Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota urýchľuje elektrifikáciu svojho vozového parku a investuje obrovské prostriedky do výroby elektromobilov. Nedávno koncern oznámil výstavbu továrne na batérie v USA. Redakcia Bloomberg  na základe neoficiálnych zdrojov informuje, kde ju pravdepodobne postavia.

Továreň na výrobu batérií, ktorú sa Toyota rozhodla postaviť v USA, bude s najväčšou pravdepodobnosťou v meste  Greensboro v Severnej Karolíne. Ide o súčasť plánu na zvýšenie predaja elektrických vozidiel v Severnej Amerike. Bloomberg sa odvoláva na neoficiálne zdroje a dodáva, že Toyota údajne zvažuje pri tomto projekte spoluprácu so spoločnosťou Panasonic, hoci definitívne rozhodnutie ešte nepadlo.

Podľa neoficiálnych správ by továreň Toyoty mala byť hlavným nájomcom v priemyslovom parku Greensboro-Randolph Megasite v blízkosti niekoľkých medzištátnych autostrád v centre štátu. 

Toyota má v Spojených štátoch 10 závodov a s výstavbou novej továrne chce začať v roku 2025. Do roku 2030 automobilka investuje približne 3,4 miliardy dolárov do výroby batérií v USA a celkovo plánuje spoločnosť investovať do rozvoja technológií a zväčšenia objemu výroby batérií 13,5 miliardy dolárov.

Ford spolu s kórejskou spoločnosťou SK Innovation Co. v septembri oznámili, že investujú 11,4 miliardy dolárov do výstavby závodu na výrobu elektrických vozidiel a troch závodov na výrobu batérií v Tennesee a Kentucky.  Výrobca automobilov Jeep a Stellantis takisto plánuje továreň na batérie spoločne so Samsungom SDI Co.

Elektrické Toyoty na americkom trhu

V Spojených štátoch bude japonský koncern od budúceho roka predávať dva elektromobily – crossover strednej triedy Toyota bZ4X a luxusný model Lexus postavený na rovnakej platforme. Budú to prvé plne elektrické autá Toyoty na tomto trhu od ukončenia predaja RAV4 EV pred 7 rokmi.

V Európe má Toyota v ponuke elektrickú dodávku Proace Electric a v rade Lexus crossover UX 300e. V Číne si môžete kúpiť dvojicu modelov Toyota C-HR EV a IZOA EV. SUV bZ4X na novej platforme, ktorá bola špeciálne vyvinutá pre elektromobily, bude v Európe dostupné v on-line predaji  od decembra 2021.

Zatiaľ dominujú hybridy

Elektromobily sú jedným zo štyroch elektrifikovaných pohonov, ktoré chce Toyota v najbližších rokoch súbežne vyvíjať. V portfóliu japonského výrobcu momentálne dominujú hybridy, ktoré nie je potrebné nabíjať z vonkajšieho zdroja. Obľuba tejto technológie umožnila Toyote splniť aktuálne emisné limity Európskej únie. Hybridný pohon štvrtej generácie znižuje priemernú spotrebu paliva a emisie CO2 o niekoľko desiatok percent a v mestských alebo prímestských podmienkach umožňuje jazdiť iba na 60-70 percent času jazdy.

A hoci je Toyota presvedčená, že full hybridy ostanú hlavným pilierom v procese elektrifikácie ešte niekoľko rokov, zároveň urýchľuje uvedenie modelov s ďalšími tromi typmi elektrifikovaného pohonu na trh – plug-in hybridy, vodíkové elektrické vozidlá a akumulátorové elektromobily.

Toyota začala s elektrifikáciou svojho vozového parku v roku 1997, keď uviedla na trh model Prius. Ten sa stal rýchlo globálnym modelom. Lokálne na americkom trhu ponúkla firemným zákazníkom elektrické SUV RAV4 EV. Do dnešného dňa sa na cesty dostalo viac ako 18,7 milióna elektrifikovaných automobilov Toyota, z ktorých 4,5 milióna bolo dodaných americkým vodičom. V USA tvoria elektrifikované autá takmer 25 percent z celkového predaja značky, do roku 2030 by to malo byť až 70 percent. V Európe je ich podiel oveľa vyšší – v tomto roku je to 59 percent.

Značky: