Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od júla je v pretekárskej hre Gran Turismo Sport dostupné najnovšie kupé spoločnosti Toyota – GR 86. Je to tretí globálny model z radu GR, ktorý sa dostal aj do virtuálneho sveta. Auto bude nasadené počas augustového kola pohára TGR GT Cup.

Tím Toyota Gazoo Racing sa angažuje aj v oblasti e-motošportu. Sponzoruje majstrovstvá sveta virtuálnych rely, v roku 2020 postavil do úvodných pretekov Virtual 24 Hours of Le Mans dva tímy, ale takisto umožňuje miliónom hráčov na celom svete jazdiť s virtuálnymi ekvivalentmi svojich automobilov. Vďaka tvorcom hry Gran Turismo Sport vznikli virtuálne verzie dvoch prvých globálnych modelov s podpisom Gazoo Racing – GR Supra a GR Yaris. V hre si ich kúpili viac ako dva milióny hráčov!

Toyota GR 86 má všetky predpoklady na to, aby zopakovala úspech svojich predchodcov. Virtuálny model nového kupé pridali do hry Gran Turismo Sport 8. júla, čiže dávno predtým, ako sa skutočný cestný model dostal k prvému zákazníkovi. V hre stojí 86-tisíc kreditov (herná mena).

Model GR 86 prvýkrát predstavili v apríli na online prezentácii a diváci si ho mohli pozrieť aj v júli na každoročnom festivale Goodwood Festival of Speed. Auto je nástupcom ikonického modelu GT86, ktorý si kúpilo približne 200-tisíc zákazníkov, a využíva rovnaké klasické usporiadanie, pri ktorom je motor umiestnený vpredu a pohon smeruje na zadnú nápravu.

GR 86 má nový, väčší (2,4-litrový) motor typu boxer s väčším výkonom. Lepšie jazdné vlastnosti  dosahuje nízkou hmotnosťou a tuhou konštrukciou. Toyota sa chváli, že pri výrobe auta, najmä jeho aerodynamických prvkov, využila skúsenosti zo športových aktivít tímu Toyota Gazoo Racing.

Premiéra na pohári TGR GT Cup

Virtuálna premiéra automobilu je spojená s prebiehajúcim pohárom Toyota Gazoo Racing GT Cup 2021. Je to pohár pre majiteľov konzol PlayStation, v rámci ktorého súťažia v siedmich kvalifikačných kolách o postup do svetového finále, ktoré je naplánované na december. Počas kvalifikačných kôl vo svojich kontinentálnych zónach jazdia za volantom automobilov z radu GR, športových automobilov tímu Toyota Gazoo Racing alebo na klasických modeloch japonskej značky na najlegendárnejších okruhoch sveta.

Virtuálni jazdci z celého sveta doteraz pretekali za volantom modelov GR Yaris, GR Supra a jednomiestneho SF19, známeho z japonskej série Super Formula, ikonického kupé 2000GT, ako aj v pretekárskom variante modelu GR Supra. GR 86 bude šiestym modelom dostupným v rámci pohára TGR GT Cup. Hráči budú súperiť na austrálskej trati Mount Panorama už 22. augusta. A to znamená už len niekoľko dní tréningu za volantom najnovšieho kupé Toyota.

To však nie je jediná príležitosť, pri ktorej sa model GR 86 využije vo virtuálnych pretekoch. Odborný portál gtplanet.net špekuluje, že práve v tomto aute budú súperiť pretekári v rámci prvého kola 2. etapy šampionátu FIA Gran Turismo Championship 2021.

Značky: