Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vozidlá poháňané vodíkom majú budúcnosť.

Preto Toyota Australia vyvinula mobilnú čerpaciu stanicu vodíka, ktorá umožní firme predstaviť v celej krajine tri svoje automobily poháňané palivovými článkami – sedany Mirai. S takouto podporou sa vodíkové Toyoty môžu dostať všade, kde je schopný doraziť aj konvenčný spaľovací automobil.

Nákladné auto vybavené zásobníkom vodíka bolo pripravené lokálnymi inžiniermi a partnermi Toyoty v Austrálii. Takéto riešenie umožní obyvateľom Austrálie zoznámiť sa s technológiou palivových článkov skôr, ako vznikne infraštruktúra čerpacích staníc na tankovanie vodíka.

Mobilný distribútor vodíka je vybavený generátorom a kompresorom, ktoré boli nainštalované na nákladnom vozidle Hino 700 series. Vodík sa dostane na palubu auta v tankoch, v ktorých je vychladený a stlačený na potrebný tlak 70 MPa a následne napumpovaný do  tankov v automobiloch. Distribútor môžu využívať aj iné vozidlá poháňané vodíkom, napríklad autobusy alebo vysokozdvižné vozíky.

Investícia do mobilnej čerpacej stanice vodíka poukazuje na angažovanosť Toyoty do rozvoja moderných riešení pre motorizáciu na nasledujúce storočie.  Je to prvý vysokotlakový distribútor vodíka v Austrálii, ktorý je schopný v plnej miere naplniť tanky v Toyote Mirai.  Takéto riešenie je nevyhnutné, aby sme mohli zoznámiť Austrálčanov s touto revolučnou technológiou a umožnili im bezprostredne testovať vozidlá poháňané vodíkom,” povedal Bernie O’Connor, poradca dozornej rady zodpovedný za technológiu palivových článkov v Toyota Australia.

Bernie O’Connor ubezpečil, že Toyota bude naďalej spolupracovať s verejným aj súkromným sektorom v Austrálii, aby bolo možné čo najrýchlejšie spojazdniť infraštruktúru tankovania vodíka, a tak umožniť masový predaj automobilov poháňaných palivovými článkami.

Toyota Mirai  v minulom roku získala titul  World Green Car of the Year. Automobil je vybavený najmodernejším pohonom na vodíkové palivové články na trhu. Auto s výkonom 154 koní, z nuly na 100 km/h zrýchli za 9,6 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 179 km/h. Na prekonanie vzdialenosti od 550 do 700 km postačí 122,4 l vodíka stlačeného v nádrži na 70 MPa. Vozidlo nevytvára spaliny, vedľajším produktom je iba voda a teplo.

Vďaka tomu, že ho netreba nabíjať dlhé hodiny a tankovanie vodíka trvá len niekoľko minút, je Mirai rovnako funkčný ako štandardné spaľovacie autá. Vodík má nad palivami pochádzajúcimi z ropy obrovskú prevahu z hľadiska ochrany životného prostredia aj diverzifikácie zdrojov energie – je možné vyrábať ho z vody, metánu, biomasy aj komunálneho odpadu, a tak využívať obnoviteľné zdroje energie.

Značky: