Nové pravidlá spravia vlastne to, čo sa stalo kedysi s energeticky úspornými svietidlami.

Teraz situácia hrozí TV segmentu, o to viac, že sa chystá zákaz predaja zariadení nespĺňajúcich nastavené pravidlá pre energetickú účinnosť. Na webe FlatpanelsHD sa objavila citácia Mareka Maciejewskieho, produktového riaditeľa pre TCL Europe, ktorý hovorí: „Ak to nastane, nebude viac 8K.“ Takto sa vyjadril na výstave IFA v septembri 2022 v Berlíne.

Zástupcovia značky Samsung veria v to, že sa situácia vyrieši. Ako teda nastal tento problém a v čom je podstata? Veľmi sa to celé podobá na situáciu so svietidlami, ktorú sme načrtli už v úvode. To isté sa inak stalo s práčkami ale aj chladničkami. Pred sprísnením pravidiel ste sa mohli pýšiť energetickou efektivitou A s niekoľkými plusmi. Teraz ste radi, ak sa výrobok neprepadol hlbšie ako pod C.

Neznamená to ale, že už nie je úsporný. Len sa sprísnili pravidlá pre nové produkty, no s pôvodnou spotrebou dovtedy úsporné produkty museli byť prehodnotené. Je to prirodzený jav, pretože sa energetická efektivita zvyšuje. Takto by sme sa ľahko mohli dostať do štádia, kedy by už nebolo kam zapísať znamienka plus.

Nová situácia ale prestáva hrať do karát 8K modelom. Tie majú vyššiu spotrebu ako 4K modely práve kvôli potrebe vyššieho podsvietenia jednotlivých pixelov. A teraz hovoríme o LCD televízoroch všeobecne, QLED, miniLED a iné nevynímajúc. Nariadenia Únie hovoria o tom, že od prvého marca 2021 musí byť koeficient energetickej náročnosti (EEI) na úrovni 0,90 pre HD displeje a 1,1 pre displeje do 4K rozlíšenia. Od marca 2023 to bude 0,75 pre HD a 0,90 pre max. 8K rozlíšenie.

Kým 4K sa do tohto technologicky zmestí, jasne to ale diskvalifikuje 8K displeje. Napríklad aj nami testovaný model Samsung OLED S95.

Energetické štítky obsahujú informáciu, koľko kWh energie miniete na 1000 h používania produktu. Napríklad TV Samsung QE55QN700BT s 50“ uhlopriečkou a 8K má energetickú triedu a v režime HDR spotrebu 269 kWh na 1000 hodín prevádzky. S týmto nemáte šancu sa zmestiť do nových pravidiel Európskej únie.

Zdroj: FlatpanelsHD

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.