Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota predstavila po modeli Mirai svoje druhé auto na vodíkový pohon. Model Crown Sedan s vodíkovými palivovými  článkami dokáže na jedno natankovanie prejsť až 820 km. V modelovom rade bude na  výber aj nový pohon 2,5 Hybrid.

Toyota už desaťročia vyvíja pohony s vodíkovými palivovými článkami a tieto riešenia postupne uvádza na trh. Model Mirai, predstavený v roku 2014, bol prvým sériovo vyrábaným osobným automobilom na vodíkový pohon. Druhá generácia, ktorá debutovala v roku 2021, dokázala, že je možné cestovať na veľké vzialenosti pohodlne, bez emisií a dopĺňať palivo za pár minút.

Dojazd na vodík až 820 km

Toyota Crown Sedan, ktorá bola predstavená v Japonsku, bude druhým autom v ponuke značky s elektrickým pohonom poháňaným vodíkovými palivovými článkami. Crown je vybavený tromi nádržami. Tie autu umožňujú prejsť približne 820 km a tankovanie vodíka trvá približne tri minúty. Elektrická jednotka namontovaná na zadnej náprave zabezpečuje dobrý výkon, pričom je zachovaný tichý chod vozidla a zaručené pohodlie cestujúcich, čo je charakteristickým znakom áut s nulovými emisiami. Za výbornú ovládateľnosť vďačí auto aj ľahkej a tuhej platforme GA-K zo série TNGA s viacprvkovým zavesením vzadu a vzperami MacPherson vpredu.

Nový hybridný systém 2,5

Exkluzívna Toyota Crown Sedan bude k dispozícii s dvoma inovatívnymi pohonmi. Okrem verzie s vodíkovými palivovými článkami je možné auto objednať aj s novovyvinutým 2,5-litrovým hybridným pohonom. Spaľovací motor a dva elektromotory sa vyznačujú vyššou účinnosťou a maximálny výkon je generovaný už od 43 km/h a nie pri 140 km/h, ako tomu bolo pri doteraz dostupných hybridoch. Otáčky motora zostávajú aj pri vysokých rýchlostiach nízke, čo umožňuje tichú prevádzku a nízku spotrebu paliva.

Obe verzie pohonu novej Toyoty Crown Sedan umožňujú používanie elektrických zariadení cez dve prídavné zásuvky (AC100V 1500W) vnútri auta. Energiu je možné využiť nielen počas jazdy, ale aj ako systém núdzového napájania pri zastavení vozidla. V aute s vodíkovými palivovými článkami môžete, rovnako ako v Toyote Mirai z modelového roku 2023, zariadenia pripojiť do 220 V zásuvky.

Nadčasový dizajn

Od roku 1955 je Toyota Crown vlajkovou loďou značky na japonskom trhu. Už 67 rokov je automobil synonymom komfortu a luxusu. Aby jeho atraktivita ostala zachovaná aj v nasledujúcich rokoch, rozhodla sa spoločnosť Toyota rozšíriť jej sortiment na štyri typy karosérií. Ako prvá debutovala Toyota Crown s karosériou crossover. Teraz prichádza nadčasová limuzína a pred nami je ešte premiéra modelov Toyota Crown Sport a Toyota Crown Estate.

Nový Crown Sedan získal elegantnú siluetu, ktorá v skorších verziách nebola taká badateľná. Široká predná maska ​​podčiarkuje dôležitosť Toyoty Crown ako vlajkového modelu značky. Interiér dotvárajú drevené prvky na palubnej doske a dverách.

Vďaka trojmetrovému rázvoru je aj sedenie na zadnom sedadle pohodlné a ponúka dostatok miesta na nohy. Optimalizácia nastavenia pruženia a ovládanie tlmiacej sily pomocou systému adaptívneho pruženia vozidla zaisťujú, že nerovnosti povrchu vozovky sa neprenášajú na cestujúcich. Kolísanie v zákrutách a vibrácie na nerovných cestách sú minimalizované.

Vnútorné osvetlenie bolo navrhnuté v súlade s japonskou estetikou, obohatenou duchom omotenashi, čiže pohostinnosti. Na výber je až 64 farieb LED podsvietenia na palubnej doske, pod nohami cestujúcich a na zadných sedadlách. Karoséria je dostupná v šiestich farbách laku, interiér v dvoch farebných prevedeniach.

Značky: