V dnešnom uponáhľanom svete je srdcovocievna príhoda za volantom bežným javom.

Okrem toho, že je neraz príčinou smrti vodiča, jej nečakaný priebeh môže mať na svedomí omnoho viac životov. A práve tomuto chce Toyota zabrániť.

Toyota prišla s myšlienkou vyvinúť špeciálny systém, ktorý by infarkt u vodiča predvídal. Riešenie vidí v zabudovanom algoritme,  ktorý by priebežne monitoroval funkciu srdca a v prípade zmien v jeho rytme šoféra na možnú hrozbu upozornil. Postihnutý vodič by tak mohol stihnúť vozidlo zastaviť a prípadnej zrážke s ďalšími účastníkmi premávky zabrániť.

Na to, aby systém fungoval čo najpresnejšie a nenarobil by viac škody než úžitku (ak by napríklad rozpoznal príznaky nesprávne a vodiča za volantom by skôr vystrašil), si celý proces vyžaduje ešte veľa práce a testovania.

Momentálne Toyota skúma možnosti vhodného osadenia špeciálnych senzorov a monitorov do bezpečnostných pásov a volantov. Zároveň zhromažďuje fyziologické dáta pre svoj algoritmus pomocou oficiálne schválených srdcových monitorov.

Efektívnosť tejto technológie by nabrala úplne iný význam, ak by systém vedel automaticky odoslať signál s prosbou o lekársku pomoc do najbližšej nemocnice, čím by pre vodiča postihnutého srdcovocievnou príhodou vzrástla šanca na prežite.

Zdroj: Digital Trends

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Značky: