Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Monaku čaká na nového majiteľa naozaj výnimočné auto – Toyota Mega Cruiser z roku 1997 vo vojenskej verzii  BXD10. Auto ponúkli na predaj na internetovej stránke megacruiser.de.

Toyota Mega Cruiser je mohutné terénne auto  4×4 s vojenským rodokmeňom, opradené  mnohými tajomstvami. Na trh ho uviedli v roku 1995 predovšetkým na vojenské účely. Pod kapotou pracoval štvorvalcový dieselový motor s objemom 4,1 litra a výkonom 155 koní, ktorý spolupracoval s automatickou štvorstupňovou prevodovkou. Auto bolo na prvý pohľad výnimočné masívnym vzhľadom a pohonom na všetky štyri kolesá. Vďaka tomto riešeniu sa mohlo bez problémov pohybovať na japonských cestách  – polomer otáčania malo iba neuveriteľných 5,6 metrov. Pohonný systém pozostával zo stáleho pohonu všetkých kolies a uzamykateľného predného, stredného a zadného diferenciálu.

Bolo to najväčšie auto s pohonom AWD, aké kedy vyrobila Toyota – dlhé 5 metrov a široké viac ako 2 metre. Vozidlo pripomína ikonický Hummer H1 a rovnako ako americké auto bolo vyrobené  pre potreby vojska – v tomto prípade pre Japonské jednotky sebaobrany. Vojenská verzia dostala označenie BXD10 a civilná BXD20. Civilný Mega Cruiser bol však dostupný výlučne v Japonsku a od jeho kúpy odrádzali vysoké dane. Využívali ho predovšetkým policajné zložky, hasičské a záchranné služby, len niekoľko kusov predali civilistom.

Mega Cruiser vyrábali do roku 2002 a presný počet kusov, ktoré vyšli z továrne v Gife, nie je známy. Oficiálne sa hovorí o 141 exemplároch v civilnej verzii, počet vozidiel vyrobených pre vojenské účely sa odhaduje na 500.

BXD10 vystavený na predaj v Monaku má najazdených 126 500 km. Osemmiestne terénne auto má 37-palcové terénne pneumatiky 12.50R17,5. Má béžový lak, dostalo novú strechu, osvetlenie a svieži interiér. Cena je 60 000 eur.

Značky: