Dokonca ešte ani štandard USB 3.1, nie je stále bežnou súčasťou moderných zariadení.

To ale neprekáža združeniu USB Implementers Forum pozerať sa do budúcnosti. Aktuálne skupina oficiálne predstavila nový štandard s označením USB 3.2, ktorý bude v niektorých prípadoch až dvakrát rýchlejší ako USB 3.1, ale nové označovanie štandardov prinesie opäť aj trochu zmätku.

USB 3.2 bude podporovať vyššiu prenosovú rýchlosť až do 20 Gb/s, čo umožní prenášať súbory dvakrát tak rýchlo, ako v prípade USB 3.0. Na druhej strane, táto rýchlosť sa stále nevyrovná Thunderbolt 3, pretože je stále oproti tomuto štandardu iba polovičná. Nová rýchlosť USB 3.2, je dosiahnutá funkciou SuperSpeed, ktorá prenáša dáta v konfigurácii 2 × 10 GB/s súčasne (obrázok nižšie). Táto funkcia by mala fungovať aj s existujúcimi káblami USB 3.1.

Aj keď je veľmi nepravdepodobné, že v súčasnosti budeme vo veľkej miere aj tento štandard používať, pretože mnohé moderné zariadenia so systémom Android, stále používajú iba rozhranie USB 2.0, čo dokonca platí aj pre tie, ktoré používajú konektor typu C. USB 3.2 sa objaví až budúci rok na stolných a prenosných počítačoch.

Označovanie bude komplikovanejšie

Z nejakého neznámeho dôvodu, USB Implementers Forum sa tiež rozhodlo preniesť všetky existujúce štandardy pod označenie USB 3.2. USB 3.0, ktoré už bolo premenované na USB 3.1 Gen 1, sa znova zmenilo na USB 3.2 Gen 1 (SuperSpeed). USB 3.1, bežne označované ako USB 3.1 Gen 2, bude po novom označované ako USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed ​​10Gbps).

Je naozaj potešujúce, že sa všetko okolo nás vyvíja a teda aj USB, ale tentokrát sa nám zdá, že označovanie USB sa stane ešte viac komplikovaným. Nemohlo sa USB Implementers Forum inšpirovať Wi-Fi Alliance?

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Wi-Fi dostane zrozumiteľnejšie označovanie verzií. Už žiadne 802.11 a/b/g/n/ac

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.