Väčšinu smartfónov v rebríčku TOP najpredávanejších tvoria modely od spoločnosti Apple.

Rok 2023 bol na nové smartfóny bohatý a mnoho používateľov sa tak rozhodlo svoje staré zariadenia vymeniť za nové. Na základe tohto mohol vzniknúť rebríček TOP 10 najpredávanejších modelov, ktoré sa v roku 2023 predali. Nikoho zrejme neprekvapí, že na popredných priečkach stoja modely od známych spoločností a svetových gigantov, podiel telefónov je však skutočne zaujímavý. Najpredávanejšími smartfónmi sú totiž modely od spoločnosti Apple, ktoré získali až 7 priečok v tomto rebríčku.

Do TOP desiatky sa však dostali len dve spoločnosti, pričom sa podiel delil medzi Android smartfóny a modely so systémom iOS. Dominovali najmä drahšie modely, no rebríček dokazuje, že používatelia radi siahajú aj po lacných telefónoch, ktoré sú najmä z radov Androidov.

Apple bol tento rok skutočne populárny

Azda nikoho neprekvapí, že sa do rebríčka TOP 10 najpredávanejších telefónov dostala aj spoločnosť Apple. Americký výrobca smartfónov, no aj inej, najmä prémiovej elektroniky, je stálicou na trhu a popularitu má na celosvetovom trhu. Podľa rebríčka bol najpredávanejším smartfónom model iPhone 14, predstavený v druhej polovici roka 2022. Hneď za ním nasledoval model iPhone 14 Pro Max a iPhone 14 Pro. Modelový rad iPhone 14 bol teda skutočne populárnym v priebehu roka 2023.

Do rebríčka TOP 10 napredávanejších smartfónov sa dostal aj jeden model z roku 2021, teda iPhone 13. Úspech si však vyslúžila aj minuloročná séria iPhonov predstavená v septembri. Najviac predávaným modelom série bol iPhone 15 Pro Max, ďalej iPhone 15 Pro a iPhone 15.

Takto vyzerá prvých 7 priečok rebríčka, ktoré všetky obsadili modely od spoločnosti Apple. Zvyšné tri priečky obsadil Samsung so svojimi lacnými modelmi.

TOP 10 najpredávanejších smartfónov v roku 2023Zdroj: Counterpoint Research
TOP 10 najpredávanejších smartfónov v roku 2023

Na ôsmej priečke sa teda umiestnil Samsung Galaxy A14 5G a hneď za ním je model Galaxy A04e. Desiate miesto v TOP 10 najpredávanejších modelov za rok 2023 získal taktiež model Samsung Galaxy A14, no tentokrát v 4G verzii.

Podiel modelov v TOP desiatke je teda rozdelený medzi spoločnosti Apple a Samsung. Rozdiel medzi fanúšikmi iPhonov a Androidov je tu však výrazný, nakoľko Apple ponúka prémiové a drahšie telefóny, pričom používatelia Androidov skôr siahali po lacných zariadeniach.

Zdroj: Counterpoint research

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.