Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Uber oznámila, že v piatok 4. decembra o 16:00 v Londýne spustí novú priekopnícku službu uberPOOL.

uberPOOL poskytne Londýnčanom príležitosť zdieľať jazdu s iným cestujúcim, ktorý smeruje v rovnakom čase na to isté miesto. Táto služba bude predstavovať lacnejšie jazdy pre cestujúcich, menej prestojov pre vodičov a postupom času menej áut v uliciach hlavného mesta.
Ako to funguje:

  • V aplikácii si cestujúci nájde možnosť uberPOOL. Zadá svoj cieľ a vyžiada si jazdu. Suma, ktorá sa zobrazí v aplikácii ešte pred samotným vyzdvihnutím je finálna suma, ktorú zaplatí.
  • Každé vyzdvihnutie je obmedzené na dvoch ľudí, takže cestujúci bude musieť vopred potvrdiť, koľko miest v aute bude potrebovať. Limitom sú traja cestujúci v jednom aute.
  • Cestujúci ihneď uvidí informácie o svojom vodičovi – meno, fotografiu a registračné číslo vozidla. Rovnako ako pri uberX, sú títo vodiči nezávislými dodávateľmi, licencovanými správnym orgánom Transport for London a prešli prísnym preverovacím procesom.
  • uberPOOL následne nájde zhodu s iným cestujúcim, ktorý ide rovnakým smerom:
    • Tento cestujúci buď už bude v aute, ktoré pre vás príde a v tom prípade uvidíte jeho meno v predstihu, alebo
    • Vodič vyzdvihne tohto cestujúceho po ceste a v tomto prípade vás bude Uber informovať prostredníctvom aplikácie.
  • Či už bude cestujúci vo vozidle prvý alebo druhý, Uber zabezpečí, že to nezaberie viac ako pár minút.
  • Po skončení cesty prebehne úhrada prostredníctvom platobnej karty tak, ako zvyčajne.

Služba uberPOOL je dostupná v 15 mestách po celom svete a predstavuje osvedčený model – napríklad v San Franciscu tvorí viac ako polovicu Uber jázd v meste.

Lacnejšie jazdy pre cestujúcich:  uberPOOL je cenovo dostupnejší, pretože náklady na cestu cestujúci spoločne zdieľajú. Zaplatia fixnú sumu, ktorá predstavuje o 25 percent menej ako pri uberX, v súčasnosti najdostupnejšie riešenie Uber v Londýne – bez ohľadu na to, či ide cestujúci sám alebo ho systém prepojí so spolujazdcom. Suma, ktorú cestujúci vidí v čase rezervácie vozidla je finálna suma, ktorú aj zaplatí.

Menej času medzi jazdami pre vodičov:  uberPOOL predstavuje pre vodičov menej prestojov medzi platenými cestami. Dlhšie cesty a viac času stráveného s cestujúcimi v aute znamenajú, že partnerskí vodiči zarobia viac peňazí za každú hodinu, ktorú jazdia v rámci aplikácie Uber.

Menej áut v uliciach hlavného mesta postupom času: uberPOOL predstavuje pohodlný spôsob zdieľania jazdy pre ľudí cestujúcich rovnakým smerom. Tým, že bude využité len jedno auto, namiesto dvoch, či troch, uberPOOL zníži dopravné zápchy a znečistenie ovzdušia. Napríklad, počas prvých ôsmich mesiacov v Los Angeles, cestujúci uskutočnili viac ako päť miliónov uberPOOL jázd, čo predstavuje zníženie počtu kilometrov najazdených po meste až o 7,9 milióna a zníženie znečistenia ovzdušia oxidom uhličitým až o 1 400 ton.

Jo Bertram, regionálna riaditeľka Uber vo Veľkej Británii povedala:

„uberPOOL predstavuje jednoduchšie a cenovo dostupnejšie zdieľanie jazdy pre ľudí idúcich rovnakým smerom. To znamená lacnejšie jazdy pre cestujúcich, menej prestojov pre vodičov a postupom času menej áut v uliciach mesta. Získaním viacerých pasažierov na predchádzajúce prázdne sedadlá, pomôže táto nová služba znížiť dopravné zápchy a znečistenie ovzdušia v Londýne. Veríme, že uberPOOL sa môže stať spoľahlivou alternatívou k vlastníctvu vozidla. Pokiaľ jedným dotykom získate cenovo dostupnú jazdu cez mesto v priebehu niekoľkých minút kedykoľvek počas dňa alebo noci, načo sa vôbec obťažovať vlastníctvom vozidla?“

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.