Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po prvý raz v histórii bude verejnosti sprístupnená neopakovateľná zbierka rely a pretekárskych automobilov značky Toyota zozbieraná za posledných 50 rokov. V Múzeu motoristického športu technologického centra TOYOTA GAZOO Racing Europe (TGR-E) v Kolíne nad Rýnom si návštevníci budú autá môcť pozrieť od mája do septembra 2023.

Zbierka pozostáva z vozidiel, ktoré reprezentovali japonskú značku v tých najprestížnejších súťažiach po celom svete. Doteraz k nim mali prístup len zamestnanci TGR-E a pozvaní hostia. Od 11. mája môžu počas vybraných dní výstavu navštíviť aj skupiny do 24 osôb. Prehliadka so sprievodcom trvá 90 minút a cena návštevy je 420 eur pre celú skupinu.

Múzeum naplánovalo šesť dní, počas ktorých si zbierku unikátnych vozidiel môže užiť aj široká verejnosť. Každý z nich bude mať inú tému – 24-hodinové preteky Le Mans (11. mája a 21. júla), autá z WEC, WRC a F1 (4. augusta a 22. septembra (rely história automobilky Toyota do roku 1999 (25. augusta) a 29. septembra sa návštevníci podrobne zoznámia s históriou značky v F1.

Interiér múzea má úžasnú atmosféru. Výstavné siene sa nachádzajú pod dvoma aerodynamickými tunelmi, ktoré denne využívajú rôzne oddelenia. Počas komentovanej prehliadky nebude núdza ani o unikátne atrakcie. Napríklad hneď v prvý deň (11. mája) si návštevníci mohli vypočuť, ako znie 3,6-litrový motor V8 s dvojitým turbodúchadlom modelu GT-One.

Jedinečné exponáty v múzeu Toyoty

Múzeum motoristického športu technologického centra TGR-E mapuje históriu automobilky v medzinárodnom motoristickom športe od roku 1973 až po súčasnosť. Je to jediné miesto na svete, kde je možné vidieť všetky autá, ktoré pre japonskú značku vyhrali ikonické 24-hodinové preteky Le Mans. Ďalšou unikátnosťou je, že každé z týchto áut je vystavené v stave, v akom bolo tesne po skončení súťaže, teda aj s drobnými poškodeniami, prachom a nečistotami z pretekov. Jediné, čo v zbierke chýba, je model 2020 TS050 HYBRID, ktorý bol zapožičaný do Múzea 24-hodinových pretekov Le Mans.

Návštevníci môžu vidieť aj také autá, ako napríklad prototyp Skupiny C TS010, jediné GT-One na svete, ktoré ešte stále jazdí. Verejnosť má tiež možnosť obdivovať model TS040 HYBRID, ktorý získal pre značku prvý majstrovský titul, ako aj automobily triedy LMP1 a Hypercar.

V múzeu možno vidieť všetky generácie vozidiel Formuly 1 z dielne Toyota, od TF101 2001 po TF109, ktoré sa zúčastnili Veľkej ceny Abú Zabí v roku 2009. Dôležitou súčasťou expozície je aj výstava venovaná štartom automobilov Toyota na Majstrovstvách sveta v rely. Je možné obdivovať také unikátne autá ako Toyota Celica Twincam Turbo, ktorá je známa aj pod prezývkou „kráľovná Afriky“.

Značky: