O biznis prišli aj ďalšie firmy.

Donald Trump čoskoro ukončí svoje pôsobenie vo funkcii prezidenta USA, avšak posledné hodiny vo svojom úrade využíva naplno. Po tom, čo pred pár dňami obmedzil viacero čínskych firiem, vrátane Xiaomi, posiela rozlúčku aj spoločnosti Huawei. Tú v máji 2019 umiestnil na čiernu listu s argumentom, že predstavuje bezpečnostné riziko.

Nech už je dôvod obmedzovania čínskeho Huawei akýkoľvek, nariadenia vlády USA negatívne ovplyvňujú nielen biznis tejto firmy, ale aj amerických dodávateľov, s ktorými Huawei obchodoval. Dodávatelia komponentov mohli žiadať od vlády USA licenciu, aby mohli s čínskym gigantom aj naďalej spolupracovať a viaceré firmy ju dostali – pokiaľ americká vláda vyhodnotila, že udelenie licencie nebude predstavovať bezpečnostné riziko.

Medzi dodávateľmi, ktorí na jeseň 2020 takúto licenciu získali, bol aj Intel. Huawei vďaka tomu nedávno predstavil notebooky radu MateBook s procesormi Intel 11. generácie. Trump však odvolal, čo povedal, a tak Intel a viacerí ďalší dodávatelia majú opäť zákaz obchodovať s Huawei.

Na informáciu upozornil portál Reuters. Huawei aj Intel odmietli situáciu komentovať. Medzi postihnutými firmami je tiež výrobca pamäťových čipov Kioxia Corp. Uvidíme, ako a či sa zmení prístup vlády USA k čínskym firmám po nástupe nového prezidenta, Joa Bidena.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Trump obmedzil ďalšie čínske firmy: Schytalo to aj Xiaomi

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit