Grilovacia sezóna sa začína, nie všetko sa však hodí na opečenie nad pahrebou.

Jar a leto sú obdobím grilovačiek, keď si mnohí z nás radi na grile opečú svoje obľúbené pochúťky. Ako však informuje portál Tomsguide.com, nie všetky potraviny sa na tento spôsob tepelnej úpravy hodia. Toto je zoznam siedmich, ktoré by sa na rozpálený gril nemali dostať, respektíve si pri príprave niektorých treba dávať obzvlášť veľký pozor.

1. Bravčové kotlety

Bravčovina je v našich končinách veľmi obľúbené mäso a mnohí z nás si radi doprajú tradičné bravčové rezne. Na gril sa ale bravčové kotlety nehodia. Na rozdiel od bravčových rebier alebo pliecka, ktoré sa dajú naozaj pekne grilovať, bravčové kotlety majú zvyčajne nižší obsah tuku. To v podstate znamená, že sa môžu ľahko vysušiť, čo negatívne ovplyvní chuť.

2. Ryby s jemným mäsom

Ryby bývajú tiež súčasťou potravín na grilovačkách, ale nie každá ryba sa na gril hodí. Druhy s jemným mäsom sa na grile doslova rozpadnú, ich časti sa vysušia a chuť nebude stáť za veľa. Najlepšie ryby na grilovanie sú tučnejšie, respektívne mastnejšie druhy. Výborným príkladom sú povedzme steaky z lososa, alebo z tuniaka.

3. Slanina

Áno, toto je skutočne kontroverzný bod tohto zoznamu. Mnohí z nás si bez plátkov slaniny ani nevedia predstaviť poriadnu grilovačku. Podľa Tomsguide.com však grilovanie slaniny predstavuje potenciálne nebezpečenstvo požiaru, keďže jej tuk ľahko horí. To je síce pravda, avšak sme presvedčení, že pri dostatočnej opatrnosti je riziko minimálne. Skôr sa dá súhlasiť s tým, že slaninu nie je ľahké na grile dobre pripraviť – stačí ju nad rozžeravenými uhlíkmi nechať len o trochu dlhšie a už bude príliš prepečená, alebo dokonca spálená.

4. Lúpané krevety

Ide o podobný prípad, akým sú ryby s jemným mäsom. Lúpané krevety sú tiež potravinou, ktorá sa pri vysokej teplote ľahko vysuší. Našťastie, neznamená to, že krevety musíme z grilovania úplne vylúčiť. To určite nie, stačí ich len grilovať v pancieri, čo je typický spôsob prípravy napríklad v Stredomorí, pri ktorom krevety získajú lahodnú chuť.

5. Tofu

Tofu je zdraviu prospešné a výživné jedlo, navyše bohaté na bielkoviny. Vhodné je aj pre vegetariánov, ale na gril sa skutočne nehodí. Má mäkkú štruktúru, na rozpálenom grile by sa len rozpadlo a zničila by sa jeho celková kvalitu. Oveľa vhodnejšou alternatívou je príprava opečením na panvici pri stredne vysokej teplote.

6. Listová zelenina

Zelenina vo všeobecnosti môže byť vhodným doplnkom mäsových výrobkov na grilovačke, ale listová sa na tento účel nehodí. Má vysoký obsah vody a nad pahrebou zvädne, alebo sa spáli. Ak teda zeleninu chceme grilovať, treba siahnuť po iných, vhodnejších druhoch.

7. Paradajky

Šťavnaté paradajky sú tiež príjemným spestrením grilovačky, ale ich grilovanie je problematické. Majú mäkkú štruktúru a pri grilovaní pri vyššej teplote sa môžu ľahko rozpadnúť, alebo dokonca spáliť. Paradajky sa síce dajú grilovať, ale platí o nich to, čo pre slaninu – treba dávať pozor na čas, ktorý strávia nad rozžeravenými uhlíkmi. Naopak, vhodná na grilovanie je koreňová zelenina.

Ako na grilovanie

Grilovačku nám môžu uľahčiť a spríjemniť rôzni pomocníci. V článku nášho šéfredaktora Ondreja Macka sa dozviete nielen čo-to o grile Compact Kettle 47 a o briketách, ale aj o technologickej vychytávke Igrill 2 a príslušnej mobilnej aplikácii. Ďalšou pomôckou môže byť prístroj GrillEye či zariadenie na bezdrôtové meranie teploty mäsa.

Jeho ďalší podrobný text je zameraný na grilovanie mäsa, v čom je skutočne odborníkom, ako sme sa mohli presvedčiť aj my v redakcii. Prečítať si môžete na našej stránke Touchit.sk aj text o výbere grilu či niektoré konkrétne recepty.

Zdroj: Tomsguide.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.