Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd sa zameriavajú na inovácie a nové technológie v oblasti obalových materiálov.

Väčšina PET fliaš je dnes 100 % recyklovateľná a hmotnosť obalov nealkoholických nápojov sa za posledných desať rokov znížila v priemere o 50 %. Priemerná hliníková plechovka je o 40 % ľahšia ako v roku 1970, variant s objemom 330 ml dnes môže vážiť len 10 gramov. Výrobcovia dokonca dokážu vyrobiť plechovku takú tenkú ako ľudský vlas (0,097 mm).

Zároveň bola na slovenský trh uvedená novinka, ekologicky šetrná plastová fľaša PlantBottle, ktorá je vyrobená až z 30 percent z materiálu na rastlinnej báze a je stopercentne recyklovateľná.

„Máme záujem eliminovať dopady na životné prostredie, čo v praxi znamená znižovanie hmotnosti obalov a samozrejme využívanie recyklovaných materiálov,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Asociácie nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku Lucia Morvai.

Obnoviteľný rastlinný materiál PlantBottle sa vyrába premenou prírodných cukrov z rastlín na suroviny na výrobu PET plastov. Práve to zabezpečuje menší ekologický vplyv na životné prostredie a obmedzené zdroje našej planéty. Zabezpečuje však rovnakú funkčnosť ako tradičná PET fľaša a rovnaký je aj spôsob recyklácie.

Ktoré balenia sú najbežnejšie?

Spomedzi obalových materiálov v kategórii nealkoholických nápojov dominuje PET materiál (83 %) a väčšie balenia nad 0,5 l, čo sa mení v závislosti od typu nápoja a kanál, pre ktorý sú určené .

 „Alumíniové plechovky sú druhým najčastejším obalom pre nealkoholické nápoje a tvoria približne 9% nasledujú nápojové kartóny 4% a sklo s 3-percentným podielom,“ spresňuje L. Morvai.

V krajinách EÚ podnikli výrobcovia nealkoholických nápojov mnohé proaktívne kroky k zodpovednému správaniu na trhu. Aktuálne je pre spotrebiteľov dostupných zhruba 30 rôznych druhov a veľkostí balení zahŕňajúce rozličné typy recyklovateľných obalových možností.

Platí pritom, že oceľové a hliníkové plechovky zvyčajne obsahujú zhruba 40 až 60 % recyklovaného obsahu, zatiaľ čo pri sklenených fľašiach je toto číslo na úrovni okolo 20 % až 60 %.

Značky: