Predstavenie novinky bude v máji.

Japonská spoločnosť sa v týchto dňoch intenzívne pripravuje na uvedenie novej generácie vlajkového modelu série Xperia 1. Ide už piate pokračovanie, ktoré nadviaže na model Xperia 1 IV. Pripomeňme si, že tento telefón bol predstavený pred takmer rokom. Stalo sa tak 11. mája 2022, čiže nie je prekvapením, že v takmer rovnakom čase sa po roku dočkáme aj jeho nástupcu.

Portál PhoneArena informoval, že Spoločnosť Sony k predstaveniu modelu Xperia 1 V zverejnila videoupútavku. Tá prezrádza, že Xperia 1 V bude predstavená vo štvrtok 11. mája o 13:00 japonského času, čiže o 6:00 nášho času. Hoci zverejnené video neodhaľuje nič o novom telefóne, na základe veľkého ONE je jasné, že ide o očakávanú vlajkovú loď. 

Sony Xperia 1 VZdroj: GSMArena
Sony Xperia 1 V

Pri pohľade na prvý zverejnený obrázok Xperie 1 V je však vidieť niekoľko kľúčových zmien v oblasti fotoaparátov. Tou prvou je chýbajúci ToF senzor, ku ktorému sa pridáva aj infračervený RGB snímač. To znamená, že v zostave fotoaparátov pravdepodobne príde k veľkým zmenám. Zároveň sa zdá, že aj objektívy sú oproti predchodcovi o niečo väčšie. Celkom v spodnej časti je umiestnený fotoaparát s periskopickým objektívom. Aj LED blesk si v pripravovanom telefóne našiel nové miesto priamo v ostrovčeku s fotoaparátmi.

Hoci vyššie spomenuté senzory ToF a RGB sa už na novej Xperii 1 V nebudú nachádzať, tak sa zdá, že to bude iba dobre. Mali by byť totiž nahradené technológiou sledovania zaostrenia, ktorá je založená na umelej inteligencii. Na obrázku z februára tohto roka je vidieť aj logo Zeiss, čo je dobrým znamením vo viacerých oblastiach mobilnej fotografie. Nová Xperia by mala do svojej výbavy dostať aj nové snímače pre hlavný a ultraširokouhlý fotoaparát. 

Hlavný fotoaparát Xperie 1 V by mal byť vybavený jednopalcovým senzorom Sony IMX989. Okrem toho boli zverejnené aj informácie o teleobjektíve s periskopom, ktorý bude schopný využívať variabilné priblíženie. Hoci táto možnosť bola dostupná už pri modeli Xperia 1 IV, tak v teleobjektív dokázal v jeho prípade pracovať s 3,5 až 5,2× priblížením. Preto sa očakáva, že model Xperia 1 V aj v tejto oblasti prinesie viaceré vylepšenia – napríklad väčší rozsah priblíženia.

Pokým pamäť RAM bude mať 12 GB, tak interné úložisko bude dostupné v dvoch verziách – 256 a 512 GB. Nie je však vylúčené, že Sony pre tentokrát pripraví aj verziu so 16 GB RAM a 1 TB úložiskom. O poriadnu dávku výkonu sa postará Snapdragon 8 Gen 2.

Sony aj tentokrát Xperiu 1 vybaví 120 Hz 4k displejom, avšak nepôjde o LTPO panel. Kapacita batérie by mala byť na úrovni 5000 mAh, pričom sa očakáva aj zvýšenie výkonu káblového nabíjania.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.