Ricoh Ri 100 nie je obyčajná tlačiareň. Hoci nápadne pripomína bežnú atramentovú tlačiareň, jej doménou nie je papier, ale potlač textilu a tričiek. Pracuje na báze atramentu a používanie tohto zariadenia nevyžaduje o nič väčšie znalosti, ako obsluhovať bežnú tlačiareň na papier formátu A4.

Potlačiť dokážete aj väčšiu plochu, záleží od toho, ako tričko umiestnite pri ďalšej tlači. Tým, že sa používa atrament, je celkový proces jednoduchší, ako pri použití laserovej technológie. Potlačený textil by ste nemali prať na vyššej teplote ako na 30 °C.

Ricoh Ri100

Ricoh Ri 100, Zdroj: Ricoh

Tlačíme vlastné tričko

Ako prvé je potrebné vložiť do podkladovej jednotky tričko, na ktoré chceme tlačiť. Logicky je tu priestor na jedno tričko. To sa potom rámom uzavrie a prichytí k tejto jednotke. Zvyšok látky založíme pod podkladovú dosku. Týmto sa dosiahne to, aby sa materiál vyrovnal a tlač bola čo najkvalitnejšia. Podkladová doska sa vloží do tepelného lisu, kde v priebehu pár sekúnd nastane vyrovnanie materiálu. Následne sa vloží do samotnej tlačiarne.

Po zadaní úlohy na tlač cez ovládací panel tlačiarne si túto podkladovú jednotku vtiahne hlbšie do seba, kde prebehne automatické nastavenie vzdialenosti tlačovej hlavy od potláčaného materiálu a spustí proces tlače. Dokončenie finálneho produktu je potrebné ešte zafixovať. Po vytlačení sa vráti podkladová jednotka späť do tepelného lisu na niekoľko minút. Potom už stačí vybrať jednotku, otvoriť aretačný rám a pozrieť si hotový výsledok.

Umiestnenie trička na podkladovú jednotku

Umiestnenie trička na podkladovú jednotku, Zdroj: TOUCHIT

Tričko je mierne teplé a jediná výrazne teplejšia vec je tepelný lis. Celkovo ide o bezpečný proces. To platí pri vyberaní teplej podkladovej jednotky, ako aj pre vyberanie trička po fixácii. Tepelný list sa zahrieva na teplotu vyššiu ako 170 °C, napriek tomu tu nie je cítiť nepríjemné teplo. Takisto sa netreba obávať náhodného popálenia. Celkovo je manipulácia nadmieru bezpečná. Celok je totiž navrhnutý tak, že sa nepopálite omylom ani pri nepozornej manipulácii so zariadeniami.

Tie sú totiž dve. Tlačiareň je samostatná a tepelný list je takisto samostatné zariadenie. Výhoda pre tých, čo chcú mať podkladových jednotiek viac. Kým sa jedna nahreje v tepelnom liste, druhá jednotka sa
môže zasunúť do tlačiarne. Celý proces výroby trička od vloženia do tepelného lisu, cez tlač až po finálnu fixáciu trvá približne 10 minút.

Atramentové náplne tlačiarne Ricoh Ri 100

Atramentové náplne tlačiarne Ricoh Ri 100, Zdroj: TOUCHIT

Grafický návrh

Silnou stránkou je aplikácia RICOH Design Software na návrh vašich grafických podkladov. Netreba byť profesionálny grafik ani navrhovať podklady v profesionálnych editoroch. Tlačiť môžete v zásade akékoľvek obrázky, texty alebo grafiku. Podstatné je, aby ste mali pokiaľ možno biele tričko. V prípade inej farby, treba počítať s tým, že farby nemusia vyzerať tak, ako ste zamýšľali. Je to podobné ako tlačiť text na iný než
biely papier, pričom tlačiareň počíta s tým, že podkladová farba je biela.

S inou podkladovou jednotkou sa dajú tlačiť aj ponožky a rukávy

S inou podkladovou jednotkou sa dajú tlačiť aj ponožky a rukávy, Zdroj: TOUCHIT

My sme tlačili na biele aj žlté tričko. V prípade tlače na žlté sme použili čierne farby obrázkov v databáze programu. Dajú sa prefarbiť podľa vášho uváženia. Navrhovanie sa podobá práci v grafickom editore. Na plochu si vyberiete všetky objekty, ktoré chcete vytlačiť, upravíte rozmery, natočenie, texty a následne pošlete do tlačiarne ako tlačovú úlohu. Veľmi užitočnou funkciou tohto softvéru je tiež možnosť kalkulácie ceny atramentu pre daný farebný motív (obrázok). Tým si dokážete hneď vypočítať náklady na jedno potlačené tričko.

Verdikt

Ricoh Ri 100 tlačí v rozlíšení 1200×1200 dpi alebo polovičnom. Ideálne je, aby ste použili materiál so 100 % bavlnou. Avšak stále je tu istá voľnosť a použiť sa dá aj také oblečenie, ktoré má aspoň polovičný podiel bavlny. Na ňu sa totiž najlepšie fixuje farba.

Hotové tričko s kombináciou obrázka a textového loga

Hotové tričko s kombináciou obrázka a textového loga, Zdroj: TOUCHIT

Tlačiť sa dá nielen na tričká ale aj polokošele, tašky a iný materiál. Na čokoľvek látkové, čo sa dá prichytiť na podkladovú dosku a hrúbka látky nepresiahne 4 mm. Uplatnenie nájde v kreatívnych štúdiách
a u podnikateľov, ktorí buď s potlačou textilu začínajú, alebo chcú svoje služby rozšíriť o nový sortiment.

Uplatnenie tiež vidíme aj vo veľkých firmách, ktoré chcú operatívne tlačiť pre svojich zamestnancov alebo v marketingových oddeleniach. Takisto aj v špecializovaných prevádzkach, ktoré chcú na objednávku vyrábať tričká pre zákazníkov.

Cena tlače: Približne 0,30 € za výtlačok
Zapožičal: Ricoh

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.