Chceme byť vnímaní ako technologická spoločnosť, ktorá len náhodou vyrába oceľ, hovorí manažér U. S. Steel Juraj Sabol.

Využívanie umelej inteligencie pomáha košickej spoločnosti U. S. Steel vyrábať oceľ lacnejšie, s nižším dopadom na životné prostredie a s ďalšími výhodami. Uviedol to generálny manažér firmy pre stratégiu Juraj Sabol na konferencii Región budúcnosti – budúcnosť regiónu, ktorá sa konala v decembri v košickej Kunsthalle pri príležitosti 15. výročia združenia Košice IT Valley.

Umelú inteligenciu v U. S. Steel využívajú priamo pri produkcii ich základného produktu, ktorým je oceľ.Srdcom výroby je u nás zariadenie, ktoré sa nazýva konvertor. Je to vlastne obrovská nádoba, do ktorej sa dáva zhruba 150 ton surového tekutého železa a okolo 30 ton šrotu. Konvertor potom zatvoríme a 20 minút doň fúkame kyslík. Na konci nám z konvertora ‚vypadne‘ oceľ,“ priblížil Sabol po konferencii pre TOUCHIT.SK.

Konvertor doteraz riadili na základe poučiek, ktoré z určitých počiatočných parametrov stanovovali isté vlastnosti výstupného materiálu. „Z jeho vzoriek sa potom urobili laboratórne skúšky a zisťovalo sa, či sme sa trafili alebo netrafili. Ak sme sa netrafili, muselo sa to prerábať,“ vysvetlil generálny manažér.

Tento proces sa v U. S. Steel pokúsili vylepšiť a zefektívniť na základe dát, ktoré konvertor produkuje v reálnom čase. „Vytvorili sme program na báze umelej inteligencie, ktorý podľa toho, čo nameria, v každom momente predikuje, aký bude koniec. Tieto údaje sprostredkúva operátorovi a hovorí mu, kedy je už proces výroby ocele hotový. Ak to operátori dodržiavajú, dochádza k výraznému zníženiu toho, čo musíme dorábať,“ ozrejmil Sabol, podľa ktorého sa tým znižujú náklady, šetria energie a produkuje menej oxidu uhličitého.

Na počutie to vyzerá dosť zložito, ale opak je pravdou. „V realite ide vlastne o novú obrazovku, na ktorú sa operátor pozerá a čaká, kedy mu program povie, že proces je skončený,“ načrtol generálny manažér.

Dá sa to zjednodušene povedať aj tak, že sa snažia v každej jednej časti výrobného procesu zhromažďovať výstupné dáta a na základe ich vyhodnocovania operátorom radia, čo môžu robiť lepšie.

Zatiaľ nie sme takí odvážni, že by sme PLC kontrolu odovzdali umelej inteligencii a operátor by na ňu len dohliadal, hoci niektorí naši kolegovia z výroby by to tak chceli. Ešte sa len snažíme z dát vyťažiť maximum a radiť operátorom, ako zmeniť niektorý parameter, prípadne ukončiť proces v najvhodnejšom čase,“ ozrejmil Sabol.

Juraj Sabol (druhý sprava) počas diskusie Región budúcnosti - budúcnosť regiónu v KošiciachZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Juraj Sabol (druhý sprava) počas diskusie Región budúcnosti – budúcnosť regiónu v Košiciach

Vzdelávanie vlastných zamestnancov

S cieľom implementácie umelej inteligencie tiež organizujú v rámci firmy niekoľko vzdelávacích programov. „Jeden z nich voláme bootcamp. Je to vlastne všeobecné zasvätenie do umelej inteligencie. V tomto roku sme tak vyškolili okolo sto zamestnancov, ktorí sa dozvedeli, čo to vlastne umelá inteligencia je a čo dokáže robiť,“ ozrejmil generálny manažér.

Zhruba desiatku najlepších absolventov U. S. Steel potom posiela na ďalšie štúdium na Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika, s ktorou rozvíja spoluprácu. „Každú stredu popoludní sa tamna štyri hodiny chodia vzdelávať na tému umelej inteligencie, pričom už ide o detailnejšie štúdium,“ poznamenal Sabol.

Cieľom podľa neho je, aby firma mala odborníkov na túto tému priamo vo vlastnom prostredí, ktorí plnia úlohu určitých priekopníkov. „Je to preto, aby sme vedeli minimálne prichádzať s takýmito nápadmi. Aj keď nám finálne riešenie v niektorých prípadoch robí externý dodávateľ, stále ho vieme kontrolovať a pripomienkovať,“ prízvukoval.

U. S. Steel ako technologická firma a oceľ ako základ zelenej transformácie

Ako spomenul na záver, v U. S. Steel si dali za cieľ trochu zmeniť obraz ich firmy. Chcú byť v budúcnosti vnímaní ako technologická spoločnosť, ktorá len náhodou vyrába oceľ.

Je to slogan, ktorý sme si požičali od našich ‚bratrancov‘ z americkej Big River Steel. To je oceliareň, ktorú U. S. Steel kúpil pred niekoľkými rokmi,“ povedal generálny manažér.

Oceľ môže byť podľa neho síce vnímaná len ako nudná, celosvetovo obchodovaná komodita, ale na druhej strane bude kľúčovou pri takzvanej zelenej transformácii Európy. „Veternú turbínu bez ocele nepostavíte. Pre elektroautá sú tiež potrebné nové a nové typy ocele. Musí sa preto začať inovovať nielen oceľ ako produkt, ale aj proces, ktorým sa vyrába,“ zakončil.

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.