Technológie neustále napredujú, a tak si častokrát kupujeme nové veci, aby sme držali krok s dobou a zároveň si možno trošku spríjemnili našu existenciu. V TOUCHIT BEST tentokrát naši redaktori vybrali dve veci, ktoré im za ostatných päť rokov zjednodušili život. Prečítajte si, ktoré to sú.

 

ONDREJ

Ruksak Tamrac Corona 26

Ruksak používam ako obal na všetko, vybral som si značku Tamrac, lebo je to spoľahlivé riešenie. Ruksak Corona 26, určený primárne pre fotografov pojme všetko – veľkú zrkadlovku, videokameru, notebook, pre to všetko adaptéry, ďalej blesk. K tomu ešte rôzne káble, adaptéry a pamäťové karty. Ale mám tu trvalo aj svoju výbavu na prežitie, teda zubnú kefku, hotelovú súpravu na holenie, malý šampón a vreckovky. Po doplnení o základné časti oblečenia som tak schopný okamžite odletieť napr. za oceán a tam prežiť na konferencii celý týždeň. Ruksak odolá dažďu, je pevný a trvácny.
Cena: okolo 140 EUR

Elektrická výbava na prežitie

Pri svojich cestách som si zvykol, že s napájaním to nie je jednoduché. V hoteloch je často extrémne málo zásuviek, majú iný formát ako používame v Európe a zariadení, ktoré treba nabiť, je veľa. Ja som to vyriešil jednoducho – nosím so sebou univerzálnu kocku kombinovanú s adaptérom. PowerCube Rewireable USB je na to ako stvorené. Je to v podstate kocka s piatimi zásuvkami používanými v EÚ. K tomu sú ešte dva nabíjacie adaptéry s prúdom 2,1 A a ako rozhodujúci člen adaptér na rôzne systémy elektrických zásuviek používaných v USA, Číne alebo Japonsku – celkovo 4 typy zástrčiek. Celkový povolený odber je 1500 W, čo mi postačuje. S týmto zariadením nabijete v hoteli všetko a nemusíte sa v noci budiť, aby ste prehodili zariadenia na jedinej zásuvke v miestnosti.
Cena: 22 EUR

 

FERO

Stojan Bone Bike Tie

Tento geniálny stojan na telefón na bicykel používam od letnej recenzie, ktorú nájdete na touchit.sk. Priznám sa, že ma šokoval a dnes už si neviem predstaviť byť bez neho. Navigácia je pre mňa nutnosť, keďže rád chodím tam, kde som ešte nebol. Často bicykel naložím na auto, niekam sa dopravím a následne jazdím po neznámych končinách a predovšetkým v lesoch. Bike Tie na telefón behom troch sekúnd natiahnem a na bicykel nasadím ako opasok bez akejkoľvek skrutky a náradia za 5 sekúnd. Stojan sa vôbec nezošmykuje a obrovským pozitívom je, že pri jazde je guma veľmi pružná, takže sa na telefón neprenášajú ostré nárazy. A čo keď niekde zamykám bicykel a odchádzam? Nuž zložím stojan za 2 sekundy a šup s ním do vrecka.
Cena: 19 EUR

Mapy.cz pre Android

Aplikáciu Mapy od českého Seznamu používam od jej vzniku a nedám na ňu dopustiť. Šokuje ma, o koľko sú mapové podklady v rámci turistiky či jazdenia na bicykli lepšie, ako v prípade máp Googlu. Všetko s prehľadným vyznačením turistických ciest a cyklotrás, vrstevníc, výškových bodov, pamiatok, zaujímavostí a podobne. V Českej republike je pravdaže situácia najlepšia, ale Slovensko je v tesnom závese. V súčasnosti už pritom aplikácia ponúka možnosť stiahnuť turistické off-line mapy pre všetky štáty sveta. Dostupná je pri tom aj off-line navigácia a vyhľadávanie, i keď je to ešte pomerne čerstvá funkcia a má svoje muchy (hodí sa skôr na bicykel, než pre auto). Najnovšie aplikácia ponúka dokonca aj informácie o tom, koľko stojí benzín na jednotlivých pumpách. No a najlepšia je na tom cena.
Cena: zadarmo

ROMAN

NVIDIA SHIELD TV

Priznám sa, že toto zariadenie ma oslovilo až na druhý pokus. Pôvodne bolo totiž prezentované ako herná konzola so systémom Android. Ponukou hier však nedokázalo konkurovať Xboxu alebo PlayStation. NVIDIA však pomerne rýchlo pochopila, že silná stránka tejto krabičky spočíva najmä v jej univerzálnosti a tak posledný rok a pol trávim pri SHIELD TV najviac času spomedzi všetkých konzol. Nevyužívam ju primárne na hranie, ale na sledovanie TV vysielania cez aplikáciu Magio GO alebo pre prístup k prémiovému obsahu v službách Netflix, Amazon Prime Video a HBO GO. A sem tam sa aj zahrám, pretože prepojenie SHIELD TV s počítačom funguje skvelo a medzičasom sa výrazne zlepšila aj ponuka Android hier.
Cena: od 199 EUR

Acer Switch Alpha 12 + Club3D Ultra Smart Docking Station

Konvertibilný tablet Acer Switch Alpha 12 prišiel na trh pred 1,5 rokom a priniesol výkon pracovného notebooku za atraktívnu cenu. Základný model s Core i3 a 4 GB RAM štartoval na cene necelých 700 eur, model s Core i5, 8 GB RAM a 256 GB SSD diskom ste mohli mať za 900 eur, čo bola (a stále je) výborná ponuka. Alpha si ma rýchlo získala pasívnym chladením. Práca so zariadením je absolútne tichá a po roku a pol môžem povedať, že aj spoľahlivá. Najnovšie som začal používať Alphu 12 nielen v redakcii a na cestách, ale aj doma. Pomocou dokovacej stanice Club3D Ultra Smart Docking Station som tento konvertibilný tablet premenil na stolný počítač. Je to tichšie, praktickejšie a energeticky efektívnejšie riešenie v porovnaní s používaním herného PC na kancelársku prácu.
Cena: od 653 EUR + 161 EUR

MIŠO

Logitech Wireless Mouse M560

Čo mi za posledných 5 rokov výrazne zjednodušilo život? Myš s hyper-fast rolovaním. Tento model síce nemám 5 rokov, ale bola to myš, ktorú som si bol sám kúpiť, pretože som vedel, ako veľmi mi pomôže. Rolovanie dlhých webových stránok alebo dokumentov s našimi veľkými testami, je skutočne pohodlné. Koliesko sa dá zatlačiť a spraviť z neho klasické s krokovaním. To využívam iba pri ceste vlakom, keď sa všetko trasie a voľné koliesko mi občas roluje dokumenty alebo tabuľky. Inak je režim super rýchleho rolovania niečo úžasné. Myš, ktorú každý deň používam, aby som mohol niečo vytvoriť, je z IT gadgetov naozaj dôležitá. M560 vrelo odporúčam.
Cena: 49,99 EUR

Rýchlonabíjačka

Vieme, ako to s tými batériami v smartfóne je. Majú vysoký výkon a koniec-koncov aj kapacita batérií stúpla. No stále sa ledva dostaneme s výdržou na dva dni, a to aj tak iba prvý polrok, kým je telefón nový. PumpExpress+, TurboPower, QuickCharge, nech už sa technológia volá akokoľvek, je pre mňa nadmieru užitočná. Posledné roky sa snažím používať nabíjačky tohto typu na každom smartfóne, ak to podporuje. Občas mám aj dve nabíjačky na rôzne typy rýchleho nabíjania, keďže často nie sú medzi sebou kompatibilné. Je to skvelý pocit pripojiť k nabíjačke smartfón na 20 minút a zistiť, že máte o 40 % batérie viac. Vydrží mi smartfón iba deň? Toto mi so super rýchlym nabíjaním vôbec neprekáža.
Cena: cca 20 EUR alebo zadarmo priamo so smartfónom

TOMÁŠ

Spendee

Už dva roky používam aplikáciu s ktorou si strážim svoje výdavky, aby som mal prehľad, na čo míňam peniaze a keďže by som oveľa radšej sporil, ako míňal, vďaka Spendee sa mi to celkom darí. Aplikácia sleduje vaše príjmy a výdavky podľa kategórií a ponúka prehľadné grafy. Vďaka tomu viem, koľko na čo míňam a kde by som si mal utiahnuť opasok. Je to veľmi výrazná pomoc pri plánovaní. Nestáva sa mi tak, že by som prekročil svoj rozpočet na dovolenku, zábavu či potraviny. Spendee navyše synchronizuje všetky údaje v cloude a funguje aj na desktopoch, čo je veľmi užitočné. Odporúčam naozaj každému, kto chce mať pod kontrolou svoje finančné toky.
Cena: zadarmo, ak používate iba jednu peňaženku

Apple iPad s Retina

Keby ste sa ma pred pár rokmi opýtali, čo si myslím o tabletoch, poviem vám, že je to hlúposť a že dlho na trhu nevydržia. No už zhruba 4 roky používam iPad s Retina displejom a nedám naň dopustiť. Slúži pre mňa ako dokonalý spoločník, keď som doma. Nemusím vyťahovať notebook, aby som surfoval na nete, alebo pozeral svoj obľúbený seriál. Obe z týchto činností by zase na smartfóne boli nepohodlné, a tak je vlastne iPad mojím domácim počítačom na multimédiá.
Cena: 429 EUR

Značky: