Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už niekoľko desaťročí poskytujú systémy pohonu štyroch kolies väčšiu priľnavosť vodičom, ktorí jazdia po klzkých cestách. Prenášajú výkon na všetky štyri kolesá, avšak za cenu vyššej spotreby paliva.

Už niekoľko desaťročí poskytujú systémy pohonu štyroch kolies väčšiu priľnavosť vodičom, ktorí jazdia po klzkých cestách. Prenášajú výkon na všetky štyri kolesá, avšak za cenu vyššej spotreby paliva.

Potom sa objavila technológia pohonu všetkých kolies (AWD) schopná zaznamenať, ktoré kolesá majú najlepšiu priľnavosť a preniesť na ne vyšší výkon kvôli dodatočnej priľnavosti a súčasne dokázala znížiť spotrebu paliva.

Spoločnosť Ford teraz zašla o krok ďalej. Pre SUV modely Kuga vrátane novej Kugy Hybrid predstavila technológiu odpájania systému AWD. Táto technológia využíva umelú inteligenciu, ktorá rozhoduje o vypnutí systému inteligentného pohonu všetkých kolies1 za priaznivých jazdných podmienok, aby sa ešte viac znížila spotreba paliva. A keď sa rozhodne, že vodič by mohol opäť mať výhodu dodatočnej priľnavosti, rýchlosťou blesku dokáže systém znovu pripojiť.

Ford

Kuga Hybrid s funkciou odpojenia systému AWD dokáže pomocou umelej inteligencie optimalizovať priľnavosť a efektivitu

Aj keď vodiči sa môžu stretnúť s klzkými podmienkami po celý rok, inteligentný pohon všetkých kolies1 ponúka mimoriadnu výhodu práve v zimných mesiacoch, keď podmienky na ceste pravidelne sťažujú dážď, sneh a ľad. Klzký povrch vozovky v dôsledku počasia alebo nečistôt, ako je olej alebo blato, sa vo Veľkej Británii podieľal v roku 2019 na 8 percentách dopravných nehôd.

Vodiči v celej Európe sa pripravujú na sezónne krátke dovolenky a výlety (podľa aktuálnej situácie). Funkcia odpojenia systému AWD im môže pomôcť zachovať si bezpečnejšiu stopu na ceste a vďaka prepnutiu na pohon predných kolies pritom môžu ušetriť približne 6,5 percenta paliva (podľa údajov spoločnosti Ford).

„Pohon všetkých kolies nie je určený len na vychádzku do terénu. Dodatočná priľnavosť sa môže prejaviť na plynulejších, bezpečnejších a menej stresujúcejších jazdách, najmä v zimných podmienkach. Náš nový model Kuga Hybrid sme navrhli tak, aby pomáhal vodičom šetriť náklady na palivo. Presne to umožňuje umelá inteligencia odpojovania pohonu AWD, pričom zároveň môžu využívať všetky výhody inteligentného pohonu všetkých kolies,“ uviedol Glen Goold, hlavný konštruktér programu Kuga.

„Fuzzy logika“. Inteligentný systém pohonu všetkých kolies v modeli Kuga Hybrid1 nepretržite monitoruje informácie zo senzorov v celom vozidle a zaznamenáva, ktoré kolesá majú najlepšiu priľnavosť k povrchu vozovky.

Výkon benzínovo-elektrickej full hybridnej pohonnej jednotky sa hladko rozdeľuje medzi predné a zadné kolesá, čím sa zaisťuje plynulá jazda a dynamické prejazdy zákrutami, pričom úpravy trvajú menej ako 20 milisekúnd. Ak predné kolesá nemajú priľnavosť, systém dokonca dokáže prenášať 100 percent výkonu na zadné kolesá.

Sofistikovaná funkcia odpájania systému AWD využíva špeciálny elektronický mozog a algoritmus „fuzzy logiky“. Dokáže určiť, či je možné za aktuálnych okolností úplne odpojiť pohon zadných kolies, napríklad pri jazde na diaľnici počas teplého a suchého počasia. Vďaka tomu je Kuga Hybrid s pohonom predných kolies ešte úspornejšia.

Najdôležitejšie je, že funkcia odpojenia systému AWD je vždy pripravená na opätovný prenos výkonu na zadné kolesá, ak zistí, že je alebo čoskoro bude potrebný inteligentný pohon všetkých kolies1. Systém odpájania pohonu všetkých kolies monitoruje vstupy zo systémov, vrátane systému regulácie trakcie a protiblokovacieho brzdového systému a vyhodnocuje pretáčanie a prekĺzavanie kolies. Ďalej sleduje aktiváciu stieračov čelného skla a vonkajšiu teplotu na určenie poveternostných podmienok a dokonca monitoruje, či s modelom Kuga Hybrid ťaháte príves, aby sa dokázal rozhodnúť v priebehu 10 milisekúnd.

„Fuzzy logika označuje algoritmus, ktorý dokáže pred rozhodnutím zohľadniť najrôznejšie premenné, ako by sme to urobili vy alebo ja pri rozhodovaní, čo si obliecť podľa predpovede počasia, ročného obdobia, pohľadu von a cieľa cesty. Pre Kugu to znamená, že inteligentný pohon všetkých kolies1 sa nezapne iba preto, že sú zapnuté stierače. Algoritmus berie do úvahy informácie z viacerých snímačov a až potom sa rozhodne, či odpojiť pohon alebo nie. Robí to však oveľa rýchlejšie, ako by to dokázal akýkoľvek človek,“ povedal Scott Beiring, vedúci oddelenia aplikácií pohonnej jednotky Ford.

Bezproblémové vlastníctvo novej Kugy Hybrid

Nový Ford Kuga Hybrid, ktorý je súčasťou vôbec najelektrifikovanejšieho samostatného modelového radu, využíva full hybridnú pohonnú jednotku, ktorá zaisťuje maximálnu účinnosť3 a kultivovanosť čisto elektrického pohonu bez nutnosti nabíjania z externého zdroja energie, spolu s dojazdom, ktorý konkuruje naftovým vozidlám.

Kuga Hybrid je tiež prvým modelom Kuga, ktorý kombinuje elektrifikovanú pohonnú jednotku s technológiou inteligentného pohonu všetkých kolies1 (v závislosti od krajiny), aby priniesol optimálny zážitok z jazdy. Inteligentný pohon všetkých kolies1 je dostupný aj pre variant Kuga s 2,0-litrovým motorom EcoBlue s výkonom 190 koní s osemstupňovou automatickou prevodovkou.