Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Študentov na UNIZA v akademickom roku 2018/2019 čakajú samé príjemné novinky. Univerzita dokončila renováciu budovy AR, prebieha niekoľko zaujímavých projektov, pribudne viac zelene a na svoje si prídu aj labužníci. Chrumkavé bagety, lahodné zákusky a v neposlednom rade FCC pult so zdravým jedlom – to si zamiluje každý!

Minulý rok skončila modernizácia výdajňa na Fakulte bezpečnostného inžinierstva, tento rok na Fakulte riadenia a informatiky. Tým sa však všetko len začalo, nakoľko Stravovacie zariadenie Menza (ZS Menza) má pod správou dokopy 7 výdajní.

,,Zavedením FCC – pultu čerstvého jedla sme sa stali lídrami v inováciách a dovoľujem si tvrdiť, že naša strava spĺňa všetky očakávania moderného jedla. Či už v podaní, spôsobe varenia, nutričnej a výživovej hodnoty,“ vysvetľuje riaditeľka SZ Menza Ing. Daniela Slováková, ktorá sa do ambicióznych plánov pustila s elánom: „Vždy bolo naším cieľom zlepšovať kvalitu poskytovaných služieb. Samozrejme, v prvom rade ide o kvalitu jedla, ktorú sa nám darí držať na vysokej úrovni. Dôležité je však aj spríjemniť študentom a zamestnancom prostredie, v ktorom sa stravujú. Vďaka spoločnej práci sa nám darí postupne renovovať, prinášať nové postupy a technológie. Veríme, že spokojnosť našich stravníkov bude len rásť a určite s premenami nekončíme. Tešíme sa na nové príležitosti v budúcnosti.“

Aké všetky novinky prináša SZ Menza v novom akademickom roku? V stredu 05. septembra 2018 bol slávnostne otvorený nový pult vo výdajni Nová Menza pod názvom „Front Cooking Center“ (FCC), ktorý je vo svete veľmi obľúbený. Jedlo bude pripravované priamo pred študentmi a zamestnancami, a teda budú môcť vidieť, z akých surovín a za akých podmienok sa jedlo pripravuje. Kuchári budú pri príprave týchto jedál priamo s top kuchármi z celého Slovenska a blízkeho zahraničia. FCC pult bude otvorený od 7 hod. a bude možné si vybrať z ponuky teplých a studených raňajok. Pult sa bude môcť využívať až do 18 hod. od pondelka do štvrtku. Novinkou na Novej menze bude tiež pokladňa a chladený samoobslužný pult, kde bude možné zakúpiť zákusky, prípadne iné produkty.

Zmeny nastali aj v obstarávaní surovín. Spolu s oddelením pre verejné obstarávanie bolo pripravené obstaranie surovín tak, aby splnili vysoké očakávania: obstarávajú sa hranolky vysokej kvality, ktoré sa tepelne neupravujú vysmážaním, ale v špeciálnych konvektomatoch. Vysúťažený bol dodávateľ čerstvých rýb, ktoré sa budú objavovať na pulte v FCC. Stále viac zaraďujeme na jedálny lístok suroviny ako kuskus, pohánka či bulgur. Máme dodávateľa na špeciálne druhy mäsa ako králičie, jelenie alebo kačacie. Jedlá v FCC pulte sú obohatené či už o čerstvú, ale aj dusenú či gratinovanú zeleninu. Nielen v smere surovín bola úspešná spolupráca s oddelením pre verejné obstarávanie. Vysúťažené boli aj najšpičkovejšie technologické zariadenia. Ráno prídu kuchári do práce a mäso pre nový pult je uvarené, či upečené. Tieto nové technológie umožnia nielen bohatšiu ponuku jedál, zároveň v surovinách ponechajú všetky živiny. Kuchári sa celé leto venovali týmto technológiám a absolvovali aj mnoho školení, aby už na jeseň boli pripravení.

Dňa 07.septembra 2018 bola slávnostné otvorená aj novozrekonštruovaná výdajňa v budove AR, ktorej premena spočíva aj v zdvojnásobnení počtu miest na sedenie a denne tu bude okrem iného dovážané jedlo z FCC pultu z Novej Menzy.

V Kafetérii v hlavnej budove UNIZA budú novinkami nový výber chutných zákuskov a plnený automat s tzv. chladenou stravou, ktorá sa vyrába v Novej menze.

Značky:

Komentáre sú uzavreté