Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vchodové dvere nie sú iba funkčným prvkom, ale v mnohých prípadoch plnia aj dôležitú architektonickú funkciu.

Napokon, niektoré vchodové dvere môžeme považovať za svetoznáme, ako napríklad jedny z najstarších hradných dverí vo Walese či vchodové dvere na Downing street 10, ktoré si „zahrali“ aj v mnohých filmoch. Nezamerali sme sa však len na históriu vstupných dverí, ale aj ich moderné doplnky, ktoré vám uľahčia každodenný život.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko vstupných dverí ste za svoj život prekročili a ktoré z nich boli skutočne výnimočné? V súčasnosti sú dvere predovšetkým bezpečnostným a v druhom rade aj ozdobným prvkom. Vchodové dvere od Gavaplast nielenže chránia od nepozvaných návštevníkov, ale sú atraktívnym doplnkom exteriéru a zároveň, tie vaše vám zároveň doprajú aj nezameniteľný pocit bezpečia a toho, že ste skrátka doma vo svojom.

Vchodové dvere v minulosti aj vo filmoch

Kedysi však boli vstupné dvere a brány aj spôsobom, ako šíriť zvesti, posolstvá či dokonca vykonávať náboženské obrady. Ak by sme vyberali z rebríčka najzaujímavejších dverí a vstupných brán, nemôžeme vynechať najstaršie hradné dvere v Európe, ktorých skonštruovanie sa datuje do roku 1190. Nájdete ich na hrade Chepstow vo Walese a rozhodne sa za nimi oplatí vycestovať.

Historické vchodové dvereZdroj: elements.envato.com
Historické vchodové dvere

Mnohé vchodové dvere sa preslávili vďaka filmom a v mnohých prípadoch boli aj inšpiráciou v skutočnom svete. Z tých skutočných spomeňme najmä čierne vchodové dvere sídla britského premiéra na Downing street 10 v Londýne, ktoré sú často považované aj za jedny z najstráženejších dverí na svete. Ak by sme sa nechali unášať do sveta fantázie, tak medzi najslávnejšie určite patria okrúhle dvere hobitích domčekov z Pána Prsteňov alebo dvere do Jurského parku.

Vchodové dvere s modernými technológiami

Pochopiteľne, ako krtkovanie non-stop a skoro všetko ostatné, čo nás obklopuje, aj vchodové dvere prešli veľkým vývojom, pričom hlavné slovo mali aj v tomto ohľade moderné technológie. Ich využitie je v zásade zamerané na dve hlavné oblasti – materiály vchodových dverí, kedy sa miesto dreva využívajú moderné kompozity a bezpečnostnú stránku, kedy vchodové dvere doslova „poznajú“ svojich majiteľov.

Vchodové dvere z moderných kompozitov znamenajú, že sú mimoriadne pevné, no zároveň vás pri manipulácii nezaskočia svojou vysokou hmotnosťou. Pokročilé materiály zároveň výborne obstoja aj pri hodnotení zvukovej a tepelnej izolácie. Čo sa týka bezpečnosti, tak moderné vchodové dvere dokážu byť skutočne smart, kedy vám na ich otvorenie postačí buď odtlačok prsta, alebo váš smartfón, pričom celá prípadná komunikácia je zabezpečená. Video systém, alarm a ďalšie integrované zabezpečovacie prvky sú potom už len príjemným bonusom.

Moderné Vchodové dvereZdroj: elements.envato.com
Moderné vchodové dvere

V každom prípade platí, že montáž takýchto dverí treba zveriť odborníkom. Ich osadenie si totiž vyžaduje nielen adekvátne oblečenie, ako nájdete na Monterkovo.cz, ale predovšetkým technologické znalosti, ako celý systém vchodových dverí nakonfigurovať.

Značky: