Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pranie špinavých peňazí, čierny trh, platby za drogy aj financovanie teroristov. Peniaze v hotovosti predstavujú slobodu, no môžu slúžiť aj na nekalé účely.

V Nórsku zistili, že až polovica platieb v krajine prebieha v hotovosti, úplne pod radarmi finančných a štátnych inštitúcií. V roku 2016 teda padlo rozhodnutie: poslať „dobu cash-u“ na smetisko dejín.

Nórsku sa darí tento cieľ plniť. Hotovosť tu využívajú na úrovni piatich percent. 87 percent Nórov platí za jedlo a služby iba mobilom. Platobná aplikácia najväčšej nórskej banky má v päťmiliónovom Nórsku až dva milióny stiahnutí.

V tomto procese hrá dôležitú úlohu Susanne Hannestad. Žena, ktorá sa pohybuje v bankovom svete už viac ako 25 rokov a ktorá založila spoločnosť Fintech Mundi v nórskom Osle. Spoločnosť pomáha nielen startupom, ale aj väčším firmám, ktoré majú čo povedať v oblasti fintech, rozširovať svoj biznis na zahraničné trhy. Susanne Hannestad príde v utorok 7. novembra do Bratislavy hovoriť o tom, ako sa v Nórsku tak rýchlo podarilo zosekať počet hotovostných platieb. Práve technológie podporované akcelerátorom Fintech Mundi môžu za to, že sú peňaženky Nórov prázdne. Väčšina platí kartou alebo priamo mobilom.

Slovo fintech znie tajomne, no vymoženosti z tejto oblasti využívame aj my. Či už je to platba mobilom, posielanie peňazí cez iné ako bankové účty, až po automatické sťahovanie platieb za taxík cez smartfón.

Práve o tom bude DEŇ BEZ HOTOVOSTI. Už aj Slováci si zvykli platiť bezkontaktnou kartou aj menšie sumy. Presne tie, na ktoré obvykle slúži hotovosť. Tá sa však dá ľahko nahradiť a v poslednom čase nepredstavuje problém ani pre obchodníkov a firmy, ktoré museli doteraz využívať pomerne nákladné kartové terminály od bánk. Ako povedal Steve Jobs: „Určite je na to aplikácia.“

Značky: