Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Madrid sa po Barcelone stáva druhou metropolou Španielska, kde budú cestujúcich v MHD prepravovať vodíkové autobusy H2.City Gold. CaetanoBus zrealizuje objednávku na 10 takýchto vozidiel s palivovými článkami s nulovými emisiami od spoločnosti Toyota do roku 2024.

Model H2.City Gold je nízkopodlažný autobus s hliníkovou karosériou, ktorý bude od roku 2024 vybavený modulmi palivových článkov novej generácie Toyota s výkonom 70 kW. Tie sú ešte kompaktnejšie, ľahšie a efektívnejšie. Navyše majú vyššiu energetickú hustotu ako doteraz. Nové moduly palivových článkov sa vyrábajú v Európe vo výskumnom a vývojovom centre Toyota Motor Europe (TME) v Zaventem pri Bruseli.

Inštaláciou týchto palivových článkov zaviedol tím výskumu a vývoja CaetanoBus do modelu H2. CityGold niekoľko vylepšení. Elektrický pohon je vďaka nim lepšie integrovaný a  efektívnejší, poskytuje vyšší komfort z jazdy a nižšiu spotrebu vodíka. Okrem toho nainštalovali systém na spätné získavanie tepla generovaného palivovými článkami, ktoré sa používa na vykurovanie interiéru autobusu.

Na zabezpečenie bezemisných autobusov investoval dopravný podnik EMT Madrid 10,8 milióna eur do výstavby vodíkového generátora a fotovoltaickej inštalácie, ktorá ho poháňa.

Viac ako 115 autobusov CaetanoBus v európskych mestách

Nuno Lago de Carvalho, obchodný riaditeľ CaetanoBus, povedal: „Španielsko je pre CaetanoBus dôležitým trhom a zákazka na 10 vozidiel H2.City Gold pre EMT Madrid nás veľmi teší. Mobilita na báze vodíka je kľúčom k dekarbonizácii veľkých autobusových flotíl a riešením klimatických zmien trvalo udržateľným spôsobom.“

Autobusy s vodíkovými palivovými článkami od spoločnosti Toyota už prepravujú cestujúcich v Barcelone a objednali si ich aj dopravné spoločnosti Alsa a Avanza. CaetanoBus vyhral niekoľko verejných súťaží v rôznych španielskych mestách. Okrem toho už teraz jazdí viac ako 115 vozidiel s nulovými emisiami v mestách v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Portugalsku a Dánsku.

Vzhľadom na rastúci záujem o takéto autobusy začnú v roku 2024 Toyota a CaetanoBus v spolupráci s Industria Italiana Autobus (IIA) v Taliansku výrobu nového modelu H2.City Power s elektrickým pohonom a vodíkovými palivovými článkami pochádzajúcimi z dielne japonskej automobilky.

Značky: