Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Japonská automobilka a taxislužba Best Taxi sprístupnili cestujúcim v Hamburgu 25 áut Toyota Mirai druhej generácie s nulovými emisiami. Flotilu sedanov prémiovej triedy s elektrickým pohonom poháňaným vodíkovými palivovými článkami poskytol autorizovaný predajca Toyota Autohaus S+K GmbH. Do roku 2025 budú všetky taxíky v tomto meste bez emisií.

 „Vo veľkomeste, akým je Hamburg, môžu taxíky zohrať dôležitú úlohu pri dekarbonizácii dopravy. Sme radi, že vieme prispieť k tomuto projektu,“ povedal Carsten Schulz, generálny riaditeľ spoločnosti Autohaus S+K GmbH. „Taxíky prejdú každý deň veľa kilometrov a Toyota Mirai s pohonom na vodíkové palivové články je ekologickým a praktickým riešením, ktoré prispeje k zlepšeniu kvality ovzdušia v meste.“

Flotila sedanov bola financovaná z dotácie mesta Hamburg v rámci projektu Taxíky budúcnosti, ktorého cieľom je do konca roku 2024 nahradiť všetky taxíky premávajúce v meste za autá s nulovými emisiami. Tento projekt sa začal v apríli 2021, keď sa po meste pohybovalo iba 5 bezemisných vozidiel. Dodnes získalo taxikársku licenciu celkom 350 elektromobilov, z toho 25 kusov Toyoty Mirai na vodíkový pohon. Hamburské úrady zriadili samostatný fond, z ktorého sa nakúpi celkovo 460 batériových a vodíkových elektromobilov vrátane 60 áut prispôsobených na prepravu osôb na invalidnom vozíku.

Európske metropoly si vyberajú Toyotu Mirai

Japonský sedan je obľúbenou voľbou spoločností v odvetví osobnej dopravy. V Paríži jazdí už 600 taxíkov Mirai, 100 vodíkových vozidiel Toyota pracuje v taxislužbe v Kodani a tieto modely sú aj vo flotilách mnohých služieb na zdieľanie áut a požičovní vozidiel po celej Európe.

Druhá generácia Toyoty Mirai ponúka dojazd WLTP až 650 kilometrov a natankovať sa dá za pár minút. Vozidlo poháňa elektromotor s výkonom 182 k poháňaný palivovými článkami, ktoré generujú elektrinu reakciou vodíka a kyslíka. Jediným vedľajším produktom je vodná para. Mirai spája praktické výhody dlhého dojazdu a rýchleho tankovania s príjemným zážitkom z jazdy a nulovými emisiami typickými pre elektrický pohon.  Auto funguje dobre za všetkých podmienok. Zachováva si výkonnosť a dojazd  nielen v mrazoch dosahujúcich -30ºC, ale aj pri veľmi vysokých teplotách. Auto je na Slovensku ponúkané v dvoch bohato výbavených stupňoch s názvom Comfort a Executive a kombinovaná spotreba vodíka je 0,84 kg/100 km.

Značky: