Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predstavenie technológií a aktivít, ktoré vytvárajú nové hodnoty a napĺňajú svet emóciami

Cieľom Sony na veľtrhu CES 2022 v Las Vegas v Nevade je naplniť svet emóciami prostredníctvom sily kreativity a technológie. Na základe smerovania spoločnosti „byť ľuďom bližšie“, sa preto Sony snaží vytvárať nové hodnoty, ktoré inšpirujú ľudské emócie tým, že sa približujú tvorcom a užívateľom.

Predseda predstavenstva, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Sony Group Corporation, Kenichiro Yoshida, vystúpil na tlačovej konferencii Sony, ktorá sa konala 4. januára pred verejným zahájením výstavy. Vo svojom prejave uviedol: „Počas uplynulých dvoch náročných rokov sme znovu potvrdili dôležitosť nášho cieľa. Chceme ľuďom umožniť, aby sa mohli ešte lepšie spojiť s tými, ktorí majú rovnaké záujmy a vytvorili si tak silnejšie väzby v rámci svojich komunít.“ Potom spomenul spoluprácu Sony s tvorcami ako je napríklad nový album Adele „30“, predstavil technológie a iniciatívy ako „Virtual Production“, ktorá odstraňuje obmedzenia pri tvorbe videí, no aj profesionálny dron Sony „Airpeak“, ktorý podporuje kreativitu a najnovší smartphone „Xperia PRO-I“.

Slovo si ďalej prevzal Tom Rothman, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Sony Pictures Entertainment Motion Picture Group, ktorý hovoril o spoločnosti PlayStation Productions. Tá v spolupráci so spoločnosťami Sony Pictures a Sony Interactive Entertainment produkuje filmy a televízne programy, ktoré sú založené na duševnom vlastníctve PlayStation. Tom Holland, ktorý hrá vo filmovej adaptácii hry Uncharted od spoločnosti PlayStation Productions a Neil Druckmann, spolupredseda herného vývojárskeho štúdia Naughty Dog, ďalej hovorili o význame tejto spolupráce.

Následne Jim Ryan predstavil novú generáciu systému virtuálnej reality “PlayStation VR2”  a nové ovládače “PlayStation VR2 Sense controllers”, ktoré umožnia zakúsiť nevídaný zážitok a pohlcujúci pocit vo svete hier. Predstavil aj najnovší titul série “Horizon”, ktorá sa stala obrovským hitom na celom svete, “Horizon Call of the Mountain”, ako exkluzívny titul pre systém “PlayStation VR2”.

Kenichiro Yoshida si opäť prevzal slovo a predstavil technológiu sledovania od spoločnosti Hawk-eye Innovations (Sony Group), rovnako ako partnerstvo s futbalovým klubom Manchester City pri realizácii novej generácie komunity fanúšikov vo virtuálnom priestore.

Yoshida svoju prezentáciu uzatvoril informáciami o pokroku a budúcom smerovaní iniciatívy VISION-S, ktorej cieľom je prispieť k rozvoju mobility. Uviedol, že „spoločnosť Sony má dobrú pozíciu ako ‚kreatívna zábavná spoločnosť‘, aby mohla po novom fefinovať mobilitu,“ a oznámil, že Sony založí prevádzkovú spoločnosť „Sony Mobility Inc.“ na jar 2022, prostredníctvom ktorej hodlá vstúpiť na trh elektrických automobilov.

Hlavné predstavované produkty a technológie

Pod heslom „Spoluvytvárať budúcnosť zábavy“ spoločnosť Sony vo svojom stánku v Las Vegas a na online platforme „Sony Square“ predstavuje rôzne technológie a iniciatívy, ktoré podporujú tvorcov a približujú sa používateľom.

URL: https://square.sony.com/ces2022/

V stánku v Las Vegas sa predstaví:

Vystavený bude prototyp (VISION-S 01), ktorý je testovaný na verejných komunikáciách a nový model, prototyp vozidla typu SUV (VISION-S 02). Ďalšie podrobnosti nájdete v tlačovej správe a na špeciálnej stránke o VISION-S.

  • Airpeak S1

Vôbec prvýkrát sa predstaví profesionálny dron „Airpeak S1“, ktorý bol prvýkrát uvedený na trh v USA a patrí do najmenšej triedy, ktorú možno vybaviť plno formátovou bezzrkadlovkou Alpha. Disponuje unikátne vyvinutým motorom, vrtuľou, riadiacim systémom, technológiou snímania, ktoré mu umožňujú vysokú obratnosť, dynamický a presný let.

  • PlayStation 5

PlayStation5 prenáša hráčov do herných svetov nevídanou rýchlosťou, vizuálnou vernosťou a pohltením zmyslov. PS5 je vybavený ultravysokorýchlostným SSD diskom, integrovanými vlastnými I/O, technológiou Tempest 3D AudioTech a bezdrôtovým ovládačom DualSense so špičkovou haptickou technológiou a adaptívnymi triggermi. Na veľtrhu sa tiež predstaví kolekcia všetkých piatich farebných variantov krytov konzoly inšpirovaných galaxiou a bezdrôtový ovládač DualSense.

  • Crystal LED Theater

Pred vstupom do expozície je nainštalovaná veľká obrazovka Crystal LED, na ktorej sa predstaví napríklad obsah týkajúci sa „virtuálnej produkcie“, či „športových inovácií“.

„Virtuálna produkcia“ – filmová technológia, ktorá stimuluje kreativitu tvorcov

Virtuálna produkcia oslobodzuje tvorcov od rôznych obmedzení pri nakrúcaní, ako je miesto, počasie a čas, a to vďaka zavedeniu produkčného prostredia, ktoré v reálnom čase integruje obraz pozadia s objektom. Kombinácia technológie Crystal LED premieta obraz pozadia vo vysokom rozlíšení s vysokým kontrastom, bohatou reprodukciou farieb a filmovej kamery „VENICE“, ktorá dosahuje vysoké rozlíšenie a jemné zobrazenie, podnecuje u tvorcov kreativitu a umocňuje slobodu výrazu.

„Budúcnosť športovej zábavy“ – sledovací systém od Hawk-Eye Innovations a virtuálne zapojenie divákov

Hawk-Eye Innovations, spoločnosť patriaca do skupiny Sony, prináša inovácie určené pre svetový šport, akými sú technológie pre športových rozhodcov a zdokonalenie športového vysielania. Ich najnovším úspechom je zavedenie nových systémov na sledovanie pohybu tela a vizualizáciu dát. Tieto systémy umožňujú okamžite a presne sledovať pohyby športovcov a objektov zo záznamov živých zápasov, zhromažďovať dáta o pohybovej sústave a virtuálne rekonštruovať živé akcie.

Spoločnosť Sony sa chystá otestovať nový koncept v spolupráci s futbalovým klubom Manchester City, pomocou ktorého vytvorí globálnu online komunitu fanúšikov novej generácie, ktorá prepojí realitu a virtuálny svet. V rámci konceptu bude využitá technológia analýzy obrazu a technológia snímania od spoločnosti Sony a aj sledovacie systémy Hawk-Eye. Cieľom je skúmať vytvorenie nových foriem zábavy, ktoré by zapojilo športových fanúšikov na celom svete.

  • Snaha o vytvorenie vesmírneho zážitku Space Inspiration Experiences: „STARSPHERE“

Spoločnosť Sony podporuje spoločne s Tokijskou univerzitou a agentúrou JAXA projekt STARSPHERE, ktorého cieľom je vytvoriť zážitky inšpirované vesmírom. Spoločnosť Sony prvýkrát predstaví maketu nanosatelitu vybaveného kamerovým zariadením Sony, ktorého štart je naplánovaný na fiškálny rok 2022. S využitím simulátora snímania môžu používatelia zachytiť Zem a hviezdy tak, ako by ich chceli zachytiť kamerou. Cieľom STARSPHERE je vytváranie nových hodnôt a inšpiratívnych zážitkov tým, že ľuďom otvorí perspektívy vesmíru a bude podporovať spoločnú tvorbu s rôznymi tvorcami a partnermi.

Na online platforme „Sony Square“ sa predstavuje:

Okrem video prenosu tlačovej konferencie a expozícií v Las Vegas, spoločnosť Sony predstaví videá s technológiami a iniciatívami pre jednotlivé čiastkové témy Empower Creators, Expand Fan Communities a Envision a Better Planet. Môžete sa tiež pozrieť na videá, ktoré predstavia nové produkty 8K / 4K TV BRAVIA a na živé predstavenia 360 Reality Audio.

  • Rad televízorov BRAVIA XR s inovatívnou technológiou XR Backlight Master Drive pre nové modely Mini LED

Rad televízorov BRAVIA XR je doplnený o nový produktový rad Mini LED. Vďaka jedinečnej technológii spracovania signálu pomocou kognitívneho procesora Cognitive Processor XR od spoločnosti Sony, ovláda technológia „XR Backlight Master Drive“ presné podsvietenie Mini LED a zabezpečuje neuveriteľne oslnivý jas a hlboké odtiene čiernej na každučkom mieste veľkej obrazovky. Nový rad televízorov BRAVIA XR prináša pohlcujúce zážitky zo sledovania a hrania hier vytvorením kombináciou detailného obrazu a trojrozmerného zvuku.

  • Živé vysielanie 360 Reality Audio s technológiou Spatial Sound Technology

Živé 360 Reality Audio predstaví umelkyňa REZZ „LIVE From Miami in 360 Reality Audio“,  využívajúc 360 Reality Audio, ktoré kombinuje priestorové zvukové pole a obraz, prinesie divákom pocit, akoby sa ocitli priamo na mieste a boli vtiahnutí rovno do deja.


[1] Tento video prenos 360 Reality Audio je možné prehrávať pomocou slúchadiel. Nepodporuje prehrávanie z reproduktora ani personalizovaný zvukový zážitok.