáte nájdete na adrese www.classicgame.com alebo www.classicreload.com.

Milovníci kartových hier si môžu zahrať Solitaire na webe www.cardgamesolitaire.com alebo na webe cardgames.io. Šachové hry si zahráte proti živými súperom na adrese www.lichess.org alebo na webe www.chess.org. Zahrať si môžete aj proti počítaču, vybrať si stranu a nastaviť detaily hrania. Napríklad maximálny časový limit na jeden ťah a po registrácii hrať aj o body. Netreba nič inštalovať ani povoliť žiadny Flash doplnok. Ak máte radi kasíno, športové hry, puzzle alebo rôzne doskové hry, je tu server www.pogo.com.

Lichess

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.